Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ogrzewanie postojowe

bezk
27-10-10, 11:04
Czy ktoś próbował założyć ogrzewanie postojowe (tzw. webasto) w VIII gen. będącej na gwarancji? Z tego, co słyszałem, to podobno grozi utratą gwarancji.

Ordi
27-10-10, 17:15
yyy... a potrzebne jest ci to? Żona wygania cie z domu i musisz spać w aucie? :p

Na gwarancji jakby chcieli to mogą ci się o wszystko przywalić. Ale jak na moje to zalezy jakie webasto założysz. Kumpel ma założone w busie takie, że wogóle nie ingeruje w silnik itd. Ma webasto zamontowane w środku i do tego oddzielny zbiorniczek na paliwo. Także do tego ci się na 100% nie dowalą

bobikos
27-10-10, 20:09
sądzę że kolega myśli jednak o webasto wodnym które trzeba włączyć w obieg chłodzący, trzeba też pociągnąć rurkę do zbiornika, oraz zaingerować w elektrykę by wpiąć się np. w nawiewy. Jeśli nie zrobisz tego w ASO to utrata gwarancji bardzo możliwa.

Ca$h
27-10-10, 22:31
dla diesla fajny gadzet :) przychodzisz, silnik rozgrzany :) mniejsze spalanie i mozna odrazu w palnik dac... ale koszta troche nie teges...

Ordi
28-10-10, 18:54
Kolego, a co ma webasto do silnika? Takie webasto wodne grzeje ci tylko wodę w układzie. Ale silnik dalej jest "zimny" a olej nie ma swoich własności. To, że na termometrze na wyświetlaczu pokaże ci dobrą temperaturę, nie znaczy że można odrazu pałować do odciny. Dam sobie rękę uciąć, że olej będzie jeszcze zimniutki. Nie wspomnę o innych elementach mechanicznych jak tłoki, panewki itd... :rolleyes:

Pabloss
30-10-10, 19:46
wydaje mi się że to fajna sprawa. moi koledzy mają webasto, Jeden w Audi A4 (montowane fabrycznie) a drugi Maździe 626 i powiem jedna SUPER sprawa. Wszystko automatycznie się włącza i wyłącza a efekt taki że auto ciepłe, silnik ciepły, szyby odmrożone. Nie trzeba spać w aucie aby mieć webasto. Jednak nie wiem co z gwarancja w takiej sytuacji. Jak kolego założysz to zdaj relację.

Hoze
31-10-10, 07:48
Obawiam się,że gwarancja może nie obejmować Webasto, bo to jednak ingerencja w układ chłodzenia. Ale wiem jedno - jest to super sprawa. Mój kuzyn ma seryjne webasto w Audi A6 i w tamtą zimę po prostu to było coś fenomelnanego - zero skrobania szyb, w środku cieplutko, a silnik diesla i jego osprzęt o wiele mniej się zużywają. Polecam Webasto na paliwo - jest wydajniejsze.

qbson
31-10-10, 15:32
też się zastanawiałem nad webasto i wiem z doświadczenia, że na zimę nie ma nic lepszego.

zyga502
31-10-10, 19:06
też się zastanawiałem nad webasto i wiem z doświadczenia, że na zimę nie ma nic lepszego.

garaż:confused:

Lucas.FK2
31-10-10, 20:04
trzeba go mieć .

zyga502
31-10-10, 21:19
trzeba go mieć .

ktoś pyta ,ktoś odpowiada ,tyle że w temacie

bezk
01-11-10, 11:55

Akurat w temacie zimy garaż przegrywa z ogrzewaniem postojowym. Ciężko taki garaż zabrać ze sobą jadąc np. na 10 godzin do pracy, czy weekend na narty.

W temacie, byłem w ASO i powiedzieli mi wprost, że taka instalacja może powodować problemy z gwarancją. Czekam teraz na odpowiedź z Hondy Polska.

