Zobacz pełną wersję : Problemy z mocą Vti b16a2
Witam ! Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem hani z 92 r. Wg danych fabrycznych silnik dysponuje mocą 160km (b16a2), i osiąga setke w 7,8 sek. Stawałem już kilkukrotnie na prostej z sąsiadem, który jeżdzi również sedanem v gen lecz z silnikiem d15b7 (101km), i za żadne skarby świata nie mogłem go odstawić, choćby na gługość samochodu. Nie piszę tego z powodu smutku po przegranym wyścigu ;) (jak niekrórzy małolepsi mogli by od razu skomentować). Jest to moja pierwsza hania z tym silnikiem i nie mam pojęcia co może być przyczyną słabszych osiągów. Silnik jest w dobrym stanie, spala minimalną ilość oleju, nie ma problemów z odpalaniem. Ktoś mi mówił że mógł być przegrzany, ale mi się wydaje że wtedy spalałby sporo oleju. Jeśli ktoś wie w czym może tkwić problem niech da znać. Aha, jeszcze jedna sprawa: jak się miewa szerokość opon do średnicy felg i obniżonego zawieszenia?? Bo słyszałem że jeśli bym chciał założyć na moje felgi 15 opony o szerokości 215 to potrzebna jest także zmiana wachaczy czy coś w tym stylu. Dzięki z gówry za wszelkie informacje
trudno na odległosc cos powiedziec co do przyczyn tej "słabowitosci'
b16a2 powinno bezdyskusyjnie złoci seryjne d15b7 (wiem cos o tym)
moze powinienes przeszukac standard: filtry/swiece/zaplon/kat/ itd...
Jeśli ktoś wie w czym może tkwić problem niech da znać.
moze jeszcze nie ogarniasz auta ;)
Dokładnie,, zgadzam się z przedmówca, ogarnąć autko. Dużo obrotów !! od 5 tys zaczyna się życie :)
kręć do 8k rpm bo on jedzie powyżej 6 dopiero
Samochodem zrobiłem już 2500 km, więc mniej więcej już wiem jak używać tego silniczka :grin: jade dzisiaj za przegląd do znajomego mechanika, może coś znajdzie. Prosiłbym o jakieś info na temat szerokości opon do felg 15, czy 215 nie beda sie scierały?? Znajomy ma 205 na 16 felgach i na tylnej osi po 5 000 km widać już wyraźne ślady zużycia. Czy u mnie przy zawieszeniu -30 mm również wystąpi ten problem??
Nie powiedziałeś do ilu obrotów go dokręcasz?? i jak głęboko trzymasz pedał gazu
sajmon1100
06-12-06, 21:29
Witam ! Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem hani z 92 r. Wg danych fabrycznych silnik dysponuje mocą 160km (b16a2), i osiąga setke w 7,8 sek. Stawałem już kilkukrotnie na prostej z sąsiadem, który jeżdzi również sedanem v gen lecz z silnikiem d15b7 (101km), i za żadne skarby świata nie mogłem go odstawić, choćby na gługość samochodu. Nie piszę tego z powodu smutku po przegranym wyścigu ;) (jak niekrórzy małolepsi mogli by od razu skomentować). Jest to moja pierwsza hania z tym silnikiem i nie mam pojęcia co może być przyczyną słabszych osiągów. Silnik jest w dobrym stanie, spala minimalną ilość oleju, nie ma problemów z odpalaniem. Ktoś mi mówił że mógł być przegrzany, ale mi się wydaje że wtedy spalałby sporo oleju. Jeśli ktoś wie w czym może tkwić problem niech da znać. Aha, jeszcze jedna sprawa: jak się miewa szerokość opon do średnicy felg i obniżonego zawieszenia?? Bo słyszałem że jeśli bym chciał założyć na moje felgi 15 opony o szerokości 215 to potrzebna jest także zmiana wachaczy czy coś w tym stylu. Dzięki z gówry za wszelkie informacje
wg mnie kat zapchany - mój kumpel miał to samo- ja go odstawiałem 2 długości - a terasz jak wyciagnoł kata on mnie robi o 2 długosci
Greenhead, Witam!
Jesli dowiedziałeś się już o tych oponach czy można na 15 założyć 215 to daj znać bo ja na wiosne też planuję takie włożyć! teraz mam 15/195/50 a chciałbym 15/215/45 czy coś takiego!Pozdrawiam! :afro:
Wszystko zależy od szerokości felgi. Jeśli chcesz obniżać i boisz się o nadkola to nie rób więcej niż 30 mm i powinno być wszystko oki.
ja mam szer.na 7cali i gume 195/50/15 i przy pelnm stanie ociera!a co do osiagów to niewiem skad jestes ale jak okolice rzeszowa to tak jak ja,wpadnij ogarniemy temet :zamkniety temat:
zacznij od tego: zamieńcie się samochodami i ustawcie się kilka razy - jak objedziesz swój samochód jego autem to zacznij szukać przyczyn spadku mocy , jak on Cie objedzie zacznij się uczyć jeździć :hinczyk: A przyczyn spadku mocy może byś sporo... zapchany dolot, wydech, sprzęgło, obadaj też kompresję, ustaw zawory, zapłon... itd Tylko zanim zaczniesz grzebać sprawdź co się stanie jak zrobisz tak jak napisałem na początku...
Wszystko zależy od szerokości felgi.
a mnie się wydaje ze ET też ma spore znaczenie...
owszem ET ma znaczenie ale nie przy takej roznicy mocy :bicie:
a
owszem ET ma znaczenie ale nie przy takej roznicy mocy :bicie:
a ja głupi przeczytałem wątek od początku do końca i wydawało mi się że autor wyraźnie napisał oprócz tego że się niepokoi o moc o drugim problemie z felgami i oponami - i ta wypowiedź dotyczyła tylko tego drugiego nie wnikając w resztę, bo stwierdzenie że wszystko zależy od szerokości felgi wydawało mi się mylne... Matys - z Twojej wypowiedzi rozumiem że im więcej mocy tym mamy większy zakres ET - bo przy mniejszej mocy tolerancja ET jest mniejsza, a przy większej się zwiększa i nie ma to już znaczenia na obcieranie opony :beta: