Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wymiana uszczelki pod glowica

ER
05-12-06, 22:26
Witam wszystkich.
Coz jak do tej pory ta marka nie pozostawiala mi watpliwosci w swojej jakosci i niezawodnosci.
Niesttety a wlasciwie stety , zostalem posiadaczem cvc z silnikiem ktory komus odmowil posluszenstwa.Brak cisnienia na jednym cylindrze.Tak wiec trzeba glowiczke sciagnac, zawor nie domyka,a pozatym zauwazylem ze musi byc tez nieszczelnosci.To tytulem wstepu.
Czy rozrzad d16a9/z5 jest rozrzadem kolizyjnym?Przy okazji postanowilem wymienic uszczelniacze orginaly rzecz jasna no i nowe sruby glowicy(jaki tam idzie klucz 14?i) co to znaczy ze mam odkrecac diagonalnie od srodka do zewnatrz, zawsze robilem to w odwrotnej kolejnosci niz bylo skrecane, wielkie dzieki za wyjasnienie!!
Jakich uzyc uszczelek z ASO czy sa jeszcze jakies godne polecenia?
Czy dowel pin`y i oil control jet maja byc nowe czy tylko oring pod jet`a?
Czy stawienie tego rozrzadu jest tak trudne, z tego co wiem to sprawa dotyczy zawsze ze nie sa znaczniki nie zgrywaja sie idealnie, ponoc jedna kolko wyglada jakby bylo przesuniete o jeden zabek.
Gdzie mozna dostac blokade gmp na wal(czyt. kolo zamachowe).
Trzeba odkrecac walki czy poprostu mozna uzyc "krzywego klucza.
Prosze o porady w tej sprawie ,
pozdrawiam

stanik16
23-12-06, 17:10
jak juz robisz uszczelke to odrazu wymien pierscienie bo bedziesz robic dwa razy.
ps. powiedz gdzie kupic sruby do glowicy??? bo ja nigdzie niemoge ich zdobyc nowych poprostu nie wystepuja...
pozdro

ER
07-01-07, 11:30
czesc
w sumie w Aso, ale tam to troszku przesadzaja. dolozyc 200 zl i masz ARP
i sobie mozesz je krecic ile chcesz.
Pasuja od VW ale nie pamietam jakiego chyba ze znajdziesz.
nie wiem jakie tam masz dlugosci czy wszystkie rowne.
W niektorych bylo tak ze 1i2 byly krotsze.
M11, 1,25 na 155?
ElRing chyba robil, a moze juz znalazles, to daj znac.
pozdro

stanik16
11-01-07, 01:06
siemka
bylem dzis w ASO i powiedzieli mi za komplet srub 300zl i za orginal uszczelke metalowa ok. 280zl, a sruby mam takie M10 gwint 1,25 (nie jestem pewien takie mialem nakretki na warsztacie tak sprawdzilem) dlugie 13.8mm nie moga byc dluzsze bo otwor ma 15,0mm
pozdro... RAfi

[ Dodano: Nie 28 Sty, 2007 ]
witam
uszczelke kupilem w ASO dalem (280zl) i sruby tez kupilem z elringa za 180zl
pozdro