PDA

Zobacz pełną wersję : Zawieszenie - sprężyny, można skracac?

hubcioo
20-10-10, 19:28
witam wszystkich, jestem tu nowy na forum ponieważ od niedługiego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem hondy civic 6 generacji w nadwoziu 3 drzwiowym. mam do was drodzy forumowicze pytanie, czy można standardowe sprężyny skrócic aby autko było na glebie? oglądałem na aukcjach to ceny zestawu spręzyn obniżających wahają się od 400 do nawet i 800 zł. (jak dla mnie to spory wydatek, nie pracuję jeszcze). głównie mi chodzi czy jest to możliwe czy po skróceniu nie będzie żadnych stuków itp. może ktoś wie bo robił itp, chcę aby efekt końcowy przypominał cos takiego.

http://photos.nasza-klasa.pl/25651288/52/main/317abf60cd.jpeg

csjabolcs
20-10-10, 19:33
Pod żadnym pozorem nie tnie się nigdy sprężyn!
Wybij to sobie z głowy! i nie tylko o twoje bezpieczeństwo mi chodzi ale kogoś, kogo możesz przez takie mody zabić...

Cyt. "Nie ma miedzi - to się siedzi" przykro mi...

CroX
20-10-10, 19:33
Możesz skrócić oraz zastosować zaciski na sprężyny. Ale jeżeli coś podczas jazdy Ci się stanie to nie miej pretensji do nikogo ;) poszukaj używanych sprężyn obniżających w dziale Giełda/Sprzedam. Bywają dosyć często jakieś sensowne w granicach 200 zł a będziesz o wiele bezpieczniejszy niż na ciętych. Poczytaj trochę bo było wiele takich tematów :)

hubcioo
20-10-10, 19:42
zaciski na spręzyny? mozna jasnej?. za moment zabiorę się do dogłębszego szukania owych sprężyn w rozsądnej cenie. mam jeszcze kilka innych wydatków w niej także nie na reke mi jest wydac znaczną pule mojej kasy na nowe spręzyny ;)

KrzyChules
20-10-10, 19:45
ciecie sprezyn? co to ma byc ? low cost gleba ride ?
tylko springi obnizajace zadne skrecanie , gumy i inny fajans
w okolicach 2 stowek znajdziesz jakies springi ( np ja swoje voglandy za tyle kupilem )

zakit
21-10-10, 17:19
poszukaj na allegro zaciskow do sprzezyn, po 5 zl powinny byc... przy okazji kup sobie trumne, odrazu jeszcze jedna dla kogos kogo zabijesz przy okazji...

skolopendra
21-10-10, 17:21
niej także nie na reke mi jest wydac znaczną pule mojej kasy na nowe spręzyny

z państwowej puli zrobią ci rodzice nagrobek później :confused:

thompson17
21-10-10, 18:20
Nie możecie napisać po prostu że nie wolno tego zrobić co kolega wymyslił a nie drążycie temat i co jeden to lepszy z wypowiedziami:D
kolega nowy jest i nie wdrążony w to wszystko jeszcze.

więc tak jak napisał CroX na początku kp chociaż springi (sprężyny) obniżające

Budziniak
21-10-10, 19:13
Przesadzacie z tymi sprężynami.
Ja Swoje sprężyny zgniotłem imadłem i zespawałem dwa górne zwoje i gra gitara. Fura usiadła z 5 cm i jest sporo szybsza i dużo dużo lepiej wchodzi w zakręty :D:D

TO CO JEST NAPISANE POWYŻEJ TO ŻARTY
NIE MOŻNA W TEN SPOSÓB PRZERABIAĆ NICZEGO CO JEST W SAMOCHODZIE

thompson17
21-10-10, 19:22
no to gratuluje ci finezji...

no to gratuluje ci finezji...
ja jak nie miałem floty na glebe to jej nie robiłem...
kasa sie znalazła to założyłem amorki i springi sportowe
ale za takimi modami u staszka w stodole to nie jestem...

tomek91pl
21-10-10, 19:27
Ogólnie mówiąc to nie robi sie pod żadnym pozorem takich rzeczy, taka obcięta sprężynka może wyskoczyć ze swojego miejsca i pęknąć, a co się stanie powiedzmy przy 150km/h w zakrecie gdy pęknie to sobie wyobraź.

Budziniak
21-10-10, 19:30
ale za takimi modami u staszka w stodole to nie jestem...
Taa ale intelektem to żeś nie błysnął Zią...:)

thompson17
21-10-10, 19:32
ty budziniak poczytaj opinie innych- takie same jak moja,
Z całym szacunkiem ale to ty błysnąłeś intelektem... jak spawałeś sprężyny...
nie chce sie kłócić bo nawet nie ma o czym mówić, trzeba nie mieć wyobraźni zeby takie cos robić..
pozdro

edit:
no ale racja, masz teraz glebe, fura siedzi nisko i jest za@#$%^&e ... :D
a pomyśl co będzie jak załadujesz kilku pasażerów na takim seryjnym miękkim zawiasie to troche siądzie to wszystko.,..

Budziniak
21-10-10, 19:48
HEHE oj Tomku Tomku widzę że potrzebujesz już weekendu
SZYDERA STARY to była pierdzielona SZYDERA. Już kiedyś był podobny temat i odpowiedzi były identyczne więc proszę Ciebie.
Jestem szajba ale nie na tyle duża aby sprężynę w imadło pakować jestem zbyt młody by umierać

LechuLK
21-10-10, 23:12
Przesadzacie z tymi sprężynami. Ja Swoje sprężyny zgniotłem imadłem i zespawałem dwa górne zwoje i gra gitara. Fura usiadła z 5 cm i jest sporo szybsza i dużo dużo lepiej wchodzi w zakręty

Jak spaw puści to auto trochę podbije

kenny
22-10-10, 12:56
HEHE oj Tomku Tomku widzę że potrzebujesz już weekendu
SZYDERA STARY to była pierdzielona SZYDERA. Już kiedyś był podobny temat i odpowiedzi były identyczne więc proszę Ciebie.
Jestem szajba ale nie na tyle duża aby sprężynę w imadło pakować jestem zbyt młody by umierać

To wyedytuj post i dopisz, że to żart, bo sam widzisz ile osób jest skłonne modyfikować springi domowymi sposobami i jeszcze ktoś zrobi tak jak napisałeś i się jeszcze zabije

Budziniak
22-10-10, 17:47
To wyedytuj post i dopisz, że to żart
Jak to dobrze że są tacy ludzie jak Ty. Post już edytowany :o:o

maly5135
27-10-10, 00:37
i dziwić sie ze w Polsce jest źle :/