Zobacz pełną wersję : dziwne braki w oleju po remoncie
Witam wszystkich niedawno zostałem prawie szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic Coupe 94r silnik z tego co wyczytałem to D15B7 (102-105KM) dodam że to wersja japońsko Amerykańska, Pech na samym początku używania Przepalona uszczelka pod głowicą wypychało płyn chłodniczy zbiornikiem wyrównawczym więc oddałem do naprawy znajomego mechanika, i na start: wymiana uszczelki pod głowicą, planowanie głowicy, wszystkie filtry oleje i świece wymienione pokrywy zaworów ponad tysiaka władowałem (cylindry były naftą zalewane i nic nie uciekło, czyli nie powinien brać oleju) a tu ZONK na 100km potrafi mi zniknąć 0,5L oleju, po naprawie dowiedziałem się że olej to CASTROL Magnatec 5W 40 czyli pełny syntetyk przy (170tyś przebiegu) co mnie zdenerwowało bo chyba pół syntetyk powinno się już lać, ale mechanik powiedział mi że mam silnik w dobrym stanie jak najdłużej na syntetyku powinien jeździć , ale przed naprawą zrobiłem 4tyś i mi 2 setki znikneły ale to chyba przez rozrząd bo simering przy rolce był walnięty,i wyciekał, sprawa się kończy na tym że nie wiem co robić bo olej jest dosyć drogi żeby 0,5 l na 100 km dolewać nie kopci mi silnik, tylko tyle że po na prawie jest brudny ale nie zostawia żadnej plamy po sobie na ziemi co robić bo niechce kupować nowego silnika jak w ten władowałem 1300pln, jakaś rada co to maże być ??
nie wiem czy mam do końca racje, ale jeśli miałeś wcześniej nalany półsyntetyk, a teraz mechanik nalał Ci pełny syntetyk, to w ten sposób mógł Ci rozszczelnić silnik i przez to zaczął Ci połykać olej. Jeśli tak się stało to masz do wymiany uszczelniacze i ewentualnie pierścienie. Jak bym głupoty pisał to niech mnie ktoś poprawi.
Sprawdź ciśnienie na cylindrach jeżeli pierścienie po zalaniu naftą nie przepuśiły jej to kontrola sprężania wykaże szczelność uszczelniaczy i zaworów. Po zalaniu syntetykiem mogło ci wymyć silnik i stąd te ubytki w oleju.
Pozdr
zgadzam się z przedmówcami. Jeżeli jeździłeś na półsyntetyku to nie wiem czemu mechanik wlał syntetyk. Troche dziwne. Prawdopodobnie wypłukało Ci silniczek. Pewnie będziesz musiał stracić pare groszy i zalać półsyntetykiem. Ja zanim wymieniłem olej popytałem paru ludzi co i jak. Przy poprzednim samochodzie (passat z 80r - jedyny żółciutki na mazowszu) miałem syntetyk bo silniczek igiełka. Teraz mam hanie 95 i półsyntetyk a co gorsza prawdopodobnie trz będzie w przyszłym roku zalać mineralnym bo ciągnie olej :( ahhhhh ci poprzedni właściciele....
Widzicie ja nie dawno kupiłem tą Hanie więc nie wiem jaki był olej fakt jest taki że jak ją zobaczyłem to wiedziałem że Musi być moja, autko kupiłem z komisu sprowadzone z niemiec nie bita zadbana, załapałem się na darmowy przegląd Hondy organizowany w Lublinie w autoryzowanym serwisie, więc czemu nie autko dopiero kupione akurat bede wiedział na czym stoje, i tam się wszystkiego dowiedziałem, zawieszenie w bdb stanie tylko ta uszczelka i wyciek z pod rozrządu, olej jak jest w silniku to już go nie sprawdze a pozatym i tak już po rybkach
Czyli najpierw musze sprawdzić ciśnienie na cylindrach i olej zmienić, a czy istnieje ewentualność że mogłem silnik załatwić ??
Małe pytanko z tego co wyczytałem to silnik D15B7 to SOHC z tego co wiem mój to DOHC o co w tym chodzi??
Dzięki wszystkim za odpowiedzi (opłatę by być pełnym użytkownikiem forum postaram się uiścić jak najszybciej jadnak musze zrobić ten silnik do końca)
Najpier sprawdź ciśnienie na cylindrach to powie Tobie już conieco o szczelności silnika. Najlepiej sprawdzaćna zimnym silniku. Sprawdź ciśnienie i jeżeli będzie odbiegać od serii wlej do każdego cylindra po kilkm ml oleju i wykonać pomiar ciśnienia ponownie. Jeżeli po wlaniu oleju ciśnienie wzrośnie świadczy to o nieszczelności pierścieni tłokowych a jeżeli się nie zmieni to wtedy uszczelniacze lub zawory.
A jeśli chodzi o oznaczenie Twojej wersji jest to wersja Kanadyjska.
wez tez pod uwage to ze remont moze byc zbiegiem okolicznosci i poprostu gdzies jest jakas niesczelnosc... wjedz na kanła i zobacz dokladnie okolice miski olejowej, moze tamtedy olej ucieka..:D
Przy remoncie robi sie odrazu uszczelniacze zaworowe, szkoda ze tego nie zrobiles.
To ze jest zalany syntetykiem nie przeszkadza IMO niczego Ci nie wymyje jak niektorzy pisza.
Mozliwe ze mechanik cos zjebal, albo masz np. wyciek z miski olejowej.
byłem u niego drugi raz i sprawdzałem z uszczelki pod mską olejową delikatnie się sączy, ale nie 0,5l na 100km ostatnio sprawdziłem że przez 300km nic mi nie wzieła oleju ale z koleji po następnych 100km znikneło, teraz zrobiłem ok 100 i trzyma, widze że silnik jest brudny a w Hani tak nie powinno być, nie widze plamy pod Hanią ale sąplamy na osłonie ale z koleji nie na tyle żeby sie 0,5l plamy nie ma jak stoi to chya podczas jazdy może dyla dawać, nie dymi mi się z niej wiem bo wyrwałem tłumnik środkowy i mam tylko pierwszy w tej chwili (ale to piękny dzwięk) :D
Małe pytanko z tego co wyczytałem to silnik D15B7 to SOHC z tego co wiem mój to DOHC o co w tym chodzi?
DOHC byl tylko 1.6Vti wiec twoj to zwykly 1.5 SOHC
byłem u niego drugi raz i sprawdzałem z uszczelki pod mską olejową delikatnie się sączy, ale nie 0,5l na 100km ostatnio sprawdziłem że przez 300km nic mi nie wzieła oleju ale z koleji po następnych 100km znikneło, teraz zrobiłem ok 100 i trzyma, widze że silnik jest brudny a w Hani tak nie powinno być, nie widze plamy pod Hanią ale sąplamy na osłonie ale z koleji nie na tyle żeby sie 0,5l plamy nie ma jak stoi to chya podczas jazdy może dyla dawać, nie dymi mi się z niej wiem bo wyrwałem tłumnik środkowy i mam tylko pierwszy w tej chwili (ale to piękny dzwięk)
To chyba jedno z najdluzszych zdan na forum :!:
Moja kobieta tez ma w EJ9 (d14a4) problem z olejem, potrafi wciagnac 0.5 na 1000km choc nic nie dymi, sprezanie w normie, spalanie ponizej normy... Mechanik twierdzi, ze auto moglo stac dluzszy czas (kilka miesiecy) bez odpalania i pierscienie mogly sie rzekomo zawiesic ale skoro sprezanie ok to juz nie wiem...
