PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ogrzewaniem.

misiek991
22-10-10, 17:16
Witam. Mam problem z ogrzewaniem. Mam ustawione pokrętło na maxa na ciepło i gdy auto jedzie leci bardzo ciepłe powietrze, natomiast gdy się stanie np. na światłach odrazu leci średnie (czyli ciepłe z zimnym jakby się miało ustawione wskażnik na połowe :P).

Krzysztof1969
22-10-10, 17:55
Myślę że masz przytkaną nagrzewnicę lub za mało płynu. Przy większym ciśnieniu płyn przechodzi przez nagrzewnicy przy niższym nie.

szczurek83
24-10-10, 17:27
tu jest jakaś inna przyczyna :( mam u siebie ten sam problem i jest juz zmieniona pompa wody wyjęty był zawór nagrzewnicy i cały czas to samo :( nagrzewnica jak by była padnięta to cały czas by kiepsko grzał więc ona odpada

Krzysztof1969
24-10-10, 21:08
Ale jak jest przytkana co się zdarza to w rurce jest niewielka dziurka i jeśli dasz większe ciśnienie to leci płyn jak jest mniejsze nie przelatuje przez nią nic i robi się letnie powietrze np na postoju czy na światłach. Pogadajcie ze "smalcem" znajdzcie go na forum on miał ten sam problem. Przyczyn może być wiele, równie dobrze może być zapowietrzone ale z tego co wiem odpowietrza się samo chyba że rurka jest przytkana. Włącz ogrzewanie na postoju i sprawdz czy rura za nagrzewnicą jest gorąca.

szczurek83
26-10-10, 00:42
no właśnie przewód na powrocie z nagrzewnicy na wolnych obrotach jest zimny wystarczy go chwile przytrzymać na 1500 obrotów i jest wszytko ok też coś czuje ze bez wymiany nagrzewnicy sie nie obejdzie jeszcze zrobie płukanie ukł chłodzenia i zobacze czy bedą jakieś zmiany

Krzysztof1969
26-10-10, 08:24
Nie trzeba wymieniać a udrożnić jak to zrobić powie wam ten kolega o którym pisałem, bo jak wspomniałem miał to samo. Ja zrobiłbym tak..
Odpiąłbym rurę która idzie na zaworek ale od tej strony aby możnabyło w nią dmuchać. Następnie rurę od powrotu, czyli za nagrzewnicą. Trzeba otworzyć zaworek i dmuchać zwyczajnie ustami. Będziesz czuł czy jest przypchana i czy się udrożniła. Jak nie da się ustami no to trzeba dmuchnąć kompresorem.

Mechanic
30-10-10, 14:19
Zgadzam sie z powyższym postem,spróbuj udrożnić rurę,czyli po prostu odpiąc ja wyczyścić tak jak opisane jest to powyżej. Moim zdaniem powinno pomóc.

tomek
01-11-10, 21:10
najpierw bym zaczął od odpowietrzenia układu

Krzysztof1969
02-11-10, 20:44
Ale z tego co wiem układ odpowietrza się sam.

tomek
03-11-10, 11:59
no ... odpowietrza się prawie sam i nie ma z tym żadnego problemu, jak w przypadku np. Fiata, ale trzeba popuścić magiczny odpowietrznik - tak więc samo się nie odpowietrzy

EFKA5
03-11-10, 16:16
no ... odpowietrza się prawie sam i nie ma z tym żadnego problemu, jak w przypadku np. Fiata, ale trzeba popuścić magiczny odpowietrznik - tak więc samo się nie odpowietrzy chyba się jednak mylisz... nie wiem, nie znam się ale słyszałam (od mojego mechanika) że układ w 7genie odpowietrza się sam :p

Krzysztof1969
03-11-10, 20:13
Tak jest odpowietrzacz ale nie w hondzie 7 gen. W rowerze na róże jest śrubka. a w Hondzie nima.