PDA

Zobacz pełną wersję : prosze o opinie dot. LPG w civie po 2006 r.

s_misiek
26-10-10, 15:06
...najlepiej podajcie przebieg na LPG i odczucia z uzytkowania, ewentualni problemy...

Jacek65
26-10-10, 16:18
A w ogóle to można zamontować LPG w silnikach civic VIII gen.?Przecież silniki te to już nie ta epoka co np. Polonez czy Lanos:rolleyes:.Zresztą są one dość ekonomiczne w porównaniu z innymi markami.:)

Artur S.
26-10-10, 17:23
Witam!
Osobiście nawet nie myślałem o zagazowaniu szczawia, więc się nie wypowiadam w tej kwestii. Przejrzyj ten wątek: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?77516-LPG-w-VIII-generacja-1-8-140KM , może znajdziesz garść interesujących Cię informacji.
Pzdr - Artur S.

Ca$h
26-10-10, 19:43
A w ogóle to można zamontować LPG w silnikach civic VIII gen.?Przecież silniki te to już nie ta epoka co np. Polonez czy Lanos.Zresztą są one dość ekonomiczne w porównaniu z innymi markami.

Ja tez tak kiedys myslalem ale jak drugie auto w rodzinie poszlo na gaz i troche zapoznalem sie z tym tematem to juz nie uwazam ze jest to tylko do poloneza :p
Instalacje gazowe nie stoja w miejscu, sa z przeznaczniem do naprawde nowoczesnych jednostek z turbo: TSI itd. oczywiscie cena tez jest inna niz do poloneza :p a sa ludzie co 100tys km zrobia przez 10lat wiec mysle ze na takim dystansie gaz wiele zlego nie uczyni, a oszczednosci z tego tytulu beda spore...

pozdro

Maroslaw
28-10-10, 22:28
100tys w 10lat... to po co zakładać! więcej będą kosztowały przeglądy itp niż co zaoszczędzimy na gazie. Instalacja zwraca się średnio po 30tys.
Mam instalacje w clio (samochód na nauce jazdy) to się opłaca, ale do civa nie założe:) może gdybym wiedział że będę go miał do przynajmniej 150tys.

Ca$h
28-10-10, 23:36
100tys w 10lat... to po co zakładać!
bo to czysta matematyka :p jak Ci w tym czasie odejdzie 1000zl na regulacje i filtry to bedzie max :p
benzyna 36 tys zl
lpg 25 tys zl

Maroslaw
29-10-10, 18:10
bo to czysta matematyka :p jak Ci w tym czasie odejdzie 1000zl na regulacje i filtry to bedzie max :p
benzyna 36 tys zl
lpg 25 tys zl

ja rozumiem że niektórym bardzo sie podoba ta wersja ale żeby zaraz trzymać 10lat ten sam model??:p

poza tym trzeba doliczyć regulacje co 15tys. u mnie 200zł, dodatkowo jeszcze też odpala się na benzynie na benie się rozgrzewa i z tych 10tys różnicy robi się 5tys. na rok- 3 lata to jest oszczędność ale przy 10latach to jest 500zł miesięcznie. No ale zawsze to oszczędność.

mpepe
29-10-10, 18:14
silnik 1.8 140KM 2006rok sedan wersja USA Po 18 tyś km na gazie 0 problemów spalanie 8.4l przy normalnej jeździe bez oszczędzania moc 100% jak na ON awaryjność do tej pory 0% oszczędności sam policz przy spalaniu 8.5 a 9l na LPG po 2.25zł a spalaniu 7.8na ON poprostu czysta matematyka na korzyść LPG. Znam gościa z Tarnowa co ma LPG od 3 lat 60tyś zrobił i bez problemów. Tacy co piszą że LPG jest do zapalniczek albo kuchenki powinni mieszkać w jaskiniach bo ich myślenie jest takie prymitywne jak jaskiniowców. Jakby ludzie tak myśleli od zawsze jak CI koledzy (zatwardziali "benzyniarze") to pewnie dalej palilibyśmy lampy naftowe jedli mamuty i okrywali się skórami itd PANOWIE mamy XXI w. Ja osobiście polecam pod nieobecność brata od wakacji nim jeżdżę tak że znam temat z 1 ręki

Ca$h
29-10-10, 19:31
Oczywiscie podstawa to profesionaly montaz i wyregulowanie, bez tego problemy beda bez przerwy... Przez partaczy LPG ma zla opinie.

jacob
29-10-10, 19:58
Widzicie co czlowiek to opinia. Ja mimo malego spalania naszych hond tez myslalem nad zalozeniem gazu aby jeszcze taniej jezdzic. Rozmawialem w Szczecinie z osoba ktora specjalizuje sie z montazem gazy do hond i powiedzial ze w silnikach R18A2 jest problem z tzw. "odwrotnym vtec-iem". Chodzi mi o tzw. economo jakie u nas dziala jak delikatnie naciskamy na gaz i nibi jest problem z regulacja i zgraniem tego wszystkiego.

Pabloss
30-10-10, 19:41
sprawdź forum bo już było. jeden z kolegów założył i z tego co pisał to wszystko OK. Odszukaj ten wątek i napisz do niego na PW.

Hultay WRC
31-10-10, 09:34
Jakoś w wakacje był na otomoto Civic 1.8 VIIIG z Niemiec ale podejrzany, bo niby LPG a przebieg chyba w granicach 50kilo km wiec albo kręcony albo coś było nie tak i chcieli sie pozbyć problemu. Sam jestem baaardzo ciekaw jak to jeździ, jesli dobrze to przyspieszy to kupno i pozbycie się przeze mnie Focusa (fajnego skądinąd)