PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z sekwencja

slafko
22-10-10, 19:23
Witam.
Problem akurat dotyczy auta tescia ;) Jest to Citroen Xsara Picasso 1,8 16v 2003r. Instalacja gazu to BRC, redukotr Genius 1200. Auto na zimnym jak i cieplym silniku na przelaczniku w pozycji "benzyna" pali ok. Natomiast jak przelacznik jest w pozycji "gaz" jest problem z odpalaniem. Jak silnik jest cieply i auto postoi z pol godziny tez jest ciezko go uruchomic. Bylismy u gazownika, stwierdzil, ze to wina redukotra, niby przepuszcza gaz. Ale pozniej tak sie glowilem, ze sa jeszcze wtryskiwacze gazu, ktore przeciez sa wylaczone, dopoki komputer nie przelaczy po osiagnieciu temp silnika na gaz. Wiec wydaje mi sie, ze problem musi tkwic gdzies indziej, a nie w redukotrze. Czy moze ktos podpowiedziec, aby specjalnie nie wymieniac redukotra.

paweld
24-10-10, 10:21
sprawdzenie reduktora. podłączmy między listwą a reduktorem manometr ciśnienie gazu powinno być w przedziale 1-1.2 bar (jeżeli mamy dostęp do programu od instalacji gazowej to w programie cisnienie powinno być podane) należy się przejechać i zobaczyć jak zachowuje się ciśnienie podczas jazdy (0.8 bar do 1.4bar). Jeżeli jest ok to reduktor też jest ok

temperatura gazu nie mniej niż 10 stopni (w momencie przełączenia przez około 30sek moze być mniej ale nie mniej niż 0)

poprawność pracy wtryskiwaczy

ustawienie mapy gazowej

najlepiej by było jakbyśmy coś już wykluczyli

OSCAR
27-10-10, 11:48
nie wiem czy dobrze zrozumialem problem ....
Ile ma jzu nalatane na tym lpg ? zawor bezpieczenstwa (w reduktorze) masz potlaczony wezykiem do kolektora ssacego ? moze tamtedy popuszcza.
Sprawdz tez czy jak wylaczysz silnik na benzynie, czy pozniej normalnie odpali w pozycji auto czy tam lpg. Moze po prostu przepuszcza ktorys wtryskiwacz gazu, jest za bogata mieszanka w polaczniu z bena 9przy odpalaniu) i trzeba dlugo krecic zeby przepalil.

KOWAL ziom
29-10-10, 15:14
ciekawi mnie, jakiej gen jest to instalacja? to sekwencja, czy jaka dokładnie? z tego co mi wiadomo, to mało komu udaje się na gazie odpalać po jakimś czasie... nawet te najnowsze instalki, tak jak u mnie obecnie, palą na benzynie i dopiero po kilku sek przełączają na gaz...