Zobacz pełną wersję : Instalowanie modułu domykania szyb
Witam.
Nie znalazłem takiego temat więc zakładam.
Czy montował któryś z Was moduł domykania szyb w autku, chciałbym taki "bajer" założyć u siebie i proszę o info czy jest ciężko. W/g schematu wszystko wygląda prosto ale rzeczywistość jest rózna więc jak ktoś to robił to niech się podzieli wiedzą, może jakieś foty?
Pozdrawiam.
Jeśli choć troszke ogarniasz elektryke, czytaj : umiesz lutować i wiesz że czerwony to +12 a czarny to masa (przeważnie ;) ) to możesz to sam zrobić i nie zajmie ci to dużo czasu.
Musisz odszukać alarm w samochodzie, mieć do niego jakiś schemat z instrukcji np. (jak nie masz też da rade ale zajmie dłużej) i sprawdzić co steruje szybami
Później podpiąć odpowiednie kabelki pod odpowiednie kostki i hula!!
Troszke tego siedzienia jest ale 2-3h i 2-3 piwa później bedziesz się cieszył z tego bajeru!! :)
Pozdro
Teoretycznie to niby proste ale "plontanina" kabli od przycisków podnoszenia i opuszczania szyb po stronie kierowcy jest zabójcza. Posiadam moduł który może być sterowany minusem albo plusem w moim przypadku minusem bo taki impuls pojawia się po zamknięciu drzwi centralnym. Jeden przewód teoretczni ma być podłączony do silnika mechanizmu drugi natomiast do przycisku sterowania no i to są troszkę schody mam schemat tegu ustrojstwa (niby czytelny) ale.... no właśnie to ale.
Zapraszam do rozmowy może jakieś pomysły.
Schemat ustrojstwa:
http://img299.imageshack.us/my.php?image=modudomykaniaszybhn0.jpg
Nie ma siły trza pod dechą porozkręcać polerzeć z miernikiem i określić co i jak
Ten schemat to czego, tego modułu do szyby czy alarmu?
Myśle że jak kupisz ten moduł i sobie przeczytasz inst. to ogarniesz wszystko.
Propozycja kup zrób zdjęcie , potem zrób zdjęcie kostki sterującej to sie razem ogarnie temat :)
Pozdrawiam
Myśle że jak kupisz ten moduł i sobie przeczytasz inst. to ogarniesz wszystko.
Propozycja kup zrób zdjęcie , potem zrób zdjęcie kostki sterującej to sie razem ogarnie temat :)
Pozdrawiam
Hehe moduł kupiłem a ten schemat jest właśnie od tego modułu.
http://img299.imageshack.us/my.php?image=modudomykaniaszybhn0.jpg
,,mi gosc zalozyl w 2 h w warsztacie za 50 zila..z tego co mowil to najgorsze jest przeciagniecie kabli od drzwi :smile:
hehe spoko
hmm to poprostu podłącz pod kable do drzwi i bedzie chyba git
Już coś chyba wymyśliłem, jak będę miał troszkę czasu to spróbuję go dzisiaj podłączyć.
Pozdr
marcin EZG
06-12-06, 15:35
warto zwrocic uwage czy s zamykanie szyb jest impulsowe czy zwykle .5generacja ma wylacznik od lewej szyby impulsowy tzn naciskasz raz a szybka sama jedzie
W schemacie Modulu domykanai szyb marki [glow=red:dad20ecefc]Cobra [/glow:dad20ecefc] jeden kabel idzie do alarmu(sterujący) dwa idą pod wylacznik lewej szyby (impulsowy) a 4 pod wylacznik prawej szyby(zwykly)cena tego modulu ok 100 ale warto :)
ja mianowice mam problem z montazem owego mdulu jest on na 4 szyby bo chcialem dodatkowo zrbic zamykanie szyberdachu, mianowcie teroretcznie owy modul mam dobrze podlaczony z tym ze nie wiem zupelnie jak go zastosowac i podlaczyc juz bezposrednio do panelu sterowania szybami przy drzwiach kierowcy, z tego co widze na schemacie to w momencie puszczenia sygnalu ze sterownika centralki zamyka sie obwochd na dwoch kablach kotre sa przypisane do jedenj szyby czyli ideowo trzeba by znalezc takie piny w panelu coby po zmostkowaniu dwoch kabli dawalo zamykanie szyby bez wlaczonej stacyjki
Kolego trzba ciąć kable. Jeden kabel z modułu do jednej końcówki przeciętego kabla a drugi kabelek z modułu do drugiej uciętej końcówki.
