Zobacz pełną wersję : 17 feligi do civic 5d ??
murinek777
20-10-10, 23:48
siemka mam pytanie na seryjnym zawieszeniu wejda 17 i nic sie nie bedzie działo ?? i jeszcze jedno jakie polecacie oponki profil i szerokosc
A pewnie że wejdą nawet na lekkie glebie jak masz odpowiednie ET http://img411.imageshack.us/i/dscf5255w.jpg/ cały sezon letni na takich prześmigałem, oponki 205/40 i obwód koła jak oem
wejda 17
Nawet 18 :) - Patrz Konrad84
chcecie poczuć sie jak na wozie drabiniastym? czy lansować sie bezsensownie duza felgą ?
murinek777
21-10-10, 13:21
no ale 17 nie wyglada az tak duża fakt 18 to max duże sa i za drogie opony jak dla mnie ::PPPP a d16w4 sobie nawet poradzi cchyba z 17 felga
wg mnie wkładanie do 5D 18' jest śmieszne. 17 to max jakie bym wsadził. Ponadto przy takich felgach licz sie ze spalaniem, chodz nie wiele większym, ale tez z tym ze auto juz nie bedzie takie dynamiczne. ale do lansu w sam raz;) i opona na pewno 40.
Optymalnie to 16' + oponka 195-205/45.
17 to max jakie bym wsadził. Ponadto przy takich felgach licz sie ze spalaniem, chodz nie wiele większym, ale tez z tym ze auto juz nie bedzie takie dynamiczne. ale do lansu w sam raz;)
Bzdury kolego, ani spalanie mi nie wzrosło ani trochę ani też na dynamice nie straciło, może przy 1.4 bardziej to można odczuć , fakt że bardziej koleiny czuć przy zmianie pasa, komfort jazdy spada ale delikatnie w 3D jest z tym gorzej, ale prowadzenie w zakrętach lub też zmiana pasa jak to na niskim profilu dużo lepsze, po sezonie mam tylko jedna felgę do prostowania i to delikatnego bo zaliczyłem dziurę przy zmianie pasa podczas wyprzedzania.
Imho 17 jest kolem za duzym, ale jak tam kto lubi :)
Tak jak chlopaki pisza - dobre ET, dobrze dobrana opona i wlazi z palcem w okrężnicy. Nawet przy lekkiej glebie.
Bzdury kolego, ani spalanie mi nie wzrosło ani trochę ani też na dynamice nie straciło
bzdury, że nie tracisz na dynamice...
to wbrew zasadom fizyki...
masa wirująca ma znaczenie... ja po przesiadce na próbę na 205 w 16" odczułem olbrzymią różnicę w stosunku do stalowej 185 w 14"... nie czułem tego tak mocno na pierwszym i drugim biegu, ale już na 3ce auto było zmulone...
murinek777
21-10-10, 16:04
ja mam teraz 14 i wiem ze straci auto na dynamice bo mialem przez chwile 16 i odczułem to ze spalaniem bylo min wiecej na 16 . a to sa moje propozycje panowie i chciałbym żebyście coś doradzili i jak może ktoś wytłumaczyc mi z tym Et bo nie bardzo wiem o co kaman :) a to 3 felgi ktore mi sie podobaja a mam kolor black pirates Hani.. i tu sa inne rozmiary ale mówie o 17 w tych 3 modelach
http://moto.allegro.pl/advan-832-r17-4x100-et40-mitsubishi-i1266315518.html
http://moto.allegro.pl/advan-japan-nowe-felgi-16-5x100-warszawa-i1281027266.html
http://moto.allegro.pl/nowe-felgi-16-5x114-3-advan-japan-czarne-rant-i1270381741.html
Nie moj gust.
Co sie tyczy ET - 40 bedzie ok. Ja mam albo 38 albo 40, juz nie pamietam ale roznica jest znikoma. Felga ladnie siedzi i przy glebie nie ma zadnego problemu z ocieraniem o nadkola.
ET - osadzenie felgi na piascie kola. Im wieksze ET tym felga bardziej wchodzi w glad auta, im mniejsze tym bardziej wychodzi na zewnatrz.
masa wirująca ma znaczenie... ja po przesiadce na próbę na 205 w 16" odczułem olbrzymią różnicę w stosunku do stalowej 185 w 14"..
