PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb awaryjny

pawlak589
20-10-10, 09:53
Witam dziś rano jadąc do pracy na skrzyżowaniu na Wolskiej ruszając ze świateł i Troszke pocisnołem na Trzecim biegu Włączył mi sie tryb awaryjny wyskoczył bład silnika. Moja hania to 1.7 ctdi . Wie moze ktoś co może być przyczyną ? Po zgaszeniu i odpaleniu ponownym samochód chodzi normalnie ale bład nadal sie świeci ? Miał ktoś taki przypadek?

mycek
20-10-10, 13:05
samochod powyzej 3 tys szarpie czy jakies inne objawy masz ?

agent
20-10-10, 14:58
W tym silniku sa dwie najczęstsze rzeczy. Albo zapiekają się łopatki turbiny i przeładowuje
(odczytasz błąd to pewnie to wyjdzie) albo nie dostaje paliwa bo przytyka się na zbyt drobnej/zasyfionej siatce w baku. Innych problemy są sporadyczne jak np. uszkodzenie czujnika położenia wału to forum nie odnotowało.

mycek
20-10-10, 15:26
ja mialem kod bledu czujnika polozenia waly (D16v1) u mnie problemem okazaly sie kable. wiec nie zawsze uszkodzony musi byc czujnik polozenia walu

pawlak589
20-10-10, 16:52
A jeśli to te nieszczęsne łopatki to orientujesz się jaki jest koszt naprawy? Wracałem po pracy i już wszystko ok było nie przechodził w stan awaryjny. Ale kontrolka błedu nadal sie pali...

agent
20-10-10, 19:11
Pomaga nieraz dac dobrze w palnik na autostradzie a jak nie pomoże to czyszczenie. Nie jest to kosmicznie drogie. Ale najpierw musisz się upewnić że to napewno to. Jakbyś odczytał błąd to by pewnie wyszło że za duże ciśnienie. Były już na forum takie przypadki, poczytaj to się dowiesz więcej. Kontrolka sama zgasnie po pewnym czasie. Mi nigdy nie świeciła się dłuzej jak dwa dni. Ale błędy i tak zostają zapisane więc możesz potem sprawdzić.

ja mialem kod bledu czujnika polozenia waly (D16v1) u mnie problemem okazaly sie kable. wiec nie zawsze uszkodzony musi byc czujnik polozenia walu
Kable od czujnika czy inne? Zanim odpowiesz zauważ że to diesel.

mycek
20-10-10, 20:57
chyba skoro pisalem o czujniku to ligiczne ze mowilem o kablu od czujnika polozenia walu :) w dieslu nie ma czujnika polozenia walu ? wydaje mi sie ze rowniez jest, tak wiec podpowiedzialem tez koledze co moze byc innego, skoro mowil ze moze czujnik polozenia walu