Pabloss
02-11-10, 18:55
koniecznie zdaj relacje co powiedzieli z Honda Polska

pepe
02-11-10, 19:45
A ten wynalazek widzieliście http://moto.allegro.pl/mini-webasto-odmrazacz-i1284747286.html

qbson
02-11-10, 23:42

mam. tylko nie zawsze chce mi się go zabierać ze sobą...

A ten wynalazek widzieliście http://moto.allegro.pl/mini-webasto-odmrazacz-i1284747286.html

ciekawe urządzenie, ale nie wiem czy by wydoliło przy -20 stopniach (w porównaniu do spalinowego)

Ca$h
06-11-10, 15:07
ciekawe urządzenie, ale nie wiem czy by wydoliło przy -20 stopniach (w porównaniu do spalinowego)
przy takiej cenie mozna wlozyc dwa :D

Maciek_20
15-11-13, 12:49
Trochę odgrzeje kotleta ... ale ma ktoś to zamontowane w VIII gen ?
Z chęcią dowiedział bym, się jak wyglądają koszta i eksploatacja może jakieś większe wady ?

luckie
15-11-13, 13:31
Koszt to zaden sekret - z montazem ok 4 tys zl.
Mialem Webasto w poprzednim aucie, choc zalozone przez pierwszego wlasciciela. Nic nie trzeba przy tym robic, dziala bezobslugowo i nie ma zadnych przegladow okresowych itd.
Ja mialem takie z programatorem i pilotem (albo wlacza ssie o danej godzinie, albo uruchamia z pilota), ogrzewa kabine i komore silnika.
Nie ma zadnych znanych mi minusow, to mega komfort w zimie i tyle. Jedyny minus to koszta, osobiscie znam przyjemniejsze sposoby wydania 4tys, ale jak ma ktos nadmiar funduszy, to warto.
Zuzycie paliwa jest minimalne, o ile pamietam 0,2l na godzine pracy ustrojstwa.

kjmuszek
16-11-13, 04:44
Jedyny minus to koszta, osobiscie znam przyjemniejsze sposoby wydania 4tys, ale jak ma ktos nadmiar funduszy, to warto.
4 tys to nie aż tak dużo , jak na nasze auta. Pakiet GP niewiele mniej kosztuje. Szkoda ż Honda nie szuka takiego rozwiązania ale fabrycznego.

luckie
16-11-13, 16:33
Fabrycznie nikt tego nie montuje, nawet jak zamawiasz w salonie to dealer instaluje Webasto albo Eberspächera.
Jak komuś cena pasuje, to polecam, jest to mega wygoda w mroźne dni.

CMC
16-11-13, 19:49
nie to, że nikt nie montuje, bo miałem Mazdę 6 poprzedniej generacji - Diesla - mają fabrycznie montowaną zubożoną wersję Webasto, którego niczym się nie obsługuje tylko po prostu poniżej bodajże 7 stopni przy odpaleniu na zimnym silniku automatycznie się włącza i praktycznie po 2 minutach leci ciepłe powietrze z nawiewów i można od ręki odmrozić przednią szybę bez dodatkowej chemii czy drapania, dopiero za dopłatą dawali pełne, programowalne Webasto

luckie
16-11-13, 21:24
stary, ale to nie jest ogrzewanie postojowe..

Maciek_20
18-11-13, 07:32
szkoda ze nie ma nikogo kto miał by to w 8 Gen no ale skoro mówicie ze super komfort to tak musi być ;)

dolszym
20-11-13, 20:51
Czy ktoś z Was miał praktyczny kontakt z ogrzewaniem elektrycznym. Np. coś takiego http://www.intercars.com.pl/?id=321&lang=PL&
Zastanawiałem się w tamtym roku i znów się zastanawiam, żeby kupić chociaż samą grzałkę plus okablowanie. Wyjdzie ok. 320zł. Mam możliwość podłączenia tego pod gniazdko koło domu. Zależy mi głownie żeby silnik szybciej złapał temp, i żeby szybciej leciało ciepło. Dodatkowo mam gaz więc zawsze trochę można ograniczyć zużycie benzyny po rozruchu.

