Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to zdemontowac? ;/

adasiek_
05-12-06, 19:30
witam.
mam pewien problem, otoz chcialem dzis zmienic zarowki od podswietlenia rejestracji tylnej(w sumie to chcialem zobaczyc jaka w ogole musze kupic). odkrecilem ta plastikowa oslonke, ale pech chcial ze wpadla mi w ta szczeline, i poleciala dalje pod rejestracje. i tu sie zaczyna caly problem.przez ta sama szczeline nie chce juz wrocic z powrotem.pomyslalem ze odkrece tablice i ten plastik w ktorym ona siedzie, ale srubki ktorymi jest on przykrecony maja tyle lat co samochod (11) i jak przekrecilem srubokret to to zamiast gwiazdki zrobilo sie kółko.
i teraz jesli ktos wie jak , to niech mi powie jak zdemontowac tan element w kolorze nadwozia, do ktorego jest przykrecona podkladka pod tablice(mam nadzieje ze wiecie o co chodzi) odkrecilem te 4 srubki od wew bagaznika, i wychodzi tylko czesciowo, jakby cos jeszcze ja trzymalo.siedzielismy z kumplem chyba z poltorej godziny i nie dalo sie tego wyjac.tak wiec prosze o jakies info na ten temat bo w wyszukiwarce nic nei moglem znalezc.
pozdro[/quote]

Lcfr
05-12-06, 19:44
ja bym to zrobil tak:
- zdjał tablice
- zdjał ramke trzymajaca tablice
- odkrecił te sruby od wewnatrz i powinna wyjsc ta blenda...

mniemam z opisu ze tak zrobiłes... jezeli nie wychodzi to moze sa jekies wkrety (przez kogos dodane) od zewnetrznej stony które trzymaja ten plastik?

a jezeli nie odkreciłes ramki trzymajacej rejestracje i "objazgałes" łby srub to uzyj szlifierki i zrób poprzeczne naciecie na duzy srubowkret plaski.... jezeli to nie da skutki to zetnij łby (pamietajac by reszte osłonic szmatami bo opilki-iskry zniszcza lakier) i zdemontuj ramke.... potem pozostałosci wkretów wykrecisz kombinerkami i dasz nowe wkrety...

w przypadku braku szlifierki mozna uzyc obcązek z mocnym, uchwytem-chwycic łeb sruby/wkreta i wykrecic...

adasiek_
05-12-06, 21:00
co do ramki od tablicy, to te sruby sa tak zardzewiale ze nawet nie ma sensu ich szlifowac na plaski srubokret, bo one poprostu sie krusza jak sie lekko pokreci srubokretem :P ale z kolei czy te sroby moga byc na tyle dlugie, zeby przomocowaly jeszcze ta blende do klapy?
jak sie odkreci te nakretkii popchnie sruby, to wychodzi na jakies 2-3cm ale ani grama dalej.a tylko pusicisz to wraca jakby na jakiejs sprezynie bylo zamontowane... dla mnie to zagadka miesiaca...

Lcfr
05-12-06, 21:10
nie wiem tak na odleglosc co moze byc... moze ta zapinaka na srodku?????????
moze to Ci pomoze:

http://img293.imageshack.us/img293/6404/beztytuu3ho0.th.jpg (http://img293.imageshack.us/my.php?image=beztytuu3ho0.jpg)

adasiek_
05-12-06, 21:25
hmmm... nie rzucila mi sie w oczy zadna zapinka, tzn byly 2, ale one trzymaly jakis przewod, zreszta troche za wysoko byly, i byla jeszcze taka mala prostokatna dziurka w ktorej byl jakis czarny "****ziurek" ale ani tam palca wlozyc ani nic :P teraz woze pod rejestracja ta durna zaslepke....:P

lakoc
06-12-06, 16:50
potwierdzam ze musi trzymac ta wkladke jeszcze ta srodkowa, plastikowa czarna spinka. pamietam jak 2 lata temu w moim starym EG85 wymienialem wlasnie ta wkladke z wersji usa/kanada na europejska.