maxclony, sprawdz sobie jeszcze czy nie masz "kawy" w zborniczku chlodnicy lub w samej chlodnicy - moze znowu Ci spieprza olej :?: Innych pomyslow raczej nie mam. Powodzenia :)
na Diagnostyce w Autoryzowanym Serwisie Powiedzieli że to DOHC Pozatym na pokrywie widać DOHC , mówili że to jakaś wersja amerykańsko japońska ja tam nie wiem pokrywe można zmienić ale w tym serwisie musiały głąby siedzieć, sorki za pisownie ale w pracy siedze, co do samego samochodu mówił mi mechanik że chyba musiala troszkę postać a potem ktoś nieźle po garach dał i uszczelkę przepaliło :roll:
W chłodnicy zero oleju na samym początku była śmietanka na wierzchu ale po remącie mogło się zdarzyć teraz nic sprawdzałem kilka razy
nie wiem czy mam do końca racje, ale jeśli miałeś wcześniej nalany półsyntetyk, a teraz mechanik nalał Ci pełny syntetyk, to w ten sposób mógł Ci rozszczelnić silnik i przez to zaczął Ci połykać olej.
heh rozszczelnienie silnika nie polega na polykaniu oleju tylko wywalaniu go na zewnatrz :D
na Diagnostyce w Autoryzowanym Serwisie Powiedzieli że to DOHC Pozatym na pokrywie widać DOHC
"...pokaż go to palcem bo chciałbym uwierzyć że śnie..."
A tak serio to nie bylo takiego, D15B7 to D15B7, jeden wałek (SOHC) 102KM, oznaczenie silnika na bloku wszystko wyjasnia, jak chcesz mozesz dac fote silnika i pokazac gdzie masz to DOHC napisane
Moja kobieta tez ma w EJ9 (d14a4) problem z olejem, potrafi wciagnac 0.5 na 1000km choc nic nie dymi, sprezanie w normie, spalanie ponizej normy... Mechanik twierdzi, ze auto moglo stac dluzszy czas (kilka miesiecy) bez odpalania i pierscienie mogly sie rzekomo zawiesic ale skoro sprezanie ok to juz nie wiem...
Mi spala co prawda mniej, bo 0.2 na 1000km, ale mam podobnie - nie dymi, spalanie w normie itd... U mnie na 100% auto stało jakis czas nieuzywane i moze to jest powod... Nie wnikam..
Olej tani (leje polsyntetyk Valvoline MaxLife), wiec sie nie przejmuje, dolewam co jakis czas troche i git :)
jutro zamieszcze foty, z tym na pokrywie to na 100% to nie jestem pewien ale widziałem to oznaczenie (a może jakaś lewa faza mnie złapała) zobacze jutro i napisze
Z tego co piszecie to widaje mi się że jednak mam rozszczelniony ten silnik
da rade do jakoś zeszczelnić czy cosik w tym stylu
napisali Ci glupoty z tym rozszczelnieniem...
Gdyby sie rozszczelnil to bys mial wycieki z kazdej mozliwej uszczelki, a skoro nic nie wycieka to musi spalac, a jak go spala to mechanik zjebal sprawe
Z tego co piszecie to widaje mi się że jednak mam rozszczelniony ten silnik
da rade do jakoś zeszczelnić czy cosik w tym stylu
:D napisalem 2 posty wyzej!!
napisali Ci glupoty z tym rozszczelnieniem...
Gdyby sie rozszczelnil to bys mial wycieki z kazdej mozliwej uszczelki, a skoro nic nie wycieka to musi spalac, a jak go spala to mechanik zjebal sprawe
dokladnie!! :)
0,5l na 1000km to sporo jak dla mnie... (no moze nie traficznie ale juz sporo...-od wymiany do wymiany wychodzi ponad 5l :roll: ) tym bardziej ze nie bedize malec...
a "zeszczelnic" sie da: nowe pierscienie/nowa uszczelka pod głowice/nowe uszczelniacze głowicy -jedyne 800-1000zł bez robocizny... :neutral:
aha... i widzialem auto które zarło olej 1l na 800km ok i mialo kompreche wrecz ksiazkową...
