Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc z szybą od kierowcy!!!
Szyba od strony kierowcy otwiera sie i zamyka ale problem tkwi w tym ze gdy sie domyka nie chce sie zatrzymac i chce ją dopychać, myśle że to możę być wada silniczka krokowego, lecz mogę się mylić. PROSZę O POMOC?????
[/b]
nie bardzo rozumiem o co chodzi. ale podejrzewam, że masz dokładnie ten sam problem co ja. jak zamykam szybę i 'dojeżdża' ona do końca to gdy powinna się już zatrzymać praca silniczka przeskakuje na ząbku i stara się ją pchać dalej.
Przyczyna: to ułamany jeden ostatni ząbek na prowadnicy.
Rozwiązanie to wymiana całej prowadnicy. Ja kupiłem używkę za 50 zł.
witam.
też mam problem z szybą kierowcy, tyle że nieco inny. moja szyba przy podnoszeniu nie wraca na miejsce - zamiast iść równo przy krawędzi, idzie prosto do góry i kiedy już się zatrzymuje, wystaje nad górna krawędź drzwi, a przy bocznej krawędzi zostaje niezła szpara. jakiś czas temu zdjąłem boczek drzwi, poprawiłem gumki i ustawiłem szybę w obu prowadnicach, ale nie odniosło to żadnego efektu. porównałem nawet mechanizmy szyby kierowcy i szyby pasażera, ale mówiąc szczerze, za bardzo różnicy nie widzę.
może ktoś ma na to pomysł?
pozdrawiam.
Michał, tak bez wizji lokalnej szyby i mechanizmu trudno stwierdzić. Stawiam, że pomogłaby regulacja prowadnicy. Nawet delikatna zmiana w ustawieniu na prowadnicy może powodować złe 'prowadzenie' całej szyby.
zdaję sobie sprawę z tego, że trudno szukać usterki, nie mogąc zajrzeć w mechanizm osobiście. poruszyłem problem, bo może ktoś miał już podobny. ale dzięki - popróbuję, podłubię :wink:
swoją drogą, ja odnoszę wrażenie, że to raczej coś z tymi ramionami, które wypychają szybę, a nie z samymi prowadnicami...
to raczej coś z tymi ramionami, które wypychają szybę
właśnie je miałem na myśli.
widzę, że jesteś z Warszawy ... wpadnij więc kiedyś na majsterkowanie grupy 5D,Aero i nie tylko - co jakiś czas takie spotkania mają miejsce. może uda się coś zaradzić. Niezastąpiony kolega Gruszka z pewnością grzebał coś w mechanizmie podnoszenia szyby ;)
o, świetnie. jest jakiś konkretny dział forum, w którym mogę się spodziewać info o takim spotkaniu? niech zgadnę - pewnie dział Warszawa... dzięki, Paweł.
pozdrawiam.
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=16727
:D
Witam
miałem podobny problem z domykaniem szybki.. przy dosuwaniu trzymała ja prowadnica z jednej strony gdzie z drugiej powstawała szczelina.. pomogło gdy wpusciłem przy odsuniętej szybie do prowadnicy WD- 40
ps2039 - TRAFIłEś DOKłADNIE W TO O CO MI CHODZIłO (Przyczyna: to ułamany jeden ostatni ząbek na prowadnicy. Rozwiązanie to wymiana całej prowadnicy. Ja kupiłem używkę za 50 zł.)
A gdzie mogą taką używkę kupić i nie wiem jak tam się dostać bo jak to rozebrałem to dojście nie jest zajefajne :? Może masz jakiś pomysł, albo fotki?
Jak byś mógł mi jeszcze troszkę w tej tematyce pomóc to był bym wdzięczny :!: :!: :!: ]
A gdzie mogą taką używkę kupić i nie wiem jak tam się dostać bo jak to rozebrałem to dojście nie jest zajefajne
używki są na allegro. ceny w okolicach 100zł. ja kupiem w składzie części do rovera z Zielonce. jak wymienić znajdziesz w manualu lub książce sam naprawiam. wersje elektroniczne też są dostepne - trzeba poszukać na forum.
pozdrawiam
Jedz do zamoscia, brachu 8) pozdro
BEREN :roll: a z kąd wiesz że w Zamościu coś takiego znajde???
Jeśli coś na ten temat wiesz daj znać!!! :lol:
Łobuzie to ja :) twój braszek no mnie nie wierzysz ;). Nie masz daleko podjedź do tej wioski. pozdro.
:lol: siema Beren!! ja bym cię nie znał no innego BERENAS z Tolkienowa nie zmnam :twisted: Pozdr