PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto kupic Civica

Xeper
22-10-10, 14:58
Hejka,

Jeszcze nie teraz ale w (nie)dalekiej przyszlosci rozwazam zakup Civica z 2006-2008r.
Warto kupic to auto? Kupilibyscie jeszcze raz? A moze jednak cos innego?

pzdr, X.

leonik
22-10-10, 15:03
ja napewno nie.najgorsze auto ze wszystkich,które miałem.najbardziej awaryjne,osiągi bez rewelacji.jedynie kokpit fajny,nowoczesny.

wojtek1963
22-10-10, 15:26
Ja także nie, chyba że sedana, bo 5D jest: twardy, głośny i wszystko stuka, puka i trzeszczy zarówno w zawieszeniu jak i wewnątrz. Jedynie wygląd jest OK.

szubek
22-10-10, 15:37
Jeśli auto ze stajni hondy tylko Accord jest godny polecenia, civica 5D czy 3D nie kupiłbym w życiu drugi raz. Dołożyć trochę i kupić autko starsze ale accorda.

rzeczki
22-10-10, 15:39
Ja bym kupil jeszcze raz. Dlaczego?
Bo nie ma lepszej alternatywy w tej kwocie. A poza funkcjonalnoscia milo gdy samochod z zewnatrz cieszy oko i w srodku jest przyjemnie.

Jesli chodzi o usterki to nic powaznego nie wystepuje. Potrafia denerwowac plastiki, ale nie zawsze i nie kazdego. Ja to slysze, zona w ogole.

Poza tym trzyma wartosc, co jest plusem przy odsprzedazy.

Artur S.
22-10-10, 18:22
Witam!
Jako stary hondziarz mówię: nigdy. Moje uzasadnienie pokrywa się właściwie w 100% z tym, co napisał Leonik. A brak alternatywy? Wolne żarty - nowe Megane, Bravo, i30, Giulietta... 10 czy 15 lat temu porównanie hondy do firm które produkują ww modele było nie do pomyślenia, ale dzisiaj jest jak najbardziej możliwe. Trzymanie wartości? Tak było ale w przypadku starszych modeli. Dzisiaj nowe szczawie jeżdżą stadami, więc przy stosunkowo dużej podaży i marnej opinii wątpię żeby dostać dobrą cenę.
Oczywiście to moja - podkreślam: moja bardzo subiektywna opinia, zrobisz jak zechcesz ale ja zdecydowanie "głosuję na nie".
Pzdr - Artur S.

Yossarian
22-10-10, 18:31
Ja bym kupił. Drobne duperele typu potrzaskiwanie kokpitu mi nie przeszkadzają. A w tej cenie nie ma czegoś co jeździ równie szybko, ma równie bogate wyposażenie i tak wygląda. Alfa w sumie ładna, ale w porównywalnym wyposażeniu kosztuje więcej, Megane szpetne i francuskie, do aut z tego kraju nie wróce, chyba, że do Clio V6. Hyundai i30 wygląda dziwacznie, juz lepiej Kia cee'd - mam taką w rodzinie i bym sie nie przesiadł, plastiki trzeszczą jeszcze bardziej niż w Hondzie, silniki i prowadzenie też bez rewelacji. Bravo w sumie niezłe, ładne, ale do Fiata nie mam zaufania. A do Accorda też bym się nie przesiadł: za duży, za ciężki, za emerycki ;)

Lynx07
22-10-10, 18:40
Ja bym kupił, tyle że CTR-a... Co do mojego egzemplarza (5D, 1.8 Sport, 2006r.) to nie mam z nim żadnych problemów.

Lucas.FK2
22-10-10, 18:48
Dla mnie to jest jeden z naj*****istszych modeli Civic'a.

Pik
22-10-10, 19:58
To bedzie kultowe auto. Dlaczego? Bo wywoluje skrajne emocje: mozna je uwielbiac lub nienawidziec i nikt nie pozostaje obojetny! :cool:

julian
22-10-10, 20:43
ja jestem zadowolony ze swojego auta, wszystko jest ok, ale na pewno nie kupiłbym w obecnej chwili drugiej takiej samej bądź 3D/5D.
z nowych kompaktów podoba mi się chyba tylko alfa, reszta to stylistyczna porażka. może nowa cytryna C4?

qbson
22-10-10, 20:55
Ja owszem, tak! Powtórzę kolegów, że plastiki... cóż tu honda mogłaby brać przykład z golfa. I tyle. Żadnych awarii przez dwa lata jazdy nie miałem. Raz wylał mi z tyłu amor, ale wymienili na gwarancji (między nami, to wylał w 99% z mojej winy, bo przeginałem z przyczepą do Civa - w kwestii obiążenia). No i silnik - to dla mnie mistrzostwo (mowa o 1.8). Co prawda z dynamiką mogłoby być lepiej, ale uważam, że tragedii nie ma. Jednak co dla mnie najważniejsze... Jest to jednostka wolnossąca, a nie jakieś turbotaczki z grupy vw, które po 100tys km pójdą na złom lub do generalnego remontu. Prawdopodobnie znajdziesz co najmniej 10 rzeczy, które Ci nie będą pasować w Civie, ale prawdopodobnie też, to auto Cię nie zawiedzie w codziennej eksploatacji.

lancet67
22-10-10, 22:49
Zdecydowanie kupił bym drugi raz, ale tylko ctdi, ale już nie ma go w ofercie.
Obecnym Cifem (moja pierwsza honda) jeżdże 3lata i 140k.
Zero problemów i duża radość z jazdy.
Pamiętam wybierałem auto długo, już bravo i focus były prawie wybrane.
Na koniec pojechałem do hondy i jak wsiadłem, tak nie chciałem wysiąść i tak zostało...ma to autko coś takiego, że mimo wielu wad pasuje jak ulał

jacob
23-10-10, 08:51
Witam, jest to moja czwarta generacja civica z rzedu(4 ostatnie modele). W 7gen. i 8-mej najmniej czuc we wnetrzu japonie, moze dlatego ze dwa ostatnie modele byly produkowane w Angli, nie wiem. 6gen. i 5-ta generacja jezdzac tymi modelami od razu jak sie wsiadlo bylo czuc ze te auto skladali Japonczyki. Rok temu tez troche zwatpilem w Honde i kupilem sobie nowego focusa w dieslu.Tak szybko jak kupilem tak szybko sprzedalem. I wiem ze teraz nie zamienilbym mojego auta na zadne inne w tej klasie. Polecam kazdemu kto jeszcze ma jakie kolwiek watpliwosci.

Jacek65
23-10-10, 11:11
Czy warto kupić?.Nie wiem jak jest w tej kwestii z kilkuletnim.:confused:Pewnie zależy jak był eksploatowany i czy dbał o niego włąściciel:).Ale co do nowego,to pod względem silnika 1,8 warto.Bardzo dobry silnik i mało pali jak na taką pojemność:D.Co do zastrzeżeń w wersji 4D po roku użytkowania,to brakuje w nim np. świateł dziennych.Uważam że nowe auto z salonu powinien być wyposażony w akcesoria obowiązkowe w naszym kraju:(.Tak jak pasy,gaśnica czy trójkąt.A świateł dziennych nie ma.:mad:.Choć widziałem wersje,chyba zza granicy co je miała.I trzeba świecić "normalnymi" światłami.A żarówki wymienić trochę później trudno.:(.Niezbyt ergonomicznie jest wykonany przełącznik świateł.Wraz z dzwignią kierunkowskazów.Można łatwo właczyć światła drogowe nocą,oślepiając innych.No i kiepska jakość,niestety przy takiej marce:mad:,tapicerki w podłokietnikach oraz nakładek na pedała.Jedno i drugie po roku mają już widoczne lekkie ślady użytkowania!:rolleyes:.Nie wiem jak będzie po kilku latach.Trzeba je traktować delikatnie.;)Tak że pomijając już miekki lakier,za taką cenę chyba następnym razem pomyślałbym o innej marce.Choć faktycznie silnik jest super i auto bardzo dobrze się prowadzi.:).Ale coś za coś.Nie można podobno mieć wszystkiego.:)Z resztą zobaczę jak będzie z awaryjnością.Bo mój poprzedni fiat przez cały okres kilkuletniego użytkowania był właściwie bezawaryjny.Gdyby jeszcze w nim nie było korozji.:rolleyes:Pozdrawiam.

arkadiusz29
23-10-10, 12:05
No ja panowie musze powiedziec,że sprzedając auto tylko dlatego że nie miałem innego wyjścia powiedziałem sobie:"następne będzie inne,może GTI",strasznie irytowało mnie wykończenie tego samochodu,materiały z których był wykonany ctr w środku ale teraz po czasie tyle frajdy i emocji ile dawał mi ten samochów w innej marce chyba nie znajde.Gdyby poprawili jakość wykończenia tego samochodu ale mimo wszystko musze powiedzieć,że uwielbiałem hanie i jazde nią... ten ryk silnika,wydechu i dolotu...te zdezorientowane miny innych kierowców-bezcenne...to auto ma coś w sobie:)

Ca$h
23-10-10, 18:08
Na dzień dzisiejszy już bym nie kupił poczekałbym na XI generacje :D VIII polecam, ale również diesel'a, nic sie nie dzieje nie stuka nie puka, plastiki stukały przez 1,5k km potem spokoj, fakt faktem hania w zimie mało jeździ może dlatego plastiki nie mają kiedy sie odezwac ;) i jak diesel to omijac DPFa :p bo lubi zawracac głowe jak sie jezdzi po miescie...

Wygląd: 4 lata na rynku, na mieście ich nie brakuje, a mimo to wciąż przyciąga oko przechodnich ;) wysoka poprzeczka dla XI generacji...

Jacek65
23-10-10, 19:34
No, ale VIII gen.jest już sprawdzona przez lata.A wiadomo jak jest z nowymi modelami.Często mają "choroby wieku dziecięcego".Tak że jak XI gen. to dopiero po dłuższym czasie od wejścia na rynek.:)

ga_cex
23-10-10, 21:30
Eee tam, Panowie - nietuzinkowe auto z usterkami jak każde w dzisiejszych czasach. Ważna sprawa - Czy komuś autko stanęło z powodu usterki ??? bo z tego co wiem to nie. Mi tam się podoba - szkoda że hurra-entuzjazm już minął (myślałem że będzie trwał dłużej) jednak jak sobie popatrzę na znajomych to każdy ma z autkiem jakieś przejścia.
Jedyne co bym zmienił to na dizelka. Chyba że zmienił bym półkę autek - na acco / madzię 6 etc...
W tym segmecie aut jest masa (wszedzie te golfy, audi - droższe, alfy - słabeeee i piękne )
Jak będziesz się kolego Xeper decydował to tylko na autko serwisowane, przeglądnij najczęstsze usterki, czy były usunięte i ciesz się jazdą bo jest czym się cieszyć :).
Pamiętaj, że auto jak garnitur trzeba w nim dobrze wyglądać i dobrze się w nim czuć - więc trzeba dużo przymierzyć zanim się wybierze.

Pozdr...

kvas
24-10-10, 00:40
Ja jestem zakochany w tej furze. Usterki to glownie *******y - czasem denerwujace, ale auto nadrabia zaletami. Ten furacz ma charakter, nie wszystkim podchodzi ten dizajn, ale tak jak juz chlopaki pisali to juz jest kultowe auto. Sprawdzil mi sie jako auto rodzinne, a spod swiatel tez sie utarlo nosa kilku cwaniaczkom :D Ja kupilem go kierujac sie przede wszystkim emocjami (nota bene od strony praktycznej tez zdeklasowal konkurencje). Polecam i tyle.

adasieniek
24-10-10, 01:18
Wsiądź, przejedź się i sam będziesz wiedział :) Długo zastanawiałem się nad wyborem samochodu. Byłem już nawet zdecydowany na lancera, ale jak wsiadłem do civica to już klamka zapadła :)

Pabloss
24-10-10, 17:41
Civic nie jest bez wad ale uważam że to dobry samochód. Polecałem już na tym forum i teraz po 3 latach posiadani i użytkowania POLECAM

zyga502
24-10-10, 18:26
a ja czekam na wpis Kozo :D:D:D

bajbusek
24-10-10, 18:58
Po 5 miesiącach jazdy nowym Type-S mimo paru wad polecam :)
Auto jest ładne, ma całkiem dobre przyspieszenie, świetnie się prowadzi w zakrętach, nawet żonie dźwięk wydobywający się z tłumika podoba, można jeździć bez radia (w zakresie 4,5-6k obrotów) ;)
Wadą na pewno jest słaby lakier (mam brąz metalik), byle co zostawia ślady. Trzeszczy deska rozdzielcza ale to wada modelu Type-S / Type-R bo mają za twarde zawieszenie jak na nasze warunki. Ja osobiście nie zdążyłem dorobić się problemu z trzeszczącym sprzęgłem ale dopiero 14k km przejechałem więc wszystko przede mną.
Nie marudzić malkontenci bo za rok, dwa będziecie piać pieśni pochwalne na forum fiata, alfy lub hyundaia jakie to fajne auto kiedyś mieliście ;)

conner001
24-10-10, 20:20
Kupić nie kupić. W przypadku Civica zawsze pojawiać się będą tego typu pytania ale to wynika z jej charakteru. Jak każdy samochód ma wady i zalety ale mimo wszystko tych pierwszych jest więcej. Napewno musisz sobie zadać pytanie jakiego samochodu oczekujesz. Tak dla porównania pół roku temu kupiłem jako druge autko - A4 2.0 TFSI w wersji Allroad i ...... Hondka jest nie do pobicia jeżeli chodzi o funkcjonalność. Jeżeli poszukujesz nietuzinkowego wygladu, sprawnego silnika i super funkcjonalności to jak najbardzej tak. Jeżeli kładziesz nacisk na komfort to musisz poszukać coś innego. Zawsze ilość opinii bedzie równa ilości uzytkowników.

gongor
24-10-10, 20:34
a ja czekam na wpis Kozo :D:D:D

No też bym chciał looknąć ten wpis :D :D

julian
24-10-10, 20:57
kładziesz nacisk na komfort to musisz poszukać coś innego.
np. sedana. ;)
jest bardziej komfortowy, a mimo to potrafi zaskoczyć na drodze dzięki zawieszeniu wielowahaczowemy z tyłu. większe/szersze koła niż w serii dają większy zapas przyczepności, a jeśli ktoś posiadł umiejętność hamowania lewą stopą, to dość swobodnie może kontrolować tył auta w zakrętach.