0,5l na 1000km to sporo jak dla mnie... tym bardziej ze nie bedize malec...
a "zeszczelnic" sie da: nowe pierscienie/nowa uszczelka pod głowice/nowe uszczelniacze głowicy -jedyne 800-1000zł bez robocizny... :neutral:
aha... i widzialem auto które zarło olej 1l na 800km ok i mialo kompreche wrecz ksiazkową...
ziom ale to auto jest po nowych pierscieniach i bierze 0,5l :)
ale mi znikneło 0,5 L na 100 kilometrów, a teraz nic nie znika a uszczelkę wymieniałem 2 tygodnie temu
ziom - on nic nie pisze o zmianie pierscienie (przeoczyłem???) tylko o zalewaniu tłoków (kuuuu.. po co???? jakbym juz mial tak rozlozony motor to dodałbym te pierscienie na na wszeli wypadek a nie robił testy z zalewaniem ...)
tak wiec chyba nie byly wymieniane i do tego uszczelniacze też wiec jest odpowiedz...
ziom - on nic nie pisze o zmianie pierscienie (przeoczyłem???) tylko o zalewaniu tłoków (kuuuu.. po co???? jakbym juz mial tak rozlozony motor to dodałbym te pierscienie na na wszeli wypadek a nie robił testy z zalewaniem ...)
tak wiec chyba nie byly wymieniane i do tego uszczelniacze też wiec jest odpowiedz...
a to sorry, cos musisalo mi sie pomieszac :D zasugerowalem sie slowem "remont" w temacie...
widocznie wczesniej tez tyle oleju palil, skoro dopiero go kupiles to nawet o tym nie wiedziales.
musisz wymienic pierscienie + uszczelniacze
przed remontem zrobiłem 4 tysie i nic mi nie ubyło praktycznie może setka, jak mówicie o pierścionkach to mi sie płakać chce włożyłem w ten samochód całą kase i teraz mam zastój na alegro z gwarancją widziałem 1,6 VTEC lsi który ponoć pasuje do mojej z gwarancją 3miesiące za 1500 plnów kompletny więc sie nawet zastanawiam czy może drugi?? co sądzicie??
prze remontem zrobiłem 4 tysie i nic mi nie ubyło praktycznie może setka
no to sam piszesz ze przed remontem nie brala (0,1 na 4kkm) a po remoncie 0,5 na 100kM - sam juz masz odpowiedz ze cos musi byc zrąbane...
alegro z gwarancją widziałem 1,6 VTEC lsi który ponoć pasuje do mojej z gwarancją 3miesiące za 1500 plnów kompletny więc sie nawet zastanawiam czy może drugi?? co sądzicie??
Napisz jeszcze raz czytelniej....
Chcesz drugi motor przekladac?Pozatym jesli 1.6Vtec to Esi a wlasnie 1.5 to Lsi
Oddałem jeszcze raz do tego mechanika, żeby sprawdził i przy okazji wymienił elektromagnes od zapłonu, silnik SOHC (moja niewiedza sorki, moja I Honda), po odebarniu dziwne grama nie ruszyła oleju (mechanik mówił że nic nie robił z tym i nigdzie nie wycieka, ale wspominał że pierścienie mogły się zawiesić) jak narazie ok 150km zrobiłem i trzyma poziom, dzięki za fatyge wszystkim). Co sądzicie o tej sprawie chyba jednak coś poprawił tylko głupio mu się było przyznać, co do nowego silnika to zapominam chyba o sprawie skoro ten jest dobry :D
Mam zrobione dopiero 400KM po remoncie ale oleju ani grama nie bierze, wszystko wymienione było został tylko blok i tłoki,
Ważne by Hani nie kręcić za ostro a przede wszystkim nie trzymać na wysokich obrotach, ja swoją kręcę max do 3,5tyś i na razie jest oki, jak zrobię 500KM to jadę na dociągnięcie głowicy i sprawdzenie regulacji zaworów