Pozdr
mozes, tak wiem o tym tylko pytanie ktory ?
mozes, tak wiem o tym tylko pytanie ktory ?
ten w ktorym pokazuje sie 12V w momecie zamykania szyby z wlacznika.... albo inaczej;
podlacz 12V do jednego i do drugiego, ten przy ktorym ruszy szyba do gory musisz ciac i podlaczyc wedlug schematu.
dzis poraz kolejny probowalem zrobic ten caly modul i nic, znalazlem w kostce od szyb plus kotry pojawia sie w momencie zamykania szyby rozcialem go podlaczylem pod modul i nic ;/ z centralki napewno sygnal wychodiz bo to udalo mi sie ustalic wiec w czym twki caly problem ? moze bledne podlaczenie tego modulu od domykania szyb ? w sumie schemat jest ale dosc nie jasny bo jest bardziej ideowy niz montazowy jest to taki modul http://beta.all-max.pl/product_info.php?products_id=69 moz ktos juz mial z nim doczynienia z gory dziekuje za info
masz jakis schemat to wrzuc go tu, to postaram ci pomoc.
oto i on http://images31.fotosik.pl/3/d4abcc46f5f8940cm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4abcc46f5f8940c.html)
btw mam schemat kostki tej co wchodzi do panelu sterowania szybami tzn sam sobie opisalem kable jkaby ktos chcial to tez moge wrzucic
btw mam schemat kostki tej co wchodzi do panelu sterowania szybami tzn sam sobie opisalem kable jkaby ktos chcial to tez moge wrzucic
mozesz wzucic, z checia zobacze.
najwazniejsze to to ze przewod zolto-bialy i analogicznie zielony, zolto-zielony i czerwono-czarny musi byc podlaczony do przewodu ktory dochodzi bezposrednio do silnika podnoszenia szyb.
przewod czrwono - czarny musisz podloczyc z czerwonym
sterowanie do alarmu to najprawdopodobniej (-) wiedz podlacz jak trzeba
z reszta przewodow problemu miec nie powinienes.
http://images32.fotosik.pl/5/899ebe99b98cc031m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/899ebe99b98cc031.html)
1- "+" szyba prawa (domykanie)
2- "+" szyba lewa (otwieranie)
3- masa
4- "+" po wlaczeniu zaplonu
5- nie zidentyfikowany przeze mnie ale chyba od przelacznika kotrym sie blokuje okno pasazera
6- "+" szyba lewa (otwieranie)
7- masa
8- "+" szyba lewa (zamykanie)
9- "+" po wlaczeniu zaplonu
10- pusty pin
w sumie to te zasilajace mialem tak podlaczone jak piszesz z tym ze ja mialem podlaczone od tej niby szyby A do kabla w kotrym byl "+" po wlaczonej stacyjce i podnoszeniu szyb ( czyli zolty i zolto/ziel podlaczony do pinu nr 1 zolty na jednym koncu a zol/ziel na drugim koncu) i nie dzialalo, nawet zadna kombinacja nie dala mi zamkniecia szyby bez wlaczonego zaplonu mimo podania dodatkowego kabla z "+"
a powiedz mi
gdzie idzie przewod z pinu 1?
rozumiem ze idzie do silnika?
( czyli zolty i zolto/ziel podlaczony do pinu nr 1 zolty na jednym koncu a zol/ziel na drugim koncu)
zolto-zielony powinien dochodzic do silnika
poprobuj jeszcze wywolac zamykanie nie podlaczajac np do alarmu tylko sam recznie dotknij do masy ten pomaranczowy kabel(moze cos z alarmem jest nie tak)
z alramem tzn sterownikeim centralki jest ok bo sprawdzalem i po zamknieciu na odpowiednim przewodzie pojawia sie masa na 20s
czyli jak mam all podpiac bo juz sam nie kminei tego juz mam tak zlasowany mozg
ps. a wlasnie jak podlacze bezposrednio "+" pod pin nr 1 to zamknie sie szyba ? bez uzycia przycisku ??
ps. a wlasnie jak podlacze bezposrednio "+" pod pin nr 1 to zamknie sie szyba ? bez uzycia przycisku ??
sprawdz, jesli nie to nic nie da podlaczanie pod ten przewod.
p.s. ja wiem ze chcesz zeby bylo ladnie i profesjonalnie, ale czy nie mozesz przeciac kabla ktory idzie bezposrednio do silnika, najpierw podlaczyc tak jak mowisz +12 i zobaczyc czy zamyka, jak tak to dopiero podlaczasz reszte a jak cos nie dziala to wiesz ze chociaz szyby sa ok.
no to ja przecialem przeciez ten pierwszy pin i nic nie dzialalo :D to ten z peirwszego pinu idzie bezposrednio do silnika ?
chyba juz wiem w czym twki problem zapomnialem dodac ze wczesniej zrobilem jakeis zwarcie bo zle podlaczylem i w rezultacie uszkodzilem sterownik od cenrttralnego zamka ale udalo i sie go naprawic ale calkiem mozliwe jest ze owy modul domykania szyb tez ulegl uszkodzeniu wiec stad nic nie dziala
ps. ale po podlaczeniu "+" do 1 pinu szyba sie zamyka
skoro nie wiesz czy sterwnik dziala to proponuje ci zrobic jeden zabieg:
odlacz modul domuklania szyb od wszystkiego oprocz samego zasilania((czarny (-); czerwony (+12V); mozesz jeszcze dla pewnosci zmostkowac (czerwono-czarny z czerwony albo czarnym - chodzi o wybor sterowania +/-)
nie podlaczaj zoltego
teraz do pomaranczowego ,podaj mase(ewentualnie +12V) i sluchaja czy przekazniki dzialaja, jak nie bedzie nic tykac to znaczy ze modul sie zjaral.
rozumiem ze wszystkie mozliwe bezpieczniki sprawdiles :speszony: