PDA

Zobacz pełną wersję : Instalowanie modułu domykania szyb

mozes
05-12-06, 16:33
Witam.
Nie znalazłem takiego temat więc zakładam.
Czy montował któryś z Was moduł domykania szyb w autku, chciałbym taki "bajer" założyć u siebie i proszę o info czy jest ciężko. W/g schematu wszystko wygląda prosto ale rzeczywistość jest rózna więc jak ktoś to robił to niech się podzieli wiedzą, może jakieś foty?
Pozdrawiam.

xavier84
05-12-06, 17:38
Jeśli choć troszke ogarniasz elektryke, czytaj : umiesz lutować i wiesz że czerwony to +12 a czarny to masa (przeważnie ;) ) to możesz to sam zrobić i nie zajmie ci to dużo czasu.

Musisz odszukać alarm w samochodzie, mieć do niego jakiś schemat z instrukcji np. (jak nie masz też da rade ale zajmie dłużej) i sprawdzić co steruje szybami

Później podpiąć odpowiednie kabelki pod odpowiednie kostki i hula!!

Troszke tego siedzienia jest ale 2-3h i 2-3 piwa później bedziesz się cieszył z tego bajeru!! :)

Pozdro

mozes
05-12-06, 18:03
Teoretycznie to niby proste ale "plontanina" kabli od przycisków podnoszenia i opuszczania szyb po stronie kierowcy jest zabójcza. Posiadam moduł który może być sterowany minusem albo plusem w moim przypadku minusem bo taki impuls pojawia się po zamknięciu drzwi centralnym. Jeden przewód teoretczni ma być podłączony do silnika mechanizmu drugi natomiast do przycisku sterowania no i to są troszkę schody mam schemat tegu ustrojstwa (niby czytelny) ale.... no właśnie to ale.
Zapraszam do rozmowy może jakieś pomysły.
Schemat ustrojstwa:
http://img299.imageshack.us/my.php?image=modudomykaniaszybhn0.jpg

xavier84
05-12-06, 18:24
Nie ma siły trza pod dechą porozkręcać polerzeć z miernikiem i określić co i jak

Ten schemat to czego, tego modułu do szyby czy alarmu?

mozes
05-12-06, 19:51
do szyby x 4,

xavier84
05-12-06, 22:40
Myśle że jak kupisz ten moduł i sobie przeczytasz inst. to ogarniesz wszystko.

Propozycja kup zrób zdjęcie , potem zrób zdjęcie kostki sterującej to sie razem ogarnie temat :)
Pozdrawiam

mozes
06-12-06, 08:01
Myśle że jak kupisz ten moduł i sobie przeczytasz inst. to ogarniesz wszystko.

Propozycja kup zrób zdjęcie , potem zrób zdjęcie kostki sterującej to sie razem ogarnie temat :)
Pozdrawiam
Hehe moduł kupiłem a ten schemat jest właśnie od tego modułu.

http://img299.imageshack.us/my.php?image=modudomykaniaszybhn0.jpg

sunnboy
06-12-06, 08:21
,,mi gosc zalozyl w 2 h w warsztacie za 50 zila..z tego co mowil to najgorsze jest przeciagniecie kabli od drzwi :smile:

xavier84
06-12-06, 09:32
hehe spoko

hmm to poprostu podłącz pod kable do drzwi i bedzie chyba git

mozes
06-12-06, 13:20
Już coś chyba wymyśliłem, jak będę miał troszkę czasu to spróbuję go dzisiaj podłączyć.
Pozdr

marcin EZG
06-12-06, 15:35
warto zwrocic uwage czy s zamykanie szyb jest impulsowe czy zwykle .5generacja ma wylacznik od lewej szyby impulsowy tzn naciskasz raz a szybka sama jedzie
W schemacie Modulu domykanai szyb marki [glow=red:dad20ecefc]Cobra [/glow:dad20ecefc] jeden kabel idzie do alarmu(sterujący) dwa idą pod wylacznik lewej szyby (impulsowy) a 4 pod wylacznik prawej szyby(zwykly)cena tego modulu ok 100 ale warto :)

Karoles
16-10-07, 07:00
ja mianowice mam problem z montazem owego mdulu jest on na 4 szyby bo chcialem dodatkowo zrbic zamykanie szyberdachu, mianowcie teroretcznie owy modul mam dobrze podlaczony z tym ze nie wiem zupelnie jak go zastosowac i podlaczyc juz bezposrednio do panelu sterowania szybami przy drzwiach kierowcy, z tego co widze na schemacie to w momencie puszczenia sygnalu ze sterownika centralki zamyka sie obwochd na dwoch kablach kotre sa przypisane do jedenj szyby czyli ideowo trzeba by znalezc takie piny w panelu coby po zmostkowaniu dwoch kabli dawalo zamykanie szyby bez wlaczonej stacyjki

mozes
16-10-07, 15:37
Kolego trzba ciąć kable. Jeden kabel z modułu do jednej końcówki przeciętego kabla a drugi kabelek z modułu do drugiej uciętej końcówki.
Pozdr

Karoles
16-10-07, 15:59
mozes, tak wiem o tym tylko pytanie ktory ?

qba1983
16-10-07, 23:05
mozes, tak wiem o tym tylko pytanie ktory ?
ten w ktorym pokazuje sie 12V w momecie zamykania szyby z wlacznika.... albo inaczej;
podlacz 12V do jednego i do drugiego, ten przy ktorym ruszy szyba do gory musisz ciac i podlaczyc wedlug schematu.

Karoles
18-10-07, 15:14
dzis poraz kolejny probowalem zrobic ten caly modul i nic, znalazlem w kostce od szyb plus kotry pojawia sie w momencie zamykania szyby rozcialem go podlaczylem pod modul i nic ;/ z centralki napewno sygnal wychodiz bo to udalo mi sie ustalic wiec w czym twki caly problem ? moze bledne podlaczenie tego modulu od domykania szyb ? w sumie schemat jest ale dosc nie jasny bo jest bardziej ideowy niz montazowy jest to taki modul http://beta.all-max.pl/product_info.php?products_id=69 moz ktos juz mial z nim doczynienia z gory dziekuje za info

qba1983
18-10-07, 15:52
masz jakis schemat to wrzuc go tu, to postaram ci pomoc.

Karoles
18-10-07, 17:38
oto i on http://images31.fotosik.pl/3/d4abcc46f5f8940cm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4abcc46f5f8940c.html)
btw mam schemat kostki tej co wchodzi do panelu sterowania szybami tzn sam sobie opisalem kable jkaby ktos chcial to tez moge wrzucic

qba1983
18-10-07, 23:05
btw mam schemat kostki tej co wchodzi do panelu sterowania szybami tzn sam sobie opisalem kable jkaby ktos chcial to tez moge wrzucic
mozesz wzucic, z checia zobacze.

najwazniejsze to to ze przewod zolto-bialy i analogicznie zielony, zolto-zielony i czerwono-czarny musi byc podlaczony do przewodu ktory dochodzi bezposrednio do silnika podnoszenia szyb.

przewod czrwono - czarny musisz podloczyc z czerwonym

sterowanie do alarmu to najprawdopodobniej (-) wiedz podlacz jak trzeba
z reszta przewodow problemu miec nie powinienes.

Karoles
19-10-07, 12:07
http://images32.fotosik.pl/5/899ebe99b98cc031m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/899ebe99b98cc031.html)
1- "+" szyba prawa (domykanie)
2- "+" szyba lewa (otwieranie)
3- masa
4- "+" po wlaczeniu zaplonu
5- nie zidentyfikowany przeze mnie ale chyba od przelacznika kotrym sie blokuje okno pasazera
6- "+" szyba lewa (otwieranie)
7- masa
8- "+" szyba lewa (zamykanie)
9- "+" po wlaczeniu zaplonu
10- pusty pin

w sumie to te zasilajace mialem tak podlaczone jak piszesz z tym ze ja mialem podlaczone od tej niby szyby A do kabla w kotrym byl "+" po wlaczonej stacyjce i podnoszeniu szyb ( czyli zolty i zolto/ziel podlaczony do pinu nr 1 zolty na jednym koncu a zol/ziel na drugim koncu) i nie dzialalo, nawet zadna kombinacja nie dala mi zamkniecia szyby bez wlaczonego zaplonu mimo podania dodatkowego kabla z "+"

qba1983
19-10-07, 15:21
a powiedz mi
gdzie idzie przewod z pinu 1?
rozumiem ze idzie do silnika?

( czyli zolty i zolto/ziel podlaczony do pinu nr 1 zolty na jednym koncu a zol/ziel na drugim koncu)
zolto-zielony powinien dochodzic do silnika

poprobuj jeszcze wywolac zamykanie nie podlaczajac np do alarmu tylko sam recznie dotknij do masy ten pomaranczowy kabel(moze cos z alarmem jest nie tak)

Karoles
19-10-07, 15:28
z alramem tzn sterownikeim centralki jest ok bo sprawdzalem i po zamknieciu na odpowiednim przewodzie pojawia sie masa na 20s
czyli jak mam all podpiac bo juz sam nie kminei tego juz mam tak zlasowany mozg
ps. a wlasnie jak podlacze bezposrednio "+" pod pin nr 1 to zamknie sie szyba ? bez uzycia przycisku ??

qba1983
19-10-07, 15:38
ps. a wlasnie jak podlacze bezposrednio "+" pod pin nr 1 to zamknie sie szyba ? bez uzycia przycisku ??
sprawdz, jesli nie to nic nie da podlaczanie pod ten przewod.
p.s. ja wiem ze chcesz zeby bylo ladnie i profesjonalnie, ale czy nie mozesz przeciac kabla ktory idzie bezposrednio do silnika, najpierw podlaczyc tak jak mowisz +12 i zobaczyc czy zamyka, jak tak to dopiero podlaczasz reszte a jak cos nie dziala to wiesz ze chociaz szyby sa ok.

Karoles
19-10-07, 15:42
no to ja przecialem przeciez ten pierwszy pin i nic nie dzialalo :D to ten z peirwszego pinu idzie bezposrednio do silnika ?
chyba juz wiem w czym twki problem zapomnialem dodac ze wczesniej zrobilem jakeis zwarcie bo zle podlaczylem i w rezultacie uszkodzilem sterownik od cenrttralnego zamka ale udalo i sie go naprawic ale calkiem mozliwe jest ze owy modul domykania szyb tez ulegl uszkodzeniu wiec stad nic nie dziala
ps. ale po podlaczeniu "+" do 1 pinu szyba sie zamyka

qba1983
19-10-07, 21:59
skoro nie wiesz czy sterwnik dziala to proponuje ci zrobic jeden zabieg:
odlacz modul domuklania szyb od wszystkiego oprocz samego zasilania((czarny (-); czerwony (+12V); mozesz jeszcze dla pewnosci zmostkowac (czerwono-czarny z czerwony albo czarnym - chodzi o wybor sterowania +/-)
nie podlaczaj zoltego
teraz do pomaranczowego ,podaj mase(ewentualnie +12V) i sluchaja czy przekazniki dzialaja, jak nie bedzie nic tykac to znaczy ze modul sie zjaral.

rozumiem ze wszystkie mozliwe bezpieczniki sprawdiles :speszony: