Zobacz pełną wersję : parowanie szyb
witam,
Hondzia stoi po d chmurką i ostatni zauważyłem że np po nocy wsiadam a tu szyby są zaparowane, nawet bardziej jest na szybach (najwięcej na przedniej) rosa dosłownie kropelki wody jakby prysnąć na nią, bez szmaty ani rusz..., a po włączeniu nawiewu tylnia od razu paruje....
co może być przyczyną tego, a może ktoś miał podobnie
hehe, problem generalnie dotyczy pojazdow marki Honda.
Radze wlaczyc nawiew i podgrzewanie tylnej szyby :)
u mnie (rocznik '91) to samo jest, na przedniej para -> włączam nawiew -> tylna paruje
wszelkie wietrzenia, suszenia auta nie pomagają, w nocy w powietrzu jest tyle wilgoci, że...
to po prostu takie zboczenie hanek jest :)
honda wcale nie ma tragicznego nawiewu....
trzeb sie go nauczyc uzywac....
ludzie jezdza na zamnietym obiegu wewnetrznym/z wylaczonym wentylatorem i inne takie a potem marudza ze maja zaparowane szyby... Tylko przyjdzie jesien a co chwila widze auta z zaparowanymi szybami-jak Ci ludzie jezdza i widza?
ktos powinien im przypomniec ze wentylator ma 4 biegi i mozna z nich korzystac
ze maja nawiew na szybe i wypadałoby go uzywac
ze maja ogrzewana tytlna szybe i to tez mozna wlaczyc...
honda( w chlodne wilgotne dni) lubi zeby po odpaleniu skierowac nawiew na szybe i dac wiecej powietrza - jak sie zadba o to od poczatku i nie dopusci do zaparowania szyb to jest ok...
Honde mam od niedawna i nie wiem czy są w nich montowane filtry przeciwpyłkowe, bo jeśli tak to może być też wina tego filtru w polówce miałem ten sam problem z szybami i po wymianie filtra było ok. W hondzie są 2 przełączniki, którymi ustawiasz czy powietrze ma zassysać z zewnątrz, czy np. ma mieszać powietrze w kabinie (opcja jak np. jedziesz za jakimś śmierdzielem) i jeśli parują szyby to na 99% masz to źle ustawione :D
zgadzam sie,problem tkwi w obiegu powietrza,trzeba wlaczyc obieg zewnetrzny i bedzie gotes :wink:
kiedyś miałem podobny problem z parowaniem szyb i wymieniłem filtr powietrza ale dało to marny efekt w tedy to kolega powiedział mi o zamkniętym obiegu powietrza, przestawiłem na otwarty przebieg powietrza i działa - musi być bardzo zimno i piątka ludzi w aucie zeby zaczeły parować - a tak ogólnie to nie ma już tego problemu