Zobacz pełną wersję : prosze o opinie dot. LPG w civie po 2006 r.
...najlepiej podajcie przebieg na LPG i odczucia z uzytkowania, ewentualni problemy...
A w ogóle to można zamontować LPG w silnikach civic VIII gen.?Przecież silniki te to już nie ta epoka co np. Polonez czy Lanos:rolleyes:.Zresztą są one dość ekonomiczne w porównaniu z innymi markami.:)
Witam!
Osobiście nawet nie myślałem o zagazowaniu szczawia, więc się nie wypowiadam w tej kwestii. Przejrzyj ten wątek: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?77516-LPG-w-VIII-generacja-1-8-140KM , może znajdziesz garść interesujących Cię informacji.
Pzdr - Artur S.
A w ogóle to można zamontować LPG w silnikach civic VIII gen.?Przecież silniki te to już nie ta epoka co np. Polonez czy Lanos.Zresztą są one dość ekonomiczne w porównaniu z innymi markami.
Ja tez tak kiedys myslalem ale jak drugie auto w rodzinie poszlo na gaz i troche zapoznalem sie z tym tematem to juz nie uwazam ze jest to tylko do poloneza :p
Instalacje gazowe nie stoja w miejscu, sa z przeznaczniem do naprawde nowoczesnych jednostek z turbo: TSI itd. oczywiscie cena tez jest inna niz do poloneza :p a sa ludzie co 100tys km zrobia przez 10lat wiec mysle ze na takim dystansie gaz wiele zlego nie uczyni, a oszczednosci z tego tytulu beda spore...
pozdro
100tys w 10lat... to po co zakładać! więcej będą kosztowały przeglądy itp niż co zaoszczędzimy na gazie. Instalacja zwraca się średnio po 30tys.
Mam instalacje w clio (samochód na nauce jazdy) to się opłaca, ale do civa nie założe:) może gdybym wiedział że będę go miał do przynajmniej 150tys.
100tys w 10lat... to po co zakładać!
bo to czysta matematyka :p jak Ci w tym czasie odejdzie 1000zl na regulacje i filtry to bedzie max :p
benzyna 36 tys zl
lpg 25 tys zl
bo to czysta matematyka :p jak Ci w tym czasie odejdzie 1000zl na regulacje i filtry to bedzie max :p
benzyna 36 tys zl
lpg 25 tys zl
ja rozumiem że niektórym bardzo sie podoba ta wersja ale żeby zaraz trzymać 10lat ten sam model??:p
poza tym trzeba doliczyć regulacje co 15tys. u mnie 200zł, dodatkowo jeszcze też odpala się na benzynie na benie się rozgrzewa i z tych 10tys różnicy robi się 5tys. na rok- 3 lata to jest oszczędność ale przy 10latach to jest 500zł miesięcznie. No ale zawsze to oszczędność.
silnik 1.8 140KM 2006rok sedan wersja USA Po 18 tyś km na gazie 0 problemów spalanie 8.4l przy normalnej jeździe bez oszczędzania moc 100% jak na ON awaryjność do tej pory 0% oszczędności sam policz przy spalaniu 8.5 a 9l na LPG po 2.25zł a spalaniu 7.8na ON poprostu czysta matematyka na korzyść LPG. Znam gościa z Tarnowa co ma LPG od 3 lat 60tyś zrobił i bez problemów. Tacy co piszą że LPG jest do zapalniczek albo kuchenki powinni mieszkać w jaskiniach bo ich myślenie jest takie prymitywne jak jaskiniowców. Jakby ludzie tak myśleli od zawsze jak CI koledzy (zatwardziali "benzyniarze") to pewnie dalej palilibyśmy lampy naftowe jedli mamuty i okrywali się skórami itd PANOWIE mamy XXI w. Ja osobiście polecam pod nieobecność brata od wakacji nim jeżdżę tak że znam temat z 1 ręki
Oczywiscie podstawa to profesionaly montaz i wyregulowanie, bez tego problemy beda bez przerwy... Przez partaczy LPG ma zla opinie.
Widzicie co czlowiek to opinia. Ja mimo malego spalania naszych hond tez myslalem nad zalozeniem gazu aby jeszcze taniej jezdzic. Rozmawialem w Szczecinie z osoba ktora specjalizuje sie z montazem gazy do hond i powiedzial ze w silnikach R18A2 jest problem z tzw. "odwrotnym vtec-iem". Chodzi mi o tzw. economo jakie u nas dziala jak delikatnie naciskamy na gaz i nibi jest problem z regulacja i zgraniem tego wszystkiego.
sprawdź forum bo już było. jeden z kolegów założył i z tego co pisał to wszystko OK. Odszukaj ten wątek i napisz do niego na PW.
Hultay WRC
31-10-10, 09:34
Jakoś w wakacje był na otomoto Civic 1.8 VIIIG z Niemiec ale podejrzany, bo niby LPG a przebieg chyba w granicach 50kilo km wiec albo kręcony albo coś było nie tak i chcieli sie pozbyć problemu. Sam jestem baaardzo ciekaw jak to jeździ, jesli dobrze to przyspieszy to kupno i pozbycie się przeze mnie Focusa (fajnego skądinąd)