daromc
17-06-14, 23:06
Wiem, że temat nie jest na czasie, ale... :)
Czy ktoś montował Webasto ThermoTop w Civicu 5D 1.8MT?
Wstępnie mam swoje pomysły, ale wolę się upewnić, by nie wyważać otwartych drzwi.
Interesuje mnie:
miejsce montażu pieca (mam już swoje typy)
sposób podłączania przewodów płynu
jak zwiększona pojemność układu wpływa na nagrzewanie samochodu

daromc
10-08-14, 14:50
Powoli ma się ku zimie, więc potrzebuje kilku informacji:

1) kierunek przepływu cieczy przez nagrzewnicę? ( gdzie jest zasilanie - wydaje mi się że górny przewód)

2) jaka jest średnica wewnętrzna przewodów gumowych do nagrzewnicy?

3)który przewód paliwowy to nadmiar/powrót

4) jak jest średnica przewodu nadmiaru paliwa?

3) czy ktoś używał trójników z termostatem z by podłączyć webasto równolegle?

Bodzlo
11-08-14, 16:07
Zwiększona pojemnością sie nie masz co przejmować bo nawet tego nie odczujesz :) to zaledwie ok litra więcej wyjdzie

jeśli chodzi o przewody paliwowe to nie możesz wpinać się w te które są trójnikami bo nie będzi eto działać tak jak powinno , musisz zastosować specjalną rurkę i pociągnąć bezpośrednio ze zbiornika :)

reszte znajdziesz tu :D

http://doc.webasto-russia.ru/Car/honda/civic/civic_2006_1.8_b_e.pdf

daromc
11-08-14, 17:08
Zwiększona pojemnością sie nie masz co przejmować bo nawet tego nie odczujesz :) to zaledwie ok litra więcej wyjdzie

jeśli chodzi o przewody paliwowe to nie możesz wpinać się w te które są trójnikami bo nie będzi eto działać tak jak powinno , musisz zastosować specjalną rurkę i pociągnąć bezpośrednio ze zbiornika :)

reszte znajdziesz tu :D

http://doc.webasto-russia.ru/Car/honda/civic/civic_2006_1.8_b_e.pdf
dzieki,
Jesteś wielki:)

-co do pojemności układu: w starym ej9 po dołożeniu ogrzewnia czas nagrzewania silnika sporo się wydłużył.
Przy jeździe na krótkich odcinkach to ma znaczenie.
-myślałem o zastosowaniu elektrozaworu z forda, który zmniejszałby pojemność układu.
Koncepcja z BW 50, które ma swój zintegrowany zbiorniczek upadła.... chciałem je wątpiąc nadmiar paliwa.... a w tym modelu civica nadmiaru nie ma....

szukam tehermo top z oddzielną pompką

Bodzlo
11-08-14, 19:03
widocznie miałes cos nie tak , miałem w ek3 postojowe które potem tez powędrowało do forestera i w żadnym nie było problemów , to tylko 1m przewodu więcej więc przy odpowietrzonym układzie nie powinno byc problemu ale ważne jest tez samo umiejscowienie piecyka . fakt iz ja nie miałem webasto tylko eberspracher :)

myślałem ze juz masz urządzenie ale jeśli nie to nie upieraj sie na webasto , osobiście jakoś wole eberspracher bo sam piecyk jest troche mniejszy

daromc
11-08-14, 19:22
montowane było prawidłowo, tylko w ej9 jak już znalazłem miejsce to się okazało, że trzeba było dodatkowe 3 l płynu (przewody po 1,5m)

mam cały komplet thermo top bw50 z zegarem
kupię sam piecyk z pompką paliwa a resztę przełożę.
piecyk bw 50 trzeba będzie opchnąć

daromc
04-10-14, 20:33
mam mały problem,
proszę o podpowiedź.
chodzi o sterowanie wentylatorem. Mam PWM ale nie pasuje mi stała prędkość obrotowa wentylatora.
chciałem podłączyć się pod po sterownik klimatyzacji i tu pojawia się problem.
Podanie napięcia na pin zasilania modułu IG2 powinno uruchomić panel i wysterować wentylator.
w schematach jest jednak nieścisłość.
W schematu zasilanie modułu jest na pinie 31 (biały przewód) z bezpieczniaka nr 36 pod deską.
niestety u mnie pin jest wolny.
po podaniu napięcia na pin wyjściowy bezpiecznika moduł startuje, ale oprócz tego załącza się też jakiś przekaźnik.(tym bezpiecznikiem zabezpieczone jest kilka układów)

