Zobacz pełną wersję : Wymiana skrzyni w d15z6
tomalacivic
16-10-10, 20:30
Witam!! mam okazje kupić krótką skrzynie do mojego d15z6 econo v-tec czy ktoś już zmieniał czy coś się zmieni oprócz osiągów.
dzisyyyzzzz ziom weź poczytaj że trochę to forum a nie klep takie zapytania Tematów o tym jest na prawdę masa !! Co najmniej dwa tematy dokładnie twojego silnika dotyczą więc polecam w pierwszej kolejności http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/search.php
bednar_ek35
16-10-10, 22:02
Napisze zwięzle żeby nie wkurzać moda.Jeżeli zależy ci na przyśpieszeniu to masz kilka opcji:skrzynia z d16z6 lub d13b2 chyba najkrótsza ale z 95r.ale to niestety odbija się na spalaniu bo masz aktualnie skrzynke przy której spalanie masz na niski poziomie(dłuższe trasy przy stałej prędkośći).Jeżeli jeżdzisz w dłuższe trasy i nie chcesz aby odbiło ci sie to na spalaniu to polecam hybryde z 3,4 z crxa oraz 5 z twojej skrzyni.Reszte poszukaj na forum lub google.pozdro
Mam ten sam silnik co ty (D15Z6) i dwa miesiące temu wymieniłem skrzynię właśnie z d13 94 rok. Przyspiesza o niebo lepiej. Na 2 nie pojedziesz juz 110 a 80 km/h ale za to na 5 dochodzi do 6 700 rpm i prędkość około 215 km/h. Nie polecam nic bardziej niż właśnie wymianę skrzyni !!
A teraz poszukaj moich postow na ten temat, gdzie pisalem o minusach, o ktorych nikt nie wspomina. Wszyscy wielkie "huurