PDA

Zobacz pełną wersję : RADIO z procesorem czy bez

ShiroiTokage
22-10-10, 12:55
Mam takie pytanie, jak to jest z tymi radiami z wbudowanymi procesorami dźwięku?
Zastanawiam się czy kupić przeciętne radyjko i osobno procesor, czy porządne radio z wbudowanym prockiem. np. Alpine CDA-9887R

ppm702
23-10-10, 11:23
zacznijmy od drugiej strony. Jaka ma być konfiguracja pozostałych elementów? Od nich głównie zależy dobór jednostki. Czy ma to być aktywka, czy cięcie pasywne? Ile wzmacniaczy, biamping? Trochę więcej informacji, bo na tak postawione pytanie istnieje kilka odpowiedzi i wszystkie są tak samo błedne jak i prawidłowe...

ShiroiTokage
24-10-10, 20:19
Zastanawiam się nad dwiema opcjami:

-1 AMP 4 kanałowy i monoblok na woofera
-2 AMP 2 kanałowe i monoblok na woofera
tweeter ze zwrotnicą na każdy kanał
tu kolejne problemy, jak to jest z poborem mocy, czy dwa wzmaki w rzeczywistości pobiorą więcej mocy niż jeden cztero kanałowy? (pytanie może głupie, ale się nie znam na tych watach itp.) planuje 55 - 75W RMS na kanał. Pewnie jakiś kondensator mocy by się przydał.
Kolejny to lokalizacja tylnych głośników. Umieszczenie ich w tylnej półce mija się z celem.
Pozostają dwie opcje:
1. Kolumienki
http://www.wynalazca.info.pl/kolumna.html (podobna, tylko lepiej dopasowana do kształtu wnętrza).
2. Umieszczenie w bokach....
http://img69.imageshack.us/img69/4485/civic105.jpg

O innych głupotach już nie wspomnę.
No i ważna informacja, będzie bez szaleństw finansowych, chciałbym się zamknąć w ok 5000zł max. to więcej niż hania jest warta :/

ppm702
24-10-10, 21:28
czekaj, czekaj

Po pierwsze po co Ci tylne głośniki? Budujesz zestaw 5.1? Co ma dać Ci procesor, czego po nim oczekujesz?

Jeśli ma być dobrze i chcesz wykorzystać procesor to proponuję dać wzmacniacz 4 kanałowy na przód i zasilić nim z osobnych kanałów tweetery i z osobnych woofery. Wtedy zrobisz na procku cięcie aktywne bez zwrotnic i ustawisz jak trzeba opóźnienia czasowe. Do tego dodatkowy wzmacniacz na subwoofer też cięty aktywnie.

Jeśli chcesz się zamknąć w 5k PLN to kup porządny (średniej klasy ok 1k PLN) zestaw dwudrożny na przód, cięty pasywnie na zwrotnicach z niezłym wzmacniaczem czterokanałowym ok 1,3k PLN i subem. Do tego okablowanie, akcesoria i wygłuszenie ok. 1,8kPLN. Na koniec kondensator Helix 1F z pełną elektroniką 0,5k PLN. No i kończy się kasa - nie zostaje na procesor. W takiej konfiguracji użyj wewnętrznego i nie baw się dalej.

Ja u siebie mam zestaw zestrojony pod zawody z aktywnym cięciem wszystkiego i wykorzystuję wewnętrzny procesor Alpine CDA9855R.

Powodzenia!

ShiroiTokage
26-10-10, 21:54
No... zanim poznam tajnik sztuki CA miną miesiące. :p
Rozumiem że w moim przypadku sugerujesz radio z prockiem.
Ostatnie pytanie, podałbyś/podalibyście link do stronki z wiarygodnymi opisami sprzętu CA. Bo to co piszą sprzedawcy i na forach jest ...... (niekompetentne). ;)

ppm702
26-10-10, 22:19
nie ma czegoś takiego jak wiarygodne opisy...

parametry sprzętu łatwo sprawdzić, a wrażenia odsłuchowe subiektywna rzec więc nie wiem po raz kolejny czego oczekujesz. Do tego odsłuch odsłuchowi nie równy bo nie często zdarzają się dwie identyczne aplikacje sprzętu.

ShiroiTokage
27-10-10, 19:28
No rozumiem że najlepszym wyjściem było by testowanie głośników na określonym sprzęcie i miejscu. Chodzi mi o to że jak się czyta parametry techniczne głośników to czasem wychodzi że tanie pioniery mają prawie identyczne parametry co głośniki z średniej półki. I jestem przekonany że różnica nie tkwi tylko w cenie. Chodzi mi czy są jacyś "maniacy" którzy testują sprzęt i robią różne pomiary typu pasmo przenoszenia itp. czyli rożnego rodzaju testy porównawcze.
Przypominam że jestem początkujący, nazwy i marki nic mi nie mówią, a zauważyłem że cena do jakości nie jest równoznaczna bo niektórzy jadą na "marce" (proste prawa marketingu).

ppm702
27-10-10, 21:39
nie ma uniwersalnego klucza. Wybierz się do sklepu/salony CA powiedz jaki masz budżet i że oczekujesz odsłuchu. Posłuchasz i wybierzesz. Innej metody nie ma