PDA

Zobacz pełną wersję : problem z instalacją radiową civ '93 3d

martin75
06-12-06, 21:48
witam
właśnie kupiłem radyjko do mojego świeżo przywiezionego civica 3d '93, montuje myśląc że to pikuś .........a tu zonk lewy głośnik gra a prawy nie ....myśle że ten prawy padnięty....zmieniam głośniki stronami ....dalej prawy milczy !!!!!!!!!

jak radzicie rozwiązaać problem ? od czego zacząć ? (wymianę kompletnej instalacji zostawiam jako ostateczność), jak idzie przewód radiowy od radia do prawych drzwi (mam wrażenie że za radiem wiązka skręca na lewo)? jak można się do niego dostać ? czy są jakieś punkty newralgiczne gdzie mogło się coś "rozpiąć" ??

PS
"szukaj" nie pomogło !!! :)

MartinS
06-12-06, 22:15
kabel do drzwi na pewno idzie w takim gumowym oplocie połaczenie miedzy auten a drzawiami sprawdz tam czy czasem sie nie przetarł....
sprawdz tez kanały w radiu.....

emg
06-12-06, 22:54
sprawdź wtyczkę w drzwiach i sprawdź czy masz dobre przewody połączone ze sobą, a nie np. plus od przedniego a minus od tylnego

martin75
07-12-06, 08:14
dzięki dzisiaj powalcze ale tego "plus od przedniego a minus od tylnego" nie za bardzo jarzę (mój poziom wykształcenia elektro....raczej słaby).....mam tylko przednie głośniki po poprzednim właścicielu (jakieś pioneery nie wiem, czy takowe były montowane oryginalnie czy ktoś zmieniał).

MartinS
07-12-06, 16:36
bo w kostce masz + i - sa 4 takie pary, chodzi o to że może omyłkowo do prawego głosnika wziaołes + od wiazki z przodu a - od wiazki do tyłu....

martin75
07-12-06, 17:49
hmmm
do kostki oryginalnej podpiołem niby dedykowaną przejściówkę iso do niej kolejną przejściówkę która była z radiem a do niej kable wychodzące z radia (JVC).....ze względy na budowę wtyczek raczej była tylko jedna możliwość ich złączenia....czyli albo jest namieszane w kostce lub w którejś przejściówce, bądź gdzieś dalej w wiązce lub wtyczce....chyba czeka mnie roboczy weekend :)

maly187
19-12-06, 00:17
na twoim miejscu zrobiłbym tak :
-wykręć głośnik z drzwi zobacz czy kabelek czasami nie wyskoczył
-jeżeli masz miernik to włącz na buzerek i sprawdź sobie kable jeden kabel od miernika tam gdzie głośnik a drugi przy instalacji i tak sprawdź 2 żyły jeżeli
-głośnik możesz łątwo sprawdzić tzn cewkę weż jaką baterie i podłącz pod głośnik tylko na moment zobaczysz czy nie jest upalona cewka
jeżeli nie wiesz jak idą kabelki w hondzie to polecam stronkę o car audio ze schemat złączy do autek http://studio24.prv.pl/ wchodzi w kablomanie i w fabryczne i zobaczysz który przewód to jaki głośnik mam nadziej że ci się to przyda :)

Maciej B
19-12-06, 16:34
Ja miałem podobny problem. Okazało się że przy połączeniu wtyczki honda<=>ISO pin od głośnika się przekszywiał i nie wchodził w złącze tylko obok. Objaw był taki że raz grało raz nie.