PDA

Zobacz pełną wersję : alarm, pilot i centralny zamek

lar
22-10-10, 18:34
Witam
moje autko to 5D 97r przedlift wersja 1.6i SR czyli full wypas elektryka itp. Chciał bym sie dowiedzieć coś na temat pilota centralki i alarmu.
Otóż sprawa wygląda tak
1. zeby zamknąć drzwi z pilota trzeba przyłozyć go do samej szyby i wycelowac w czujnik na podsufitce żeby załapał, czy da sie zwiększyć jego zasięg? pilot jest nierozbieralny i z tego co wiem jest na podczerwień, czy da sie taki kupić w aso czy gdzieś dorobić? Tak wygląda (http://img215.imageshack.us/i/alkpilot.jpg/)

2. gdy już pilot załapie wtedy centralka zamyka wszystkie drzwi i automatycznie uzbraja sie alarm (http://img695.imageshack.us/i/alarm1.jpg/) ( miga dioda przy ryglu (http://img156.imageshack.us/i/alarmrygiel.jpg/) i nic po za tym, zadnego dźwięku czy mrugnięć kierunkowskazów) i teraz co najciekawsze mam taki problem ze czasem jak chce otworzyć drzwi normalnie kluczykiem to powiedzmy 2 na 10 otwarć zdaży mu sie nie otworzyć wszystkich drzwi tylko te jedne i wtedy alarm tez nie zostaje dezaktywowany i zostawiam tak wsiadam odpalam auto i jade i nic sie nie dzieje dioda przy ryglu miga a nic nie wyje ani nic sie nie blokuje. na podstawie tego stwierdzam ze ten cały alarm to jest tylko atrapa i ma za zadanie odstraszać złodzieja tylko naklejką na szybie i mrygającą diodą przy ryglu. czy aby napewno tak jest? czy honda montowała takie atrapy w powiedzmy tak boatych wersjach jaką ja posiadam?

Starałem sie to napisać jak najjaśniej sie da i jezeli ktoś wie coś na ten temat to proszę o info i pomoc co do tego ze czasem jak otwieram z kluczyka to centalny zamek nie łapie natomiast przy otwieraniu z pilota zawsze otwiera wszystkie drzwi i wyłancza alarm

skolopendra
22-10-10, 18:47
czy da sie zwiększyć jego zasięg?

nie
zawsze możesz go wymienić na "radiowy" i będzie ok

lar
22-10-10, 18:57
zawsze możesz go wymienić na "radiowy" i będzie ok
no ale to chyba nie takie hop siup. Zapewne duzo z tym zachodu bedzie. Jak byś mi to bardziej rozpisał - jak gdzie i za ile, to w sumie cała reszt moich pytań była by zbedna bo bym juz zawsze cyk cyk z pilota otwierał zanim bym z koścoła na parking doszedł to juz auto otwarte i rodzinka nie musiała by czekac az im otworze z kluczyka ;p

szastal
22-10-10, 20:58
Mam podobny problem, pilot jest rozbieralny bo jak byś baterie w nim wymieniał, czasem pomaga rozebranie i przelutowanie od nowa, mi natomiast otwiera w większości bardzo dobrze gorzej z zamykaniem i co dziwne problemy rosną wraz ze spadkiem temp na dworze, mój alarm za to miga kierunkami przy zamykaniu. Jeśli jest na IR trzeba by zobaczyć czy może wymiana diody by coś dała bo jak wiadomo technika trochę poszła do przodu od tamtego czasu, jeszcze bym zobaczył czy coś da wyczyszczenie odbiornika/ osłonki w kabinie .

lar
23-10-10, 08:23
ja nie widze sposobu zeby go rozebrać bo nie ma na nim zadnej śrubki do wykręcenia, po prostu jest sklejony z 2 części, no chyba ze metodą majzla i młota

szastal
23-10-10, 11:44
Jest na zatrzasku i na bank jest rozbieralny bo wygląda tak samo jak mój a ja mojego już 2 razy rozbierałem.

lar
23-10-10, 12:07
no rzeczywiście, bałem sie cignąć na siłe ale jak powiedzialeś ze na zatrzask to spróbowalem i rozebrałem, są 2 cienkie bateryjki spróbuje kupić i wymienić moze coś pomoze z tym zasięgiem. dzięki

szastal
23-10-10, 12:47
Też się łudziłem i zmieniłem baterie i nie pomogło to za bardzo a chyba tanie nie są

reXio
23-10-10, 13:53
To nie jest ori pilot do centralnego. Ja mam ori - jest z 2 przyciskami i fakt, zasieg ma taki ze trzeba do szyby przylozyc i wtedy otwiera. Mi to nie przeszkadza bo jezdze sam :D

To jest pilot z jakiegos alarmu ktory jais magik polaczyl pod seryjny central.

szastal
23-10-10, 14:29
A nie było czasem w zestawie 2 pilotów, ten jaki ty masz i taki jak my mamy ? Bo mój pilot wygląda tak samo jak z kolegi zdjęcia

reXio
23-10-10, 14:49
Te, a w iSR nie bylo na serii alarmu? Bo jak byl to moze przez to :D iLS byly bez.

