Zobacz pełną wersję : Spaliny w kabinie
Czołem.
Honda Civic Coupe EJ2.
Może ktoś z was coś podpowie. Otóż jeśli włączony jest nawiew i samochód stoi (np. w korku) w kabinie czuć spaliny. Szukałem przedmuchów w układzie wydechowym, od kolektora do katalizatora, ale nic tam nie znalazłem. Na pewno spaliny nie wchodza tyłem, jak to czasami podobno bywa. Zasysa je z komory silnika. Jak samochód pracuje na wolnych obrotach najbardziej czuć smród spalin w okolicy lewego nadkola, jak się wsadzi nos nad paski (wielo-) klinowe, spaliny czuć wyraźnie.
Jednocześnie nie widać żadnego miejsca, z którego mogłyby sie wydobywać.
Może jakies sugestie?
igort
Sorry, że się spytam ale jak czujesz te spaliny to nie stoisz za jakimś samochodem? Prosto z jego rury wpadają ci do kabiny.
A jak otworzyłeś maskę i czuć to może z pod uszczelki od głowicy albo kolektor masz pęknięty lub dziurawy tłumik środkowy.
Nie, to nie są spaliny innego samochodu :) Pisałem gdzie najbardziej czuć pod maską, ale skąd to się wydobywa nie wiem i właściwie tego dotyczy pytanie. Tłumik środkowy jest w takiej odległości od miejsca, w którym śmierdzi, że nie może to pochodzić z niego. W ogóle jeśli idzie z rury to nie dalej jak katalizator, a tam z tego co sprawdziłem sam a także sprawdzał tłumikarz - nie ma nieszczelności.
Nad kolektorem czuć mniej niż w okolicy pasków i tam też było sprawdzane. Możesz rozwinąć temat uszczelki głowicy?
igort
wjedź sobie na kanał. odpal autko niech ktoś ci gazuje delikatnie, a ty jedź delikatnie ręką po całej długości wydechu, kolektora. przedmuchy na gołej ręce napewno poczujesz:)
a czy to aby na pewno zapach spalin? może masz gdzieś nieszczelność i leje ci sie gdzieś olej na kolektor i sie wypala to i śmierdzi
Mogę. Więc jeżeli uszczelka wypaliła się to są przedmuchy między blokiem silnika a głowicą. stąd mogą uciekać spaliny. Jeszcze dokładnie świeć latarką na blok silnika i po bokach gdzieś muszą być widoczne spaliny.
Djwafel, dzięki za to co podesłałeś. Pytanie: czy możliwe, żeby pęknięta uszczelka pod głowicą dawała tylko taki efekt? Bo żadnych innych objawów nie zauważyłem: płyny sie nie mieszają, nie traci mocy...
Bogdan19, na mój nos to są spaliny, nie olej. Olej jednak śmierdzi trochę inaczej. Poza tym jak jest całkiem zimna, to śmierdzi tak samo.
Mnie zastanawia to, że nad kolektorem smród jest mniejszy niż tam w okolicy nadkola, tzn. jakby wydobywał się gdzieś spod pokrywy rozrządu, chociaż całkiem możliwe, że się po prostu przemieszcza z jakimś ruchem powietrza.
A nie chodzi glosniej? U mnie byl pekniety kolektor i spaliny wchodzily do kabiny, moze u ciebie jest podobnie, lub portki sprawdz.
może to pasek się przypala a nie spaliny
jest chyba jeszcze cos takiego jak pochlaniacz par paliwa ale on jest przynajmniej u mnie po drugiej stronie, a u mnie tez smierdzi ale juz sie dowiedzialem dlaczego, na kanale zobaczylem ze tlumik srodkowy jest juz przezarty :p