Zobacz pełną wersję : Pytanie o głośniki do Civica 5D
Witam forumowiczów.
Jestem totalnym lamerem, jeśli chodzi o car audio oraz elektronikę, więc proszę mnie za bardzo nie zjechać:).
Mam Civica 5D (1999rok). W aucie od nowości są 4 głośniki (2 z przodu i 2 z tyłu).
Chciałbym wymienić wszystkie głośniki i zamontować tweetery.
Jakie głośniki mieszczą się z przodu w drzwiach oraz z tyłu (pod tymi plastikowymi "pokrywami" po obu stronach podnoszonej pułki od bagażnika)?
Jak wygląda sprawa montażu tweeterów: czy przy standardowej instalacji pod 4 głośniki, trzeba ciągnąć jakieś kable lub coś od radia, czyli zdejmować konsole, czy tunel środkowy? Czy można się jakoś podpiąć pod istniejącą instalację (czyli np. nie rozkręcając nic poza drzwiami)? Jakbym kupował oryginalne tweetery z obudowami do tego auta (te trójkąty od lusterek), to istnieje możliwość wyjęcia z nich głośniczków i kupienia oraz wstawienie w ich miejsce nowych? I ostatnie pytanie: czy przy założonych tweeterach powinno się kupić jakieś "specjalne" głośniki do przednich drzwi? Bo skoro tweetery przenoszą praktycznie same tony wysokie, to tamte głośniki powinny się skupić głównie na niskich?
Za wszelkie pomocne oraz nie "opieprzające mnie" odpowiedzi z góry dziękuję:)
czy przy standardowej instalacji pod 4 głośniki, trzeba ciągnąć jakieś kable lub coś od radia, czyli zdejmować konsole, czy tunel środkowy?
zaleca sie wymiane okablowania jeżlei chcesz miec dobre audio, wiec wtedy trzeba odkręcic pare palsttików
Czy można się jakoś podpiąć pod istniejącą instalację
mozna cześciowo....
Jakbym kupował oryginalne tweetery z obudowami do tego auta (te trójkąty od lusterek), to istnieje możliwość wyjęcia z nich głośniczków i kupienia oraz wstawienie w ich miejsce nowych?
istneje ale moim zdaniem szukanie tweetera idealnei pdo wymiar to chyab eni o to chodzi skoro ma byc lepsze granie...
czy przy założonych tweeterach powinno się kupić jakieś "specjalne" głośniki do przednich drzwi? Bo skoro tweetery przenoszą praktycznie same tony wysokie, to tamte głośniki powinny się skupić głównie na niskich?
tweetery raczje kupuje sie razem z całym systemem czyli midbass+tweeter+zwrotnica, tweetery bez zwrotnicy lub samej cefki czy tam kondenastora beda przenosiły całe pasno a nam chodzi tylko o tony wysokie....
wiec proponuje sprzedac głosniki z auta i kupic powazny system na przód....
takibartek
05-12-06, 21:25
Jestem totalnym lamerem, jeśli chodzi o car audio oraz elektronikę, więc proszę mnie za bardzo nie zjechać:).
OK, każdy kiedyś był. Ale w takim razie grzecznie zastosuj się do rad, które na pierwszy rzut oka moga wydawać Ci się bez sensu :)
Mam Civica 5D (1999rok). W aucie od nowości są 4 głośniki (2 z przodu i 2 z tyłu).
Chciałbym wymienić wszystkie głośniki i zamontować tweetery.
Po co Ci głośniki do tyłu? Z punktu widzenia słuchaczy z przodu niewiele dają, a wręcz psują scenę stereo. Słuchaczom z tyłu też niewiele dają. Generalnie w car audio nie montuje się głośników z tyłu, chyba że subwoofer.
Jakie głośniki mieszczą się z przodu w drzwiach oraz z tyłu (pod tymi plastikowymi "pokrywami" po obu stronach podnoszonej pułki od bagażnika)?
Z tyłu to nie wiem, podejrzewam, że 13 cm. Z przodu na dystansach wejdą 165 mm czyli standardowe głośniki. Głębokość montażowa ok. 70 mm jeśli dobrze pamiętam.
Jak wygląda sprawa montażu tweeterów: czy przy standardowej instalacji pod 4 głośniki, trzeba ciągnąć jakieś kable lub coś od radia, czyli zdejmować konsole, czy tunel środkowy?
Ze względu na tweetery nie trzeba dodatkowych kabli od radia. Od radia na kanał idą po 2 kable do zwrotnicy, a od zwrotnicy idą 4 kable do głośników: po 2 do midibasa i tweetera.
Czy można się jakoś podpiąć pod istniejącą instalację (czyli np. nie rozkręcając nic poza drzwiami)?
Jakoś pewnie można, ale standardowe kable są raczej marne.
Jakbym kupował oryginalne tweetery z obudowami do tego auta (te trójkąty od lusterek), to istnieje możliwość wyjęcia z nich głośniczków i kupienia oraz wstawienie w ich miejsce nowych?
Nie wiem, ale zdecydowanie polecam zabudowę tweeterów w słupki. Mam tak zrobione elegancko i to znacznie lepsze rozwiązanie. Miałem wcześniej tweetery w trójkątach lusterek. Jeszcze niedawno miałem pamiątkę w postaci rozwierconych trójkątów, ale je wyrzuciłem po kupnie nowych.
