Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne stukanie

csjabolcs
19-10-10, 17:04
Witam,

Na wstępie zaznaczę, że nie wydaje mi się, że to przegub, bądź element zawieszenia.
Zauważyłem dziś wracając do domu z pracy, że coś mi stuka w aucie podczas jazdy...
Dzieje się to tylko podczas jazdy na wprost, nie dotykając gazu ani hamulca.
Stukot najbardziej słyszalny jest w okolicy 40km/h i 70 km/h z okolic lewego przedniego koła.
Żadnych drgań na kierownicy.
W momencie, kiedy dodam gazu, bądź hamuję lub kręcę kołami stukot znika.
Mam automat, jednak dzieje się to "na biegu" i "na luzie" - bez różnicy, czyli chyba nie skrzynia.
Dźwięk jest powtarzalny i częstotliwość zwiększa się wraz ze wzrostem prędkości auta i odwrotnie.
Zanim udam się do mechanika proszę was o pomoc w diagnozie usterki.

skolopendra
19-10-10, 19:39
opcja szukaj,twoim przyjacielem :cool:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?10028-stukot-w-przednim-zawieszeniu!&highlight=stuki

csjabolcs
19-10-10, 20:20
Dzięki ale niestety to raczej nie to. Nie napisałem, że mam stuki na nierównościach -> czytać ze zrozumieniem.
Tamten wątek czytałem w całości i nie ma tam sytuacji zbliżonej do mojej.

BTW 21 stron o głupiej sprężynce... można było by to streścić w jednym poście...

azyl82
19-10-10, 20:53
Ja miałem podobnie przy wybitym drążku kierowniczym też nie było nic na kierownicy tylko stuk z okolic koła...(jak sprawdzić czy to to? zdjąć koło i poszarpać za końcówkę do siebie od siebie ) jednak myślę że u ciebie to nie to...Powiązanie momentu hamującego i napędowego(hamowanie przyspieszanie) jak dla mnie jednoznacznie wskazuje na jeden z elementów zestawu zacisk/klocek/tarcza i tu bym szukał przyczyny

jerzynew
19-10-10, 23:10
nic z zawieszenia nie objawialo by sie takim stukiem, moze kolo o cos obciera? kiedys trafil mi sie przypadek w a6 ze przyczyna stukania byla odkrecona zapasowka i elementy z bagaznika :)

kiero
20-10-10, 10:28
luzy na sprzyni...(zimny cieply) info?

thompson17
20-10-10, 11:49
kurcze mi stukało coś na równej drodze jak nie dokręciłem koła z przodu:D
sprawdź koła chłopie:)
ale to tylko luźna sugestia, nie linczować;)

csjabolcs
20-10-10, 19:21
Na zimnym i na ciepłym te same objawy...
Sprawdzę dokręcenie kół - może faktycznie ;)
Mi osobiście wydaje się, że to coś z hamulcami - przy wolnym toczeniu się auta i hamowaniu wyczuwam jakby pulsacyjne hamowanie, czyli w trakcie hamowania łapie co jakiś czas bardziej, a nie cały czas tak samo.
W piątek zostawiam auto u mechanika. Zobaczymy co on powie.

BTW Jakieś jeszcze propozycje??

csjabolcs
22-10-10, 18:55
Problem rozwiązany!

Wstyd się przyznać ale faktycznie miałem koło nie dokręcone... ;P
Dzięki thompson17!

Można zamknąć