Zobacz pełną wersję : Ile km bez remontu silnika Honda Civic 1.4i ( 90km)?
Hondziarz84
20-10-10, 14:11
Pytanie jak w temacie. Ile może wytrzymać bez remontu ten silnik- jeżdżąc normalnie, dbając. Bo sporo jeżdże a chciałbym z 2 lata jeszcze pojeździć a teraz ma 256000km. Więc za 2 lata może mieć w granicach 340000km. Dociągnie do tylu?:)
Jeśli silnik dobrze utrzymany, regularnie wymieniane płyny, paski i inne pierdoły, to powienien na luzie nalatać do 350tys.
Dla przykładu podam, że w pracy mamy Accorda 2,0, który ma najeżdżone ok 600tys bez remontu. Wiem, że to inny samochód i silnik ale rocznik podobny do naszych Civiców i ta sama marka.
Hondziarz84
20-10-10, 14:45
U mnie silnik narazie nie ma jakiś oznak dużego zużycia. Bierze tak z 0.2l oleju/1000km. Ale jeżdżę na full syntetyku ale przejdę chyba na półsyntetyk i zobaczę.
demonobiker
20-10-10, 14:57
ja niestety miałem remont bo się nie zadbało przy 200tys. i został zalany wtedy jak na złość mineralem czego też trasznie żałuje:(czy jest jakaś możliwość przejścia na półsyntety bez szkód dla silnika?obecny przebieg to 223tys
@Hondziarz84
W jakim celu chcesz przejść na półsyntetyk? Jeżeli zależy Ci na żywotności silnika to używaj pełnosyntetycznych olejów. Jaką lepkość teraz masz?
Czy bez dłubania pojeździ 350tys. to zależy jak samochód był do tej pory używany, ile przebiegu skręcili, itp. ;) Accordy też znam z dużymi przebiegami przeszło pół miliona :)
@demonobiker
Nie widzę problemu :)
Hondziarz84
20-10-10, 15:19
Chciałem olej zmienić na półsyntetyk w celu zmniejszenia brania oleju przez silnik:) Ale może źle kombinuje że jak zmienię na półsyntetyk to zmniejszy się zużycie oleju? A olej mam Elf 5w40.
Chciałem olej zmienić na półsyntetyk w celu zmniejszenia brania oleju przez silnik Ale może źle kombinuje że jak zmienię na półsyntetyk to zmniejszy się zużycie oleju? A olej mam Elf 5w40.
jezeli szkoda Ci kasy na dolewki oleju to mozna spróbowac zalac półsyntetykiem ale wg mnie nadal olej bedzie brał, moze odrobine mniej a moze nie, ja na Twoim miejscu spróbowal bym jeszcze zanim przejdziesz na półsyntetyk zalać valvoline max life 5w40
Hondziarz84
20-10-10, 17:14
Przy zmianie oleju będzie full syntetyk w sumie nie bierze jakoś strasznie dużo oleju. Znajomy na Vectrę 1.6 i na 1000km bierze mu ponad litr wtedy to można co chwila dolewać:)
skoro zalezy ci zeby silnik jak najdluzej banglał bez remontu to raczej lej syntetyk ale tak jak mówie spróbuj zalać raz valvoline max life 5w40 on ponoć jest dobry do lekko zużytych juz silników i moze akurat coś pomoze na ubytki oleju. w kazdym razie valvoline napewno nie będzie gorszy od elfa :) a zrobisz jak bedziesz chciał :) pozdro
To mogę wlać do swojego D14A7 Valvoline 5W40?
Hondziarz84
20-10-10, 18:14
To zaleje ten co piszesz i to niedługo bo jeszcze jakieś 2tys km do wymiany:) Pozdro i dzięki za rady.