I ostatnie pytanie: czy przy założonych tweeterach powinno się kupić jakieś "specjalne" głośniki do przednich drzwi? Bo skoro tweetery przenoszą praktycznie same tony wysokie, to tamte głośniki powinny się skupić głównie na niskich?
Kup głośniki w komplecie ze zwrotnicami. Wyjdzie najlepiej. Domyślam się, że nie chesz wydać więcej niż ok. 500 zł. Polecam zatem w tej cenie głośniki firmy PowerBass - www.essa.com.pl. Nie kupuj Boschmannów, Lanzarów, Pyle i innych cudów, tudzież tweeterów za 30 zł na Allegro na magnesach neodymowych :mrgreen:
Nie wiem, ale zdecydowanie polecam zabudowę tweeterów w słupki. Mam tak zrobione elegancko i to znacznie lepsze rozwiązanie.
lepsze ale kosztowniejsze, bo trójkąt zaszpachlujesz i tryśneisz matem i bedzie git, a słupek już malowany tak łądnei eni wygląda a obijanie skóra lub czyms podobnym wychodzi drożej, jezlei kolega mam miec jakeis seryjne trójkąty pod tweeter a chce ograniczyć fundusze to jest to najlepsze rozwiązanie....
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Wiele mi wyjaśniliście.
Jak już koledzy mówili, podstawa to dobry przód, ja polecam Hertze DSK165.
Co do głośników z tyłu to 13 cm. Też teraz będe wstawiał bo pasażerowie z tylnej kanapy skarżą się że słychać tylko dudnienie basu z bagażnika. Głośniki z tyłu mają sens bo nadają przestrzenność dźwięku.
TrOuBLE dokup do tego zestawu wzmacniacz, bo po wymianie głośników nie będziesz zadowolony z mocy radia.
[ Dodano: Nie 10 Gru, 2006 ]
Co do montażu tweeterów - w zestawie głośników dostaniesz podstawę do mocowania tweeterów na trójkątach. Te w zestawie Hertza pasują IDEALNIE kształtem i , wszyscy myślą że to seria
Jak już koledzy mówili, podstawa to dobry przód, ja polecam Hertze DSK165.
A co myślicie o Helix Blue 62 MKII?
W poprzedniej Hani miałem Helix Blue 6x9 cala i grały jak dla mnie fantastycznie.
Co do głośników z tyłu to 13 cm. Też teraz będe wstawiał bo pasażerowie z tylnej kanapy skarżą się że słychać tylko dudnienie basu z bagażnika. Głośniki z tyłu mają sens bo nadają przestrzenność dźwięku.
Właśnie byłem się pytać w jednym zakładzie i faktycznie w fabryczne miejsca nic więcej nie wejdzie:(. Koleś odradził mi montaż 13tek bo w ogóle grać nie będą, więc na tej półce (podnoszonej) prawdopodobnie zdecyduje się na montaż głośników 6x9 cala.
TrOuBLE dokup do tego zestawu wzmacniacz, bo po wymianie głośników nie będziesz zadowolony z mocy radia.
Radio mam 4x50. To może nie wystarczyć? Dodam tylko, że nie lubie czadować z głośnością w aucie.
radio napewno nie ma 4x50, jak bedzie miało 4x20 to bedzie dobrze :grin: helixy to dobry wybor i beda dobrze grały pod samym radiem. Wygłuszenie drzwi + helixy pod radio i efekt bedzie dobry ;) lepiej bedzie jak dodasz wzmacniacz i zamiast helixow cos innego, ale to juz wieksza kasa... ;)
EDIT
w krakowie z tego co pamietam są spoty H, co tydzien w srode, wiec jak chcesz sobie podpatrzec u kogos jak to jest zrobione i jak gra, zawsze mozesz podjechac i pogadac z ziomkami :D
EDIT2
w M1 widzialem ostatnio te helixy za 269zł, tylko jak bedziesz kupował to sobie kup wersje po lifcie, z tego co pamietam to rozni sie od poprzedniej czarno-niebieska zwrotnica
Ja bym obstawiał raczej 4x16W. Ja na clarionie mam napis 4x50 a w rzeczywistości 4x16.
Na wzmacniaczu nie tylko będzie głośniej, zauważyłem że jest lepsza jakość przy 1/2 i 3/4 skali głośności. Z tymi 13 cm z tyłu, różnie się ludzie wypowiadają. Ja w styczniu kupie Infinity Reference i podepne pod wzmacniacz. Napisze jak wrażenia.
radio napewno nie ma 4x50, jak bedzie miało 4x20 to bedzie dobrze :grin:
No to wyszło jak się znam:D.
w krakowie z tego co pamietam są spoty H, co tydzien w srode, wiec jak chcesz sobie podpatrzec u kogos jak to jest zrobione i jak gra, zawsze mozesz podjechac i pogadac z ziomkami :D
Czasami bywam. Ale nie jestem audiofilem, więc 6x9 z tyłu w zupełności mi powinny wystarczyć:)
w M1 widzialem ostatnio te helixy za 269zł, tylko jak bedziesz kupował to sobie kup wersje po lifcie, z tego co pamietam to rozni sie od poprzedniej czarno-niebieska zwrotnica
Właśnie tam chce kupić.