Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dimmer OEM jak moge go sprawdzic?

mazik15
01-11-10, 09:08
Witam. ostatnio udało mi się dorwać OEM dimmer do 5 gena tylko nie wiem czy jest sprawny bo u dawcy był nie podłączony a zanim się zabiorę za rozbebeszanie kokpitu w poszukiwaniu odpowiednich kabli do podłączenia chciał bym go jakoś sprawdzić czy działa. poniżej foto może ktoś z bardziej kumatych w tych sprawach mi pomoże.

http://images37.fotosik.pl/337/dea21db46822ff36m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dea21db46822ff36)

http://images43.fotosik.pl/360/0fa0bf55ac83b336m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0fa0bf55ac83b336)

Chipsy2
01-11-10, 09:15
Pierwsze co musisz na pewno zrobić to oczyścić jego styki. Jak będziesz podpinał to zrób jakąś instrukcję do tematu przyda się na pewno następnym :)

mazik15
01-11-10, 09:18
instrukcje zrobię tylko muszę dojść czy dimmer jest sprawny bo nawet nie będę wiedział jak coś czy nie działa bo źle podłącze czy ze dimmer walnięty

lopi83
01-11-10, 12:43
masz 3 styki, jeden to masa (czarny przewod), jeden plus (czerwony z czarnym), jeden wyjscie (masy) na zarowki (czerwony),
a jak bys do diod led chcial to wykorzystac to nie bardzo bo beda puslowac

Vgen:
http://img259.imageshack.us/img259/9136/dimervg.th.gif (http://img259.imageshack.us/i/dimervg.gif/)

VIgen:
http://img259.imageshack.us/img259/3971/dimervig.th.gif (http://img259.imageshack.us/i/dimervig.gif/)

mazik15
02-11-10, 18:49
zrobiłem male doświadczenie żeby sprawdzić ten dimer i tak. zrobiłem prowizoryczna instalacje z jedna żarówka i podlonczylem to do akumulatora ale żarówka nawet nie zajarzyła:( czyli dimer pewnie zdech:/ i teraz czy da sie go jakoś ożywić co trzeba by było wymienić i czy da się to wogule jakoś nareperować?

Yotomeczek86
03-11-10, 00:07
Wszystko się da. Kwestia tylko chęci oraz miernika tzw. multimetra ;) Przede wszystkim na zdj. nr.1 jest fotka układu, sprawdź element D2202 czy między nóżkami jest przejście czy nie ma (jeśli nie, znaczy że tranzystor jest sprawny - aczkolwiek nie znaczy to że jest sprawny do końca, ale taka próba daje nam jakieś przybliżone pole do popisu.) Sprawdź też potencjometr czy zmienia się jego wartość w ohmach jak nim przekręcasz. Sprawdź diody zenera (te beczki czarne, powinny mieć przejście w jedną stronę w drugą nie.Zobacz czy niema gdzieś zimnych lutów.

Chipsy2
03-11-10, 18:45
A ja bym obstawiał zbyt niskie obciążenie no chyba że sprawdzałeś pod żarówką powiedzmy od kierunków , stopu. Ta od podświetlenia może być zbyt mała

lopi83
04-11-10, 21:25
jak podlaczyles zarowke? plus zarowki do plusa aku a minus zarowki do dimera?

mazik15
06-11-10, 15:04
jak podlaczyles zarowke? plus zarowki do plusa aku a minus zarowki do dimera?

tak .

dj-napster
12-11-10, 01:58
Sprawdź diody zenera (te beczki czarne, powinny mieć przejście w jedną stronę w drugą nie.

