Zobacz pełną wersję : lampy soczewkowe w civicu 2001
właśnie kupiłem sobie soczewki do swojego civica i mam już kompletne lampy z oprawkami proszę pomożcie mi jak mam podłączyć aby wszystko byłozgodnie z przepisami i aby działały bez problemów/długie światła/ jeszcze raz proszę o pomoc :cry:
ooo.. ja właśnie zastanawiam sie nad kupnem ale kompletnych lamp a nie przeróbką ale jak coś zdziałasz to daj foty może też tak zrobie
Ja mam w swoim (2001) soczewkowe ale zakładał je pierwszy właściciel, ale z tego co wiem robił to w ASO
Kupiłem oryginalne soczewkowe ,dokupiłem xenony efekt rewelacyjny.
Spory koszt i musi to zrobić zaufany fachowiec. POLECAM!!!!!!!!!!!!
Warto też zmienić lusterka z led (boczne -warto zmienić na clear.świecą z tą samą częstotliwością).
Fajnie też ,że zegary od sporta pasują i można dodać chromowane obwódki,rewelka.Robi to firma dido tuning.Można niedrogo kupić skórę z wersji angielskich.
Robi się to już zupełnie inny samochód.
Pozdr.
wez pstryknij zdjecia bo sie sam zastanawialem nad tym xenonem...
podłączenie jest banalne każdy elektryk to ogarnie a jak ktos troszke na elektryce sie zna to też problemu miał nie bedzie
ja elektrykiem nie jestem i dałem u siebię radę
najważniejsze żeby kupić lampy kompletne ze wszystkimi gumowymi zaślepkami i oprawkami do pozycji i kierunków bo to drogie rzeczy w servisie a nikt samych tych elementów nie chce sprzedać
kostek nie obcinamy od świateł mijania tylko wpinamy w żarówke h1 i wyprowadzamy z kostki resztę przewodów (masę i długie)
Podepne sie pod temat. Rowniez mam civica z 2001r i chcialbym wymienic cale lampy na soczewkowe - z civica po FL. Czy moga byc z tym jakies problemy? Beda one dobrze pasowac? Jak ma sie sprawa z podlaczeniem lampy na 2 zarowki (dlugie/krotkie) - wersja przed liftem ma tylko jedna zarowke.
lukas-comp
30-12-07, 10:34
wyprowadzasz przeciez kable z zarowki, wpinasz do kostki i po klopocie
civic45 opisal jak to zrobic...
Moze ktos mi powie czy lampy po lifcie tzn chodzi o soczewki , czy jak zapalamy długie światła to krótkie gasną?? czy dają razem?
Razem, a czemu miałyby gasnąć? :eek:
Czarek_JDM
23-02-09, 19:56
Mi na przyklad gasly:D
dzisiaj podłączyłem oryginalne zenki do civica i mi gasną heh ,ale tam przeboje są i ciężko podłączyć będę musiał jeszcze jakieś diody domontować i przekaźniki żeby nie gasły prawdopodobnie jest inna puszka z przekaźnikami , w 01-03 jest tylko jeden przekaznik na lampe nie ma osobno na dlugie i krótkie, ale za to roznoca jest maksymalna miedzy swieczkami 01 a zenonami .
Mi na przyklad gasly
To super miałeś podłączone.
Czarek_JDM
23-02-09, 20:49
Zadko uzywalem wiec nie przeszkadzalo mi to :)
Moze ktos mi powie czy lampy po lifcie tzn chodzi o soczewki , czy jak zapalamy długie światła to krótkie gasną?? czy dają razem?
aż poszedłem sprawdzić w eu8 ... VII gen po lifcie 5d - zapalając długie palą się światła mijania... - wtedy jest 6 żarówek (postojówki/mijania/długie)....
aż poszedłem sprawdzić w eu8 ... VII gen po lifcie 5d - zapalając długie palą się światła mijania... - wtedy jest 6 żarówek (postojówki/mijania/długie)....
Tak samo z ori xenonami.
ponieważ w 01 byla jedna zarowka to musialy gasnac w soczewkowych mozna zalaczyc obie tylko trzeba troszeczke przerobic instalacje bo nie wytrzyma przekaznik.Az tak rewelacyjnie to one znow nie swieca ale ladniej wygladaja.jak ktos potrzebuje oprawki do postojowek lub kieronkow z zarowkami to moge sprzdac i silnik do regulacji.zostaly po przerobce.wrocilem z powrotem do starych lamp.lampy do 2001 musza byc kompletne i trzeba wtyczki do postojowek i hb3 i h1
Moim skromnym zdaniem soczewka a w moim przypadku ori xenon w soczewce swieci nie porywnywalnie lepiej niz stare lampy..Ale fakt faktem jesli chcemy zapalic aby swiecily jedne i drugie musimy instalacje przed liftowa przerobic..