lar
23-10-10, 15:24
no u mnie w kazdym razie wszytsko jest seryjne a alarmu brak, tak jak napsalem w pierwszym poście.
A co do pilota to wydaje mi sie ze to oryginal bo po rozkreceniu go pisze w środku ze to Valeo i jest rocznik 95r napisany i na kluczyku tez pisze Valeo

reXio
23-10-10, 17:51
Valeo - ori, moj tez jest Valeo :) To pewnie dawali dwa rdzaje dziady :p

kanciaty6
23-10-10, 20:31
no chyba dawali dwa bo ja mam tez jak rexio z dwoma przyciskami ! probowalem tez wymieniac baterie i czyscic ale i tak nic no mi tak lapie jkies 2 metry od Hani to juz cos:) a idzie do tego jakos podlaczyc kierunki zeby migaly jak wlaczam badz wylaczam :)
taki ma pilot z Valeo http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/391e4bd1ea29ed50.html

szastal
23-10-10, 20:49
a idzie do tego jakos podlaczyc kierunki zeby migaly jak wlaczam badz wylaczam :)

Przeszczep sobie alarm od vti mi kierunki migają, czyścił ktoś odbiornik w kabinie ?

kanciaty6
23-10-10, 21:14
probowalem kiedys to rozebrac i wyczyscic ale i tak to nic nie dalo :( bede musial pomyslec na tym od vti tylko to trzeba co caly przeszczepic czy jak to wyglada??

szastal
23-10-10, 21:33
a tego to ja nie wiem, wiem tyle że w mojej wersji jest z migaczami. Trzeba w takim razie poszukać diody nowej może to coś da ale wątpie

nikog0
23-10-10, 21:43
ja mam taki sam pilot jak @kanciaty6.
Ale nie narzekam na zasięg, tzn już z 5 metrów mogę go otworzyć jeśli podchodze z boku samochodu i wyceluję w podsufitkę, gdzie jest czujnik. Przy pilocie nic nie było modzone. Chyba że szyba jest bardzo brudna, to czasem troche gorzej łapie... :)
Tylko czasem sobie tak myśle, czy mojego samochodu nie otworzy ktoś uniwersalnym pilotem do telewizora... ale zapewne działąją na innej częstotliwości i jest to niemożliwe.
Zmiana baterii i wyczyszczenie diody wysyłającej sygnał na pewnie nie zaszkodzi, ale baterie są drogawe.

szastal
23-10-10, 21:47
nie wiem czy coś takiego u nas może działać http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1572765.html#7671972

lar
24-10-10, 18:04
jestem właśnie po wymianie bateryjek kupiłem dzisiaj w mediamarkt za 12zł 2szt. co do zasięgu cudów nie ma, ale jest zauważalnie lepiej. jak sie w miarę dobrze przyceluje w czujnik to z 3-4m potrafi załapać, a przedtem musiałem przykładać do samej szyby i naciskać po kilka razy.

rafsio
24-10-10, 23:07
Najlepiej te alarmy łapią, od strony pasażera i z tyłu nad klapy bagażnika no i jak się stoi przy tylnych drzwiach:), a jak stoję na przeciwko auta to bardzo rzadko mi się otwiera.

A to jak już w temacie, to gdzie podłączyć pod ten alarm trzecią diodę??( dwie są w drzwiach ). Tak, żeby dać diodę niebieską np przy przycisku od klimy. Bo chce jak spojrzę z balkonu, być pewny, że go zamknąłem:) Patrzyłem przy centralce, ale jakoś nie dojrzałem, kabli tych z drzwi. A najlepiej by się podłączyć do tych w drzwiach, ale nie mam zamiaru znów przeciągać kabli w drzwiach:)

smsh
25-02-11, 18:44
Koledzy nie wiem, czy to już prze tę p...ą zimę czy co, ale dziwna sprawa się dzieje z zamkiem centralnym i alarmem w mojej mb3.
Oryginalnie nie miałem alarmu i z tego co pamiętam, dokupiłem autoalarm Matador + siłownik do prawych drzwi, żeby centralny działał na pilota. Problem pojawił się niedawno. Czasami po naciśnięciu pilota otwórz/zamknij wszystkie drzwi reagują z wyjątkiem drzwi kierowcy. Da je się wtedy kluczykiem otworzyć więc sugerowało mi to fakt, że coś może "blokować" mechanizm otwierający i zamykający. Jest małe ale: czasami, przy otwieraniu/zamykaniu drzwi słychać dźwięk, jakby drzwi otworzyły się i zamknęły 10 razy w ciągu sekundy, wtedy "cyngiel" drży i po chwili się uspokaja. A to z kolei daje mi do myślenia, czy centralka gdzieś nie nawala. Może to tylko przez mróz i woda po umyciu się gdzieś dostała? Chętnie poczytam Waszych opinii, może miał ktoś coś podobnego.

mickee
26-02-11, 09:37
A może siłownik nawala. Zachowuje się jakby jakieś zwarcie mu doskwierało. Może dostała się woda i zamarzła.

skolopendra
26-02-11, 10:56
sprubuj wyregulować siłowniki na cięgnach

smsh
27-02-11, 20:12
Mrozy trzymają jeszcze więc boję się boczek zdejmować bo zaczepy popękać mogą :( Czy orientujecie się może czy w tych siłownikach są jakieś mechanizmy, które mogły się wyrobić/zużyć (zębatki albo coś w tym stylu?)

skolopendra
27-02-11, 20:27
wyrobić/zużyć

tak