Ale ja mam standardową szerokość opony 195 więc po zmianie na 205 nie ma tragedii (może to jeszcze kwestia modów w silniku) , a to jeszcze zależy jakie się te felgi ma, w drugiej hance z D15 zeszłego roku miałem ats 15" i masakrycznie auto było zamulone w tym roku mam zmianę na borbety które muszą być lżejsze bo auto wyraźnie lepiej jedzie jak na tych ats i po zmianie na zimowe 14 nie czuć już tej różnicy a opony te same na tych 15 były.
Imho 17 jest kolem za duzym
felga 15 i opona 185/80 też będzie za dużym kołem, kwestia odpowiedniego doboru opony ;)
felga 15 i opona 185/80 też będzie za dużym kołem, kwestia odpowiedniego doboru opony ;)
Ssij :cool: Wiesz o co mi biega :) W naszej budzie 16 jest optymalnym rozmiarem, powyzej robi sie po prostu karoca! Jak ktos jeszcze zostawia tarcze na serii to (poza moze 1.8) wyglada to komicznie! Juz nie wspomne o tarczy 242 z 1.4. Ewidentny lans tjuning madafaka dupne kolo :D
Moim skromnym zdaniem 17" to przesada do 5D. Auto wygląda wtedy jak koza:P Zgodzę się z reXiem, że 16" jest OK.
Imho 17 jest kolem za duzym, ale jak tam kto lubi :) .
Moim zdaniem 17cali to max co można dać do nadwozia takiego jakie ma 5D, do tego wzór felg ma znaczenie, przykład:
MG ZS, seryjnie miał 17cali szprychówki, bryła nadwozia - taka sama. (oczywiście poza przodem tyłem i nadkolami). Dla mnie pasuje idealnie......ale taka felga to niestety nie na polskie "szosy".
http://photos.evo.co.uk/images/front_picture_library_UK/dir_31/car_photo_15983_7.jpg
Moim zdaniem 17cali to max co można dać do nadwozia takiego jakie ma 5D, do tego wzór felg ma znaczenie, przykład:
MG ZS, seryjnie miał 17cali szprychówki, bryła nadwozia - taka sama. (oczywiście poza przodem tyłem i nadkolami). Dla mnie pasuje idealnie.....
dokładnie tak, wszystko zależy od wzoru i profilu opony. Konrad u siebie miał 18 i wyglądało to zacnie.
ale taka felga to niestety nie na polskie "szosy".
Mike, bez przesady 17-19 są montowane w seryjnych autach, i te auta spokojnie jeżdżą po Polsce :D
murinek777
21-10-10, 20:48
juz jest postanowione beda 17 ale jak macie jakieś propozycje to zapodajcie bo z checia coś nowego zobacze bo juz od tych felg mieni mi sie w oczach :P:P a co o tych 3 felgach myslicie które sa na 1 stronie ??
bez przesady 17-19 są montowane w seryjnych autach,
Wiadomo, miałem tu na myśli profil jaki by trzeba założyć przy 17 aby zachowana była poprawność wskazań licznika. Dla 17 z tego co pamiętam to był profil 40 a dla 18 - 35. A to jak na moje odczucia na polskie drogi i dziury, troszkę za mało....
Wiadomo, miałem tu na myśli profil jaki by trzeba założyć przy 17 aby zachowana była poprawność wskazań licznika. Dla 17 z tego co pamiętam to był profil 40 a dla 18 - 35. A to jak na moje odczucia na polskie drogi i dziury, troszkę za mało....
No do 17 wychodzi profil 40, ale bez przesady da się spokojnie na tym jeździć mi tylko jedna felga ucierpiała na 1 dziurze, ale to może każdemu się zdarzyć .
http://www.bopss.pl/portal_mb_16___4x100_toyota_corolla_opel_astra,196 ,11186,40110.html Czy ktoś ma jakąś wiedzę na temat felg tego producenta? Zastanawiam się nad tymi konkretnymi.
murinek777
27-10-10, 02:07
każdy ma swój gust ale jak dla mnie do civica one nie beda pasowały ..... kumpel ma w bmw 3 i szału nie robia tak szczeże
Witam ja mam 17 szerokość 205 profil 40 na sztywnym zawieszeniu Koni i powiem że mieszczą się nawet przy glebie tylko nie mam seryjnych nadkoli bo inaczej skrętność kół będzie jeszcze mniejsza :D ci co biorą zawracanie na raz to ja biorę na dwa :D i taka jest prawda :D coś za coś :D a co do kultury jazdy to jej nie ma jak jeździsz po dziurach :P no akurat w mojej okolicy drogi ładne
A ja nie mam gleby profil opony taki sam i nic a nic nie obciera