Raczej półprzewodnikowe / prostownicze ;]

czelen17
25-11-10, 16:12
a czy ktoś może wie ile ten oemowy dimer z v gena posiada ohmów ?? Chodzi mi tylko czy dało by rade podłączyć pod niego inwerter z tarcz indiglo ?? czy będzie wtedy jakaś regulacja podświetlenia czy tylko na zasadzie załączy wyłącz lub wogóle nie będzie działać :):) Pozdrawiam

dj-napster
25-11-10, 16:16
czy dało by rade podłączyć pod niego inwerter z tarcz indiglo ?? czy będzie wtedy jakaś regulacja podświetlenia czy tylko na zasadzie załączy wyłącz lub wogóle nie będzie działać :):) Pozdrawiam

Da radę regulować jasność tarcz indiglo ale musisz podłączyć pod Dimmer zasilanie konwertera a nie podłączać po wyjściu z konwertera bo tam masz ponad 100V i możesz spalić Dimmer po chwili.
Nawet sprzedawca indiglo zamieścił na stronie informację:

"Podłączenie inwertera w samochodzie jest banalnie proste i ogranicza się do podpięcia dwóch kabelków plusa i minusa. Zasilanie inwertera trzeba wziąć z licznika - w liczniku oświetlenie włącza się w momencie włączenia świateł – najprościej podłączyć się do jednej z żaróweczek oświetlających licznik od środka - tylko nie pomylić plusa z minusem. Jeśli tak podłączysz zasilanie to również regulacja jasności świecenia tarcz indiglo działać będzie za pomocą oryginalnego pokrętła do ściemniania i rozjaśniania oświetlenia licznika."

czelen17
25-11-10, 17:17
to ja wiem :) mam podłączony potencjometr i schowany jest za zegarami. tylko interesuje mnie ile ohm posiada oemowy dimmer bo w instrukcji z inwertera indiglo piszę że musi być potencjometr od 47 - 470 ohm i wtedy będzie działać płynna regulacja podświetlenia.

a chciałbym sobie przenieść ten potencjometr z za zegarów na deskę rozdzielczą i zakupić oryginalny dimmer tylko niewiem czy ten dimer uciągnie i będzie płynnie regulował mi te tarcze

dj-napster
25-11-10, 17:19
Czy ten potencjometr od tarcz jest podłączony pod zasilanie inwertera(12V)?

czelen17
25-11-10, 18:40
tak dokładnie podłączane było tak jak jest w instrukcji którą dostałem od momana razem z tarczami :):)

posiadam tam potencjometr chyba 200ohm i regulacja działa w miare płynnie :)

chciałem dodać jeszcze że jak na początku podłączyłem inny potencjometr nie pamiętam ile miał ohm ale dużo więcej niż ten co mam teraz to podświetlenie działało na zasadzie włącz wyłącz dlatego interesuje mnie ile ohm ma ten oryginalny dimmer

dj-napster
25-11-10, 19:50
Nie wiem ile na oryginalny Dimmer ale chyba ma tyle samo co ten od tarcz, skoro tarcze przeznaczone są pod to samo zasilania to chyba tak samo zadziała z oryginalnym Dimmerem

piroman
25-11-10, 19:59
zasada działania oryginalnego dimera jest nieco inna niż zastosowanie samego potencjometru w obwodzie, bo jak zapewne widzisz na zdjęciu na pierwszej str. dimmer nie sklada sie tylko z potencjometru, mimo to hondowskie dimmery dobrze działają z inwerterami od indiglo momana, pod warunkiem że są właściwie podpięte

czelen17
25-11-10, 20:07
a może masz jakiś schemat jak podłączyć oemowy dimer pod tarcze momana ??

lopi83
27-11-10, 19:18
wyjscie dimmera podlaczasz pod zasilanie inwertera

czelen17
27-11-10, 21:43
hmmm tylko który styk w dimmerze to wyjście, skoro są tam 3 styki ??? No i co z pozostałymi ??

dj-napster
27-11-10, 22:16
O ile się nie mylę do nóżek po brzegach podłączasz +12V i masę a środkowa nóżka służy do regulacji napięcia.
Więc na logikę podłączył bym ten środkowy jako "+" do zasilania inwertera indiglo. Albo 1 i 2 nóżkę mógłbyś zmostkować i podłączyć w szereg do zasilania indiglo i powinno latać, lub bez mostkowania.
W szeregowym połączeniu powinno wszystko być OK bo dimmer jest robiony pod 12V i pod nieduże obciążenie (nie wiem ile inwerter indiglo pobiera prądu)

