PDA

Zobacz pełną wersję : Troche więcej mocy ?

greatstar2010
17-10-10, 01:49
Ostatnio zaczyna mi brakować mocy w mojej Hance.
Silnik D15B7, bez lpg, opłaca się coś z nim robić czy tylko SWAP na B16A2 albo TURBO ?

Dodam że nie jestem mechanikiem i przecietnie znam się na samochodach.

tommmmm
17-10-10, 02:10
Możesz zmienić kolektor wydechowy,zwiększyć średnice układu wydechowego,zmienić kolektor ssący i dać jakiś dolot.Dobrym modem jest też mini-me czyli założenie czapki od vteca.Fajne efekty przynosi również skrzynia z krótkim Fd oraz 3,4 od crxa.Najlepiej będzie jak poczytasz sobie tematy na forum i zdecydujesz co będzie dla Ciebie najlepsze ;)

JulekCIVIC
17-10-10, 10:39
no i bylo o tym milion razy na forum wiec jak bys chcial sie dowiedziec to poczytaj a potem nie bedzie wypowiedzi typu ''swamp'' i ''d16a2'' bo raczej chodzilo ci o swap i b16a2 :D pozdro

greatstar2010
17-10-10, 15:07
W każdym innym temacie piszą że było wałkowane milion razy.. i 0 konkretów.
Co do błędów to sorry, pisałem temat w środku nocy :)

Jak wygląda kwestia turbo ?
Wystarczy kupić przykładowo taki zestaw -> http://allegro.pl/zestaw-turbo-kit-greddy-honda-civic-i-crx-d15-d16-i1264288207.html i załozyć, czy wymaga to innych modyfikacji ?
Ile trzeba wydać na turbo ? ile to daje mocy i przy jakich obrotach włącza sie turbina ?

lopi83
17-10-10, 15:47
teoretycznie wystarczy Ci taki zestaw, do tego komp p28 albo przerobka Twojego i strojenie
w jakim stanie masz swoj silnik?

JulekCIVIC
18-10-10, 00:15
kwestia turbo to zalezy co i za ile chcesz robic wiec kosztow do konca nie obliczysz... tak jak kolega pisze sam zestaw nie wystarczy bo pewnie trzeba by zmienic chociaz panewki w twoim silniku a jak ma przebieg powyzej 200tys to bys musial tez i pierscienie bo przy dmuchniciu moze sie przydac :) ale o turbo tez jest wiele tematow... chociaz moze nie ma konkretnych odpowiedzi to i tak nikt ci nie poda co gdzie masz zrobic tylko wiekszosc trzeba samemu ogarniac ;d

TougeRicer
18-10-10, 09:46
Wydaje mi sie ze ta turbina jest troche za duza pod twoj silnik. Do niej bedziesz potrzebowal jeszcze intercoolera, rur, przeróbki dolotu, (w zależności od stanu twojego silnika: pierścienie panewki uszczelki metalowej...), no i na koniec wystrojenia silnika, zegarów od ciśnienia doł, oleju ... :) ta sa te koszta... jeżeli "zaczyna ci brakować mocy" lepiej poszukaj dobrego silnika a w T. sie nie pakuj :)

drvtec
18-10-10, 14:43
to turbo jest chyba lekko za duże; dołu wogóle nie będzie

marcinbynio
18-10-10, 15:09
Moim zdaniem wystarczyła by czapka od d16z6:) w twoim d15b7 nie trzeba zmieniać wiązki i kompa tylko od vteca nalezy poprowadzić 2 kabelki plus kupić pasek rozrządu od d16z6 104 zęby (sam niedawno robiłem mini i jestem bardzo zadowolony) Zresztą ten temat jest obcykany Zapraszam do lektury: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?6930-Wszystko-o-mini-me

JulekCIVIC
18-10-10, 21:32
no kompa trzeba zmienic w mini-me bo vtec'a w p06 nie ma.. chyba ze sie go dogra ale to koszta sa wiec czasem lepiej kupic kompa oem z6 ;)

marcinbynio
18-10-10, 21:38
Dokładnie:)

greatstar2010
20-10-10, 02:24
W takim razie jestem jak najbardziej zainteresowany tym mini-me.
Sam nie jestem w stanie tego zrobic, są jakieś warsztaty które się tym zajmują ?

TougeRicer
20-10-10, 19:29
za cene tego turbo byś miał dobry silnik:) ale jak napisałeś ze "zaczyna ci brakować mocy" no to mini me to nie jest zły pomysł. jest Toutrial jak to zrobic, wrazie co daj to do jakiegoś lepszego mechanika a do pomocy toutrial no i ogarnie to:) albo odwiedz JHM bo dla nich to banał.

rutkose
20-10-10, 22:02
Tylko przygotuj się na fajny wydatek, bo samo minime nazwijmy "średnio" zrobione będzie kosztować ok 2000, a dorzuć jeszcze u siebie wymianę całego wydechu i dolotu ;) Ja chciałem minime, sprzedałem, kupiłem plejke 3 i mam większą radochę ;)