Zobacz pełną wersję : cos skrzypi
jak w temacie
cos skrzypi chyba w przednim zawieszeniu bo skrzypienie slychac podczas " bujania" przodem
co to moze byc? i jak sie tego pozbyc?
co: sworzeń dolnego wachacza
jak sie pozbyc: wymienic
koszt: okolo 50zł + robota
zgadzam sie z tfidos, mam to samo ;)
ale mozna z tym jezdzic....?
czy to bedzie postepowalo i wplywalo niekorzystnie na inne elementy zawieszenia?
ile kosztuja naprawa/ wymiana???
[ Dodano: Wto 05 Gru, 06 ]
cofam powyzsze pytania.sorki
[ Dodano: Wto 05 Gru, 06 ]
a przypatkiem nie jest to silentblok?
to jak , jezdzic z tym czy wymienic???
nie jeździć! w przypadku urwania tego sworznia, momentalnie twoje koło zostaje wbite w nadkole, co skutkuje, całkowitą utratą prawidłowej trakcji, poślizgiem i skrętem toru jazdy auta w tą stronę co urwane koło, efekty są takie, że od wymiany idzie łożysko, felga, opona, nadkole, wahacz, sworznie, dosłownie wszystko, bo w nadkolu dzieje się masakra
PS. co postraszyłem to postraszyłem, ale to jeszcze zależy od tego czy to tylny czy przedni sworzeń, bo jeden dostaje po dupie przy hamowaniu i dziurach, drugi przy ruszaniu
a to jest na 100% sworzen?
u mnie tak skrzypi z tylu hani, czy to jest ten sam problem i te same czesci (i co za tym idzie podobne koszty naprawy?) ?
z tyłu mogą Ci skrzypieć główne tuleje wahacza wleczonego, u mnie tak jest, wszystkie gumy są w porządku, tylko te dwie zerwane i jak się buja autem to słychać taki skrzyp
czy to jest jakas pilna usterka ktora trzeba jak najszybciej naprawic? czy mozna z tym jezdzic... bo troche mnie przycisnelo z kasa i w najgorszym wypadku bedzie trzeba odstawic Hanie do garazu...
hmm, ten wahacz jest tam tak osadzony w tej tuleji, że jedyną jego wadą jest skrzypienie przy bujaniu, i czaaasami (rzadko) na jakiejś dziurze stuknie Ci w tylnym kole, generalnie ja już się z tym bujam jakieś pół roku i nic wielkiego się nie dzieje, komplet tuleji kosztuje ze 200zł (głównych - takie duże pierścionki), więc narazie odpuszczam bo mam inne priorytety, generalnie szykuje mi się łożysko do wymiany, rozrząd, przednie tarcze, malowanie auta :)
Witam nurexx mi tylko skrzypi z lewej strony gdy jest wilgotno na dworku a jak jest suchutko jest wszystko ok... Ale sprawdze ten sworzeń dolnego wachacza... ;)
silentblock wachacza dolnego w najczestrzych przypadkach...
z lewej strony gdy jest wilgotno na dworku mam dokładnie to samo:/zatem kupować w ciemno te sworznie???niestety mechanikery z mojej okolicy zdiagnozować nie potrafią niczego...
sprawdzcie sworzeń górnego wahacza czy ie ma luzu poruszajcie kołem lub autem obmacajcie go.
Górny wahacz do wymiany. U mnie właśnie to piszczało/skrzypiało. Można samemu wymienić.
a nie lepiej od razu wymienic górny i dolny po obu stronach???pytam bo kompletnie nie mam o tym pojęcia...a do wymiany górnego jakieś poważne narzędzia są potrzebne?chociaż zastanawia mnie czy sam tego bym dokonał...