Zobacz pełną wersję : dziwne zachowanie prędkościomierza :(
Witam. Od jakiegoś czasu prędkościomierz w mojej Hani zaczął wariować. Nie pokazuje płynnie rozwijanej prędkości tylko wskazówka dziwnie skacze drży nie raz stoi w miejscu i po chwili wskakuje na daną prędkość. Czytając z postów na forum obstawiam że to coś z prędkościomierzem bo cala reszta jest w porządku. I myślę nad kupnem używanych zegarów z innego civica żeby przełożyć prędkościomierz, tylko jak to jest z przebiegiem ? Jeżeli moje auto ma teraz przejechane 160tys. a kupie od kogoś z innym np. 220tys. to czy będzie mi jego przebieg wyświetlać i dalej nabijać czy wróci do mojego a jak nie to czy można to jakoś zrobić żeby był taki sam przebieg ? A może ktoś miał podobny problem i rozwiązał go sam ? Z góry dzięki ehh :(
Moze to byc analogiczny problem jak ze swirowaniem obrotomierza - za to odpowiedzialny jest silniczek w zegarach. Moze go wymienic?
A myslisz ze licznikow nikt nie kreci? Ustawia Ci ile ma byc :)
No tak może i silniczek też o nim dużo myślałem. Tylko gdzie go dostać i kto mi to wymieni ? Bo jak dla mnie to są to już za małe elementy i sam nie dam rady.
najlepiej caly licznik wymienic i zaraz odmlodzic autko:) niema z tym duzo roboty obadaj sobie fotorelacje z wymiany podswietlenia to bedzie Ci latwiej
Też myślę nad wymianą całego licznika. Tylko nie mam żadnej pewności że używany licznik będzie sprawny ehh... a jeżeli chodzi o wymianę to niema problemu bo już się w to bawiłem i to nie raz :p
ryzyk fizyk, z dwoch wyciagnietych z innych Hond liczniki i obrotek mi dzialaly , tez mi raz padl juz obrotek i raz predkosciomierz
a co działo Ci się z licznikiem ? a i jeszcze jedno, bo ja mam z kontrolką ECONO bo mam wersje 1.5 vtec tez z econo jak nie kręce auta. I czy muszę też takiego szukać licznika czy można to jakoś przełożyć ???
predkosciomierz skakal ,zatrzymywal sie a czasem wogle sie nie podnosil :( nie odpowiem Ci na to co z econo bo w obu moich przypadkach mialem licznik bez
predkosciomierz skakal ,zatrzymywal sie a czasem wogle sie nie podnosil :( nie odpowiem Ci na to co z econo bo w obu moich przypadkach mialem licznik bez
też tak miałem ale wyciąłem licznik przeczyściłem potrząsłem kilka razy i do dziś działa jak należy :D
też tak miałem ale wyciąłem licznik przeczyściłem potrząsłem kilka razy i do dziś działa jak należy :D
no mozliwe ze pomoglo ja tam wolalem odrazu zmienic na nowy, no mozesz sprobowac poczyscic na poczatek moze jakas mala zawiecha chycila go:)
już czyściłem i rozbierałem go w drobny mak praktycznie. Tam coś się dzieje bo raz jest dobrze a za chwile już wariuje. Wiec nic czyszczenie nie pomoże :/
już czyściłem i rozbierałem go w drobny mak praktycznie. Tam coś się dzieje bo raz jest dobrze a za chwile już wariuje. Wiec nic czyszczenie nie pomoże :/
ktoś jeszcze kiedyś wspominał o wtyczce na skrzyni
posprawdzaj wszystkie styki w liczniku i na skrzyni
może gdzieś jakiś "osad" jest i przy każdej dziurze świruje:confused:
Ja tak miałem jak ty denerwowało mnie to bardzo. na początek poprzeczyszcaj takim specjalnym płynem te kostki które wchodzą w skrzynię. Jak nie to może byc licznik,a może być to czujnik VSS.
czujnik VSS raczej jest w porządku bo kilometry nabija dobrze i wogole a problem jest caly czas z predkosciomierzem bo jak jade okolo 150km/h to wskazowka przeskakuje na druga strone licznika i trzeba ja pozniej wracac tak samo po gaszeniu auta wskazowka sama zawsze podskakuje ;/ wiec raczej to coś z liczninkiem
To spieprzył Ci się w takim razie cały zegar prędkościomierza. Ja nowe zegary kupiłem i zrobiłem SWAP. Są na Allegro jeszcze 100zł kosztują.
Dobra kupiłem dziś używane zegary i wszystko jest okej sprawne, nawet z małym przebiegiem :D heh. Ale do rzeczy. Po podłączeniu nowych zegarów świeci się ciągle kontrolka ABS gaśnie na chwile przy odpalaniu a poźniej święci ciągle :( ;/ niewiem co jest grane bo w tamtych zegarach nie świeciła, tzn. świeciła podczas przekręcania na zapłon i gasła i juz nie świeciła a tu świeci ciaglę co to może byc ? odrazu mówię ze zegary sprawne na 100% i w tamtych zegarach żarówka była okej i w tych też jest wszystko okej ale kontrolka ciągle świeci :( Wiecie co to może być czy to dlatego że są nowe zegary ? Jak to naprawić ?
Podłącz jeszcze raz stare zegary i zobacz czy będzie świecić. Może jednak nie są tak do końca sprawne te nowe i jest gdzieś jakieś zwarcie. Spróbuj jeszcze zrobić reset kompa. Proponuję też na obu zegarach zrobić samodiagnostykę. Będziesz miał więcej informacji na temat tego zdarzenia.
a można jakoś skasować pamięć ABS ? poprzez wyciągnięcie bezpieczniki ? jak tak to który to i jak to zrobić ? moze to rozwiąze problem...
Małe pytanie, w skrzyni w którym miejscu jest kostka od prędkościomierza?
Witam! Sorry, że odkopuje temat.
W moim niedawno nabytym aucie mam taki problem, że prędkościomierz przy gaszeniu auta się obraca do końca i tam zostaje, nie raz mu się odwidziało i wracał znowu ale teraz jeżdże już kilka dni z takim felerem. Dziś byłem na wymianie rozrządu itp i mechanik powiedział, że zapewne przebieg był kręcony bo elektroniczne liczniki tego nie lubią i dlatego tak się zadziało.
JAkieś pomysły czy muszę szukać nowego (licznika oczywiście :D) ?
Witam.
Też mi się nagle przekręcił prędkościomierz i ani drgnie:/
Skoro kilometry dalej nabija to wina jest po stronie zegara, a nie czujnika VSS??
Pozwolę sobie na małe wykopki (temat z 2012 r.)
Też mam podobny problem - Civic 5D, buda MB2. Prędkościomierz raz działa, raz nie. W momencie, kiedy nie działa, nie nabija kilometrów. Martwi mnie to troszkę, bo tracę rachubę odnośnie przeglądu instalacji gazowej, czy wymiany płynów i filtrów.
Czy to wina czujnika VSS?
bartek_levis
17-08-17, 08:22
prawdopodobnie tak, gdyby zegary były uszkodzone to by przebieg chyba nabijał, czujnik drogi nie jest wymiana nie zbyt trudna
Dzięki Bartek, spróbuję najpierw z impulsatorem. Jak wymiana nie zadziała będę chyba musiał oddać autko do elektryka.
bartek_levis
18-08-17, 12:01
Vss sam ogarniesz klucz 10 i Max 15 min roboty tylko ale jaki masz bo były chyba 2 rodzaje wtyczek