Zobacz pełną wersję : Sworzeń wachacza górnego EG3
Witam,
Potrzebuje sworzeń górny wachacza do hondy civic 93 eg3 z silnikiem d13b2, niestety gdzie nie pojade to mowią ze są tylko całe wachacze po 220 zł, i sworzni nie ma nawet w katalogach ;-/
poczytałem troche forum ale do Vgena niewiele jest informacji, jest ktos w stanie pomoc ??
Na allegro masz trochę sprzedawców co mają sworznie do wahacza górnego http://allegro.pl/listing.php/search?string=SWORZE%C5%83+WAHACZA+G%C3%93RNEGO+HO NDA+&category=18967&country=1
Wymieniałem ostatnio poszło gładziutko nie trzeba żadnej prasy .
Wiem że warto wziąć np firmy 555. A orientuje się czy oryginalne hondy są dużo droższe? Mogą u mnie stukać właśnie te sworznie?
Jeszcze może takie głupie pytanie? Czy sworzeń dolny i górny różnią się wymiarami?
niestety gdzie nie pojade to mowią ze są tylko całe wachacze po 220 zł, i sworzni nie ma nawet w katalogach ;-/
Dziwne, ja wymieniałem pare m-cy temu sam sworzeń, nie było potrzeby wymieniać całego wahacza.
Sworzeń firmy yamato.
nie wiem co to za sklep, skoro za caly wahacz ci zawoali ponad 2 stowki...zmien sklep.
A orientuje się czy oryginalne hondy są dużo droższe?
W ASO sworzeń górny nie jest jako część wymienna tylko cały wahacz .
Jeszcze może takie głupie pytanie? Czy sworzeń dolny i górny różnią się wymiarami?
tak
ja w pracy wymienialem u accorda te sworznie i gornego nie bylo ani u stachury ani w intercarsie samego tylko z wahaczem
szczypior88
25-10-10, 22:40
Polecam sworznie CTR. U golema dostaniesz w dobrej cenie.
Ale do civica V gen? Pasują od którego CTR'a? Czy coś źle zrozumiałem
kuba_guzik110
26-10-10, 23:49
ctr to marka czesci, chociaz ja bym bardziej polecil 555 bo sa zakladane na 1 montaz
Jak ja szukałem sworznia to też w niektórych sklepach mieli tylko komplety z wahaczami. Znalazłem w końcu firmy 555 za około 50zł.
Ale możliwe też, że jakiś poprzedni właściciel zamontował kiedyś cały wahacz od razu ze sworzniem, więc lepiej to sprawdź. Bo kupisz sam sworzeń, a potem się okaże, że nie masz go jak wymienić...
A czym się różni ten sworzeń który można wymienić od tego który jest razem z wahaczem?
kuba_guzik110
30-10-10, 10:32
jak sama nazwa wskazuje jedne sa produkowane w calosci i nie da sie ich wymienic bo sa zintegrowane a drugie jako czesci zamienne i te da sie wymienic
A są takie w których się nie wymienia zaspawane na stałe ? W oem też teoretycznie są nie wymienne (jak podaje katalog ) a bez problemu wybijasz stary i wciskasz nowy , jedno co wiem to że jak ktoś miał wymieniane wahacze i włożone zostały jakieś "chinole" to otwór w który się wciska sworzeń może nie być takiej samej średnicy jak w OEM bo jakieś swoje sworznie tam wkładali i nowy nie spasuje .
kuba_guzik110
30-10-10, 13:01
ehhh ile mozna tlumaczyc, kup 2 rodzaje to sie przekonasz ktore da sie wybic a ktore nie :) bedziesz mial wyjasnione lopatoligicznie
Proszę o przykład górnego wahacza w którym sworzeń jest na stałe, foto, link, cokolwiek...
Odgrzewam :)
Właśnie padł mi sworzeń górny prawy w EJ9 D14/A3 i gościu w sklepie powiedział mi że do tego modelu są różne średnice 33,5 mm i 35 mm
czy to prawda? Dodam że chciałbym kupić bez rozbierania i sprawdzania. Proszę o pomoc osoby które wymieniały