Chciałem to ominąć i podpiąć bezpośrednio pod moduł, próbowałem zlokalizować odpowiedni pin. Niestety po podaniu napięciana bezpiecznik 36 we wtyczce modułu napięcie pojawia 3 się pinach. ( nie chce wypinać przewodów z kostki by sprawdzić który to pin) i bądź tu mądry......

czy ktoś wie który pin w rzeczywistości to zasilanie panela klimatyzacji?

.................................................. ......
chyba już wszystko wiem.......... po przejrzeniu kilku schematów "rozkminiłem" te nieścisłości

Civmann
10-03-16, 22:11
Odgrzewam temat,

Czy jest ktoś kto posiada ogrzewanie postojowe Eberspacher Hydronic T , R+ jak na poniższym zdjęciu:

http://images75.fotosik.pl/406/db586b2b2f8b7155med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/db586b2b2f8b7155)

Chodzi mi konkretnie o funkcję przewietrzania/wentylacji kabiny w okresie letnim( druga ikona z wiatraczkiem). Dopiero niedawno zacząłem się wczytywać w funkcje z instrukcji obsługi. Testowałem już wiele razy ogrzewanie zimą (z pilota włączenie działa nawet z odległości 600m przez ściany pokoju) sprawdza się bdb. natomiast wentylacji/przewietrzania jeszcze nie i ciekaw jestem czy spełnia swoją funkcję w gorące dni ?

daromc
10-03-16, 22:57
i ciekaw jestem czy spełnia swoją funkcję w gorące dni
to tak jakbyś włączył wentylator na 3 stopień przy wyłączonym silniku.
ciekawe jak masz podłączone sterowanie nawiewem: pod moduł klimatyzacji czy pod sam wentylator za pomocą PWM?

Civmann
11-03-16, 07:49
Nie zagłebiałem się w temat jak to jest podłączone. Poprzedni właściciel to zakładał. Na początku po uruchomieniu urządzenie działa na niższych obrotach a później się rozkręca, działa zgodnie z ostatnim ustawieniem kierunków nawiewu i chyba z pozostawioną siłą dmuchawy. Generalnie przy obecnej aurze jestem z tego urządzenia zadowolony nawet mając garaż jest przydatne zwłaszcza jak ktoś ma małe dzieci.
Według poniższego wpisu sprzyja też silnikowi(zimny start) bo ponoć go podgrzewa:
...
PS nie mogę skopiować linku bo jest w PDF ale można wygugloać po haśle: Eberspacher Honda Plaza
http://www.hondaplaza.pl/upload/hondaplaza/img/ogrzewanie_postojowe_3pdf
Spójrzcie na cennik po rabatach.

MikeFoto
11-03-16, 18:36
http://www.hondaplaza.pl/upload/hond...postojowe_3pdf
Spójrzcie na cennik po rabatach.

Dla tych którym nie wchodzi, cytuje:

System Ogrzewania Postojowego Honda - Eberspächer Civic 3d/5d 1.4, 1.8
Cena regularna brutto z montażem PLN Cena promocyjna brutto z montażem PLN
EasyStart R+ 10343 6599
EasyStart R 10009 6199
EasyStart T 9326 5499

Tanioszka :)

vrozax
03-09-20, 07:37
Witam, odświeżę trochę temat. Chciałbym założyć ogrzewanie postojowe w silniku 2.2 i-Cdti, czy jest to możliwe? Jakie części muszę kupić by działało to prawidłowo? Ktoś montował? Może ktoś widział lub słyszał?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka