PDA

Zobacz pełną wersję : pulsujący pedał od hamulca....

cichy_
05-12-06, 21:19
posiadam hondke civic coupe V gen. wymieniłem jej ostatnio z tyłu szczęki bo tarły, nawet przetoszyłem bębny, po założeniu nowych pedał mi pulsuje, tak szarpie.... i pod koniec hamowania słychać że w kole jaet takie tarcie co obrót koła, co to może być? może bęben jest jakoś luźno albo kżywo założony? nie wiem naprawde i prosze o porady..

agent_lol
06-12-06, 00:12
a masz wspomaganko?

mozes
06-12-06, 06:32
źle przetoczone bębny
jeżeli bicie jest niewielkie to szczęki powinny dotrzeć bęben i bicie powinno ustąpić ale potrzeba troszkę czasu

Dzida
06-12-06, 07:06
Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, żeby szczęki docierały bęben... One się niemal nie zużywają :wink: (bębny się znaczy)

mozes
06-12-06, 07:57
Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, żeby szczęki docierały bęben...
One się niemal nie zużywają :wink: (bębny się znaczy)
A jednak ja miałem podobnie ale w innym aucie fakt że kupiłem nowe bębny i też mi puslował pedał przy hamowaniu. Po kilkudziesięciu dobrych hamowaniach np. z górki przyhamowywałem auto troszkę na ręcznym i pulsowanie ustąpiło.
Dzida jak u Ciebię się bębny nie wycierają to pewnie masz niesprawne tylne hamulce :lol:

Dzida
06-12-06, 16:08
Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, żeby szczęki docierały bęben...
One się niemal nie zużywają :wink: (bębny się znaczy)
A jednak ja miałem podobnie ale w innym aucie fakt że kupiłem nowe bębny i też mi puslował pedał przy hamowaniu. Po kilkudziesięciu dobrych hamowaniach np. z górki przyhamowywałem auto troszkę na ręcznym i pulsowanie ustąpiło.
Dzida jak u Ciebię się bębny nie wycierają to pewnie masz niesprawne tylne hamulce :lol:

No ja bym polemizował.

Bębny, które przejeździły 3 komplety szczęk w porównianiu z nowym są cieńsze tylko jak się przyjrzysz...

mozes
06-12-06, 18:58
Bębny, które przejeździły 3 komplety szczęk w porównianiu z nowym są cieńsze tylko jak się przyjrzysz...
To od czego robi się "rant" na wewnętrznej stronie bębna? Wiadomo, że tylne hamulce zawsze będą się wolniej zużywać niż przednie

Dzida
07-12-06, 15:08
To od czego robi się "rant" na wewnętrznej stronie bębna? Wiadomo, że tylne hamulce zawsze będą się wolniej zużywać niż przednie

No robi się, ale IMO nie w takim czasie i stopniu żeby sobie bębny układać :)

Jak czuć pod pedałem to może nie być mało :)

cichy_
08-12-06, 08:31
u mnie okazało się że po zdjęciu kła bęben można ściągnąć rękami, jest luźno, cały czas myśle jak to naprawić

Dzida
08-12-06, 14:14
u mnie okazało się że po zdjęciu kła bęben można ściągnąć rękami, jest luźno, cały czas myśle jak to naprawić

A mój samochód hamuje po wciśnięciu hamulca. Też myślę co z tym zrobić... 8)

A tak legalnie to dobrze masz, u mnie to samo. Jak dokręcasz koło to automatycznie docikasz bęben, czym się przejmować? Przynajmiej nie masz problemów z demontażem :)

orris
24-03-08, 23:46
posiadam hondke civic coupe V gen. wymieniłem jej ostatnio z tyłu szczęki bo tarły, nawet przetoszyłem bębny, po założeniu nowych pedał mi pulsuje, tak szarpie.... i pod koniec hamowania słychać że w kole jaet takie tarcie co obrót koła, co to może być? może bęben jest jakoś luźno albo kżywo założony? nie wiem naprawde i prosze o porady..

mam podobny problemik w D15b2. Po wymianie szczęk i bębnów na nowe pojawiło się potworne bicie na kierownicy i pulsujący pedał podczas hamowania w zakresie 80 -> 30km/h. Występuje to przy "normalnym" hamowaniu, ale kiedy pedał docisne do oporu bicie znika. Szukałem takiego problemiku, ale nie znalazłem na forum.