Zobacz pe³n± wersjê : kilka pytan o zapchany katalizator
Witam.
Mam taki problem: do niedawna dochodzi³o brzêczenie z okolic katalizatora (jak by so³ona siê t³uk³a) potem brzêczenie znikne³o a honde zmuli³o. Nie wkrêci sie powy¿ej 4ty¶. przy czym przy 4 ty¶ s³uchaæ takie przerywane syczenie...
1.
Czy to mo¿e byæ zatkany katalizator? (ma przejechane 150 ty¶ - chyba) / czy cos innego
2.
Ile jest sond lambda w mojej hondzie (EJ9 - d14a3)
Jeslli sie okaze ze to kat, to czy moge go poprostu wywalic i wspawac rure, czy lepiej wywalis srodek kata a jego samego zostawic, a moze struminica? Choc na temat tego ostatniego to czytalem juz rozne opinie...
Poradzcie cos Panowie
Brzêczenie to os³ona katalizatora. Syczenie to zapchany wydech ( przepuszcza na ³±czeniach) byæ mo¿e na katalizatorze ja mia³em zapchany koñcowy i z dnia na dzieæ coraz mniej mocy. Posiada jedn± sondê tak my¶lê. Mo¿na wyrzuciæ katalizator mo¿e byæ lekki problem na przegl±dzie z analiz±. Twoja dezyzja.
Dzieki za odp.
By³em dzi¶ u mechanika i co siê okaza³o:
Kawa³ek ¶rodka katalizatora siê oderwa³ i to w³a¶nie on powodowa³ brzêczenie, potem przesta³o brzêczeæ, bo w³a¶nie ten kawa³ek polecia³ dalej w wydech i zaklinowa³ sie na zagiêciu rury. W³a¶nie to zatkanie, powodowa³o syczenie na ³±czeniach.
Katalizotor zostawi³em (by³ dobry cho¶ bez tego kawa³eczka) a w miejsce ¶rodkowego t³umnika wspawa³em rure (mechanik rozbebeszy³ mi ten t³umnik my¶l±c, ¿e tam jest przyczyna) - czego nie polecam bo w samochodzie jest strasznie g³o¶no pozatym powy¿ej 4ty¶ pojawia sie nieprzyjemne metaliczne brzeczenie.
T³umnik wiêc i tak muszê wyminiæ, tylko ¿e po odetakniu wydechu hania jaby dalej zmulona :? niewiedzieæ dlaczego...
P.S. W moim modelu jest jedna sonda lambda
Piotrek Klag
05-12-06, 09:16
Katalizotor zostawi³em (by³ dobry cho¶ bez tego kawa³eczka) a w miejsce ¶rodkowego t³umnika wspawa³em rure (mechanik rozbebeszy³ mi ten t³umnik my¶l±c, ¿e tam jest przyczyna) - czego nie polecam bo w samochodzie jest strasznie g³o¶no pozatym powy¿ej 4ty¶ pojawia sie nieprzyjemne metaliczne brzeczenie.
w b7 o du¿o wiêkszej mocy brzêczenia nie ma a je¿dze bez ¶rodkowego. Podjerzewam ¿e na ³±czeniach cos masz nie tak chyba ¿e marny maz koñcowy t³umik bo wyciecei ¶rodkowego jest mozliwe przy zachowanie seryjnego koñcowego....
Co do mulenia to podejrzewam ¿e masz zapchany w³a¶nie koñcowy - typowe przy muleniu.... Mog³y resztki kata powpadaæ do niego jak ¶rodkowy by³ kiepskiej jako¶ci.
Co do mulenia to podejrzewam ¿e masz zapchany w³a¶nie koñcowy - typowe przy muleniu.... Mog³y resztki kata powpadaæ do niego jak ¶rodkowy by³ kiepskiej jako¶ci.
Te¿ tak s±dze, odpal auto i przy³ó¿ rêkê do wydech jak nie bêdziesz czu³ "podmuchu" to masz rozwi±zanie wydech zapchany.
Pozdr
w samochodzie jest strasznie g³o¶no pozatym powy¿ej 4ty¶ pojawia sie nieprzyjemne metaliczne brzeczenie
mam tak po wymianie srodkowego tlumnika na nowy (dodam,ze niema rowniez katalizatora)
Dzieki za wszystkie odp.
Za³o¿y³em ten srodkowy t³umnik - zamiennik firmy "P³uciennik" - czy jako¶ tak - z blachy aluminiowanej, da³em 139z³. Jest teraz o niebo lepiej, choæ metaliczny podzwiêk nie znikn±³ (tyle ze jest teraz mniejszy i tylko w zakresie 4,5tys - 5 tys)
Wnioski: Piotrek Klag -mial racje-bez srodkowego tlumnika nie jest duzo glosniej, a dziwne odglosy powodowane byly przez dziury (przegnicia) w rurach. co do metalicznego dzwieku - podejrzewam, ze to wina tego katalizatora, jego wnetrze jest teraz mniejsze o ta czesc ktora odpadla.
Ostatni tlumnik jest dobry, bo ³adnie z ty³u dmucha
Hania duzo lepiej teraz chodzi :grin:
Pozdrawiam
Piotrek Klag
08-12-06, 10:41
Hania duzo lepiej teraz chodzi :grin:
cieszyæ sie trzeba ¿e sie uda³o jakos pomóc - powodzenia :!: :D
w³±czam mikrofalówkê, by to trochê odgrzaæ, za co przepraszam...
problem w tym, ¿e u mnie te¿ co¶ brzêczy, ale nie przy wkrêcaniu siê na obroty. Dziwny d¼wiêk dochodzi spod samochodu kiedy obroty wracaj± na dó³. Gdzie¶ ko³o 1000rpm spod auta s³ychaæ przez moment rzê¿enie. Czy to mo¿e byæ wina kata?
raczej os³ona ... wpada w rezonans przy wlnych obrotach
lepiej oddaæ do mechaniora by przebada³, czy nie ma co badaæ i od razu wymieniæ?
jak masz molziwosc wjechac na kanal to oblukaj podotykaj (pewnie wiesz ze wydech jest goracy ;) ) czy przestanie halasowac , ew dogiac dokrecic wyrwac wyrzucic itd itp
tak zrobiê... wyrywaæ i wyrzucaæ bym nie chcia³, bo jednak jakie¶ metaliczne d¼wiêki z wydechu nie bardzo mnie interesuj± :p dziêki za radê!
http://www.allegro.pl/item408262544_tlumik_awg_zamiast_strumienicy_ob_ka talizator.html
takie co¶... czy zamiast kata mo¿na by³oby to wstawiæ? nie chcê tym "poprawiaæ" osi±gów oczywi¶cie :p pytanie tylko czy to aby nie zamuli auta?