Podepnę sie pod temat, postanowiłem przerobić swoje lampy w angielce VI gen na soczewkowe.
Soczewkę mam zamiar wziąć właśnie z Civica VII po lifcie. Kupiłem już nawet lampy do przeróbki.
Mam pytanie, jakie żarówki macie w swoich lampach?h4 czy h7?Czy jeszcze jakieś inne? Ja mam w swojej
H4, zapewne dojdzie do soczewek xenon, ale z tego co mi wiadomo przy h4 i h7 jest inna instalacja, no i nie wiem co z mocowaniem żarnika w takim przypadku.
Pozdrawiam
Jesli chodzi o lampe soczewkową w civie VII to są tam zarówki H1 w soczewce,a na długich siedzą HB3.
Witam , mam pytanie odnośnie wymiany lamp bo pewnie wielu z was to juz zrobiło :
Mam taka Hondziałe dla przykładu z 2003 roku : http://otomoto.pl/honda-civic-101-km-cdti-klimatyzacja-sport-C8941553.html
i kupiłem ostatnio takie lampy - gosciu powiedział ze oryginaly z Hondy i nie angliki i jak przeczytałem to maja symbol E13 a to chyba Luksemburg.
http://i44.tinypic.com/23wjif8.jpg
http://i41.tinypic.com/2yluykz.jpg
http://i41.tinypic.com/2dlludi.jpg
http://i44.tinypic.com/n4xmky.jpg
I tak mam takie pytanko ; czy wystarczy przelozyc tam zarowki i kabelki i wszystko bedzie smigac tak jak powinno czy cos musze dokupywac? Bo sie na tym kompletnie nie znam ?
I jakie sa tego koszty ??
I drugie pytanie co do xenonow jakbym chcial zalozyc to co i jak i gdzie mniej wiecej ?? Bo jestem z Krakowa i jakie koszty?
Wszedzie czytam i juz nie wiem , zamowilem wiazke od Hondy Civic z 2004 do lamp przednich ale da sie to jakos przerobić co radzicie??
Odkopuję nieco temat.
Zastanawiam się mocno nad zakupem lamp z wersji po lifcie do mojej Hani z 2002 roku.
Jak widać na załączonym obrazku, poprzedni właściciel już coś "podłubał" i wymienił grill, to ja chętnie wymienię lampy, tym bardziej, że jedna jest zaparowana i w dodatku nie działa silniczek od regulacji wysokości.
Oto foto Hondy:
http://img526.imageshack.us/img526/9899/dsc01054t.jpg (http://img526.imageshack.us/i/dsc01054t.jpg/)
Jakość słaba, bo foto robione w garażu bez lampy, no ale wiadomo o co biega. Jest grill fajny, a lampy zwykłe. I teraz pytania do Was drodzy forumowicze.
Czy warto kupować zamienniki oryginałów, a jeśli tak to jakiego producenta możecie polecić?
Na allegro znalazłem coś takiego (http://moto.allegro.pl/honda-civic-2004-2006-reflektor-nowy-lewy-i1341579564.html) i jest mały problem, bo we wszystkich nowych zamiennikach jest "miejsce na silniczek do regulacji", a silniczka brak. Czy mam przekładać silniczek ze starej lampy, nada się? Czy może trzeba do kosztu lamp doliczyć jeszcze cenę silniczków? (jednego minimum tak czy siak, bo jest padnięty) A może lepiej uzbroić się w cierpliwość i szukać reflektorów oryginalnych z demontażu? Proszę o jakieś porady od kogoś, kto już przerabiał ten temat.
silniczki ze starej lampy powinny podejsc, a jak nie to kupisz tanio uzywane na allegro :)
silniczki ze starej lampy powinny podejsc, a jak nie to kupisz tanio uzywane na allegro :)
Silniczki z wersji przed liftem nie pasują, do poliftowych lamp.