Niech ktoś potwierdzi moje domysły

lopi83
28-11-10, 09:33
w 4 poscie napisalem
"masz 3 styki, jeden to masa (czarny przewod), jeden plus (czerwony z czarnym), jeden wyjscie (masy) na zarowki (czerwony)"
sa zdjecia z opisanymi wyjsciami
do dimera dochodzi masa (stale) i +12 po wlaczeniu swiatel, to ma zostac, do inwertera podlaczas czerwony od dimera (wyjscie masy) i czerwony z czarnym (plus po wlaczeniu swiatel)
dimer to zwykly PWM i http://pl.wikipedia.org/wiki/Modulacja_szeroko%C5%9Bci_impuls%C3%B3w jest opisane jak dziala

czelen17
28-11-10, 10:35
dzięki bardzo :)

malinkie
18-02-11, 21:49
Ja mam taki sam problem kupiłem dimmer i po podłączeniu go na krótko tak jak napisał kolega lopi83 i żarówka świeci ale jak kręce potencjometrem to nie ma reakcji, jak mierzyłem opór potencjometra (bez zasilania) to się zmieniał podczas kręcenia, na tranzystorze jak mierzyłem przejscia między nóżkami to tak: między 1 i 2 jest przejście, 1 i 3 jest , 2 i 3 nie ma, to znaczy że on działa czy że jest uszkodzony?

Xray
10-03-11, 12:43
potencjometr na dimmerze jest za duzy zeby byla plynna regulacja. Ja to rozwiazalem tak, ze polaczylem ze soba 2 skrajne nozki potencjometra i w ten sposob uzyskalem potencjometr "symetryczny" o 2 razy mniejszej rezystancji. Dziala to tak ze w polozeniu srodkowym pokretla jest maksymalny opor i tarcze swieca najslabiej. Regulacja jest w miare plynna ale dziala tak jakby w polowie zakresu regulacji. Najjasniej tarcze swieca w skrajnym dolnym i w skrajnym gornym polozeniu pokretla.

Greg001k
13-03-11, 17:05
Wlasnie zaopatrzylem sie w dimmer, lecz potrzebowalbym instrukcji jak go zainstalowac, gdzie szukac kabli do podpiecia. Czy jestescie w stanie wrzucic tu jakas instrukcje montazu?

PlushaQ
13-03-11, 18:10
Nie rozumiem w chwili, w której nie chce się szukać, a odpowiedź jest. nie rozumiem już kompletnie i niemal płaczę nad klawiaturą, gdy na pierwszej stronie tematu, który ma ich aż całe 3 znajduje się odpowiedź na zadane pytanie.

docent77
25-10-11, 22:52
Witam, sorry że tak "z buta" ale mam pytanie niecierpiące zwłoki :) W hondzie mojej narzeczonej civic 1.5 94' nagle zgasły wszystkie żarówki od podświetlania, doszedłem do tego że uszkodzony jest dimmer, jak się go przycisnie czasem działa czasem nie, czyściłem juz styki itp. raz działa a raz nie. W związku z tym mam pytanie, jak tymczasowo połączyć przewody dochodzące do dimmera aby go ominąć (nie musi działać) ale zeby działało podświetlenie bez zbędnych awarii?
Pozdrawiam, i dzieki za odpowiedzi.

PlushaQ
25-10-11, 23:43
Skrajne kable zewrzeć ze sobą…

Odpowiedź w pierwszym poście na tej stronie.

docent77
26-10-11, 00:03
ok, dzięki wielkie, rozumiem że po zwarciu w/w przewodów izoluję tylo przewód środkowy i omijam w ten sposób dimmer a podswietlenie świeci najjaśniejszym swiatłem jakie mogą dac żarówki ?

dzięki za odpowiedź.

PlushaQ
26-10-11, 00:42
Tak być powinno… na logikę ;]