Zobacz pełną wersję : Nie pali po nocy
michalm320
27-10-10, 21:10
Od kilku miesięcy mam problem z odpalaniem mojego EK3. Po nocy lub po kilku godzinnym postoju silnik odpala za średnio 6-7 razem w momencie puszczenia kluczyka. Jak już załapie to jest ok, zapala na dotyk, nie ma żadnych złych objawów, spalanie w normie, osiągi też. Wymieniłem przewody, kopułkę, świece, akumulator, zapłon ok, cewka też ok (książkowa rezystancja), paliwo jest bo i słychać pompę i czuć wachą po wyjęciu świec. Co ciekawe mimo że cewka jest ok to nie ma iskry, pojawia się jedynie taka mizerna przy puszczeniu kluczyka. Przeczytałem w tym temacie co było na forum ale niestety mój przypadek opisany nie jest. Co możecie mi doradzić w tej kwestii???
skolopendra
27-10-10, 22:15
moduł
regolator cisinia paliwa...?
Nie ma iskry, wiec co ma do tego regulator cisnienia paliwa?
Podmien caly aparat zaplonowy z innego auta to bedziesz wiedzial czy w nim lezy problem.
michalm320
28-10-10, 10:45
Sprawdziłem dzisiaj jeszcze kostkę stacyjki i okazuje się że jest napięcie ok 14V a jak chce zapalić do spada na 5V...może to kwestia tej kostki???
ja stawiam na cewkę, mimo że ma parametry książkowe to i tak nie daje takiej iskry jak potrzeba. Spotkałem się już z takim przypadkiem. Podmień sobie cewkę i sprawdź czy to na pewno cewka.
czasami tez sie tak dzieje ze cewka pod cisnieniem zachowuje sie inaczej
michalm320
28-10-10, 17:22
czasami tez sie tak dzieje ze cewka pod cisnieniem zachowuje sie inaczej
O jakim ciśnieniu mówisz?
skolopendra
03-11-10, 16:42
pod cisnieniem
jak nerwy puszczają ,to ciśnienie rośnie :D
michalm320
08-11-10, 09:43
Problem zażegnany (mam nadzieje że na zawsze). Wymiana modułu rozwiązała problem. Dzięki za zainteresowanie. pozdro
skolopendra
08-11-10, 12:13
nie mogło być inaczej :)