Co do pytania Kolegi Walderam proponuję poszukać używanych, ori nie naprawianych będą na pewno lepsze od tych, co pokazałeś. Dodatkowo będzie potrzebna część instalacji z poliftowy lam, czyli wtyczki i obsadki żarówek ze starych nic nie pasuje oprócz wtyczek silniczka.
Oki, dzięki, to nic pilnego, więc na spokojnie będę pewnie szukał używek w takim razie. Jako, że jestem laikiem w tej sprawie, to niech ktoś zorientowany mi jeszcze podpowie, po czym poznać ewentualną lampę z anglika, bo przecież tego badziewia pełno i można się nadziać... Na pewno jest to jakoś oznakowane, że to anglik, tylko jak?
Witam,
Prosze kolegów o przykładowe fotki, jak świecą światła, przed lift, po lift, xenon, najlepiej na soczewce oryginalnej. Z tymi pierwszymi i drugimi nie powinno być problemy, sporo aut z takimi reflektorami.
Oczywiście fotki mnie interesują takie, jak wygląda oświetlona droga itp, a nie jak wygląda auto z super światełkami;)
W sumie najlepsze moim zdaniem jest, jak jest droga prosta, czarno jak w dupie, ewentualnie jakiś znak czy coś na poboczu, żeby było widać, jak ładnie świeci i ewentualnie jeszcze na prostej ścianie z kilkunastu metrów, żeby było widać linie odcięcia reflektora, tutaj soczewka pokaże klasę...
Wszystko oczywiście na światłach mijania.
Pozdrawiam
Jarku, co przez takie pokazywanie chcesz zobaczyć?
No jak to, co chce zobaczyć? Skoro nie ma różnicy w świeceniu, to jest to tylko dla picu.
A ktoś napisał, że nie ma różnicy?
Miałem wszystkie trzy rodzaje oświetlenia w swoim ep i xenon wygrywa zawody.
Faktycznie trudne to było do przewidzenia. Wiesz, o co chodzi, ale cały czas zadajesz pytania... Zamiast napisać coś ciekawego.
Jak się pochwaliłeś znasz wszystkie 3 rozwiązania, gdyż na nich jeździłeś, więc należysz do wąskiego grona osób, które zna bardzo dobrze wszystkie 3 rozwiązania i jesteś w stanie coś konsekwentnego napisać o nich.
Więc, czy za moją skromną prośbą, mógłbyś napisać coś więcej, porównać wady i zalety poszczególnych rozwiązań. Bo wszystkie 3 mają swoje wady i zalety.
Ja od siebie polecę tego linka (http://swiatla.arbiter.pl/), gdyż człowiek włożył wiele pracy, wiele rzeczy wyjaśnił i przede wszystkim, pokazał praktyczne różnice. Warto przeczytac wszystkie artykuły.
To ja wymienię w kolejności od najlepszego do najgorszego,przy czym najgorszy nie oznacza,że jest zły :):
1.Ori xenon
2.Polift
3.Przedlift
Co do porównania,to nie miałem okazji aż tak skupiać się na oświetleniu i porównywać strumieni światła na ścianie,ale już na pierwszy rzut oka widać różnice oświetleniu drogi.
Ja napisałbym :
1.Ori xenon
2.HID
3.Polift
4.Przedlift
Przetestowane wszystko oprócz ori xenona ;) Btw - u mnie instalację robił jakiś domorosły tuningowiec... I długie gasną. Jaki jest patent, żeby zostały włączone ? Większość wtyków w lampach mam też na "wsuwki" a nie kostki - skąd najlepiej dorwać komplet kostek do postojówek, długich, mijania, kierunków ?
Elo
Jakoś nie mogę się doszukać, a z pewnością ktoś z Was będzie w stanie mi powiedzieć, jaki idzie typ żarówki do kierunkowskazu przedniego w lampach poliftowych? Aktualnie jeszcze mam lampy przedliftowe w aucie, ale właśnie będę je zmieniał na poliftowe. Reflektory już mam i z tego co wiem, to idą do nich następujące żarówki:
- mijania h1
- drogowe hb3
- postojówki w5w
- kierunki ???
Teraz kompletuję resztę rzeczy no i chciałbym wiedzieć, jakie są żarówki w kierunkach, żeby kupić odpowiednie kostki do instalacji, plus żarówki oczywiście.
I drugie pytanie, czy jakiekolwiek oprawki nadadzą mi się z lamp przedliftowych do poliftowych? (może postojówki chociaż? :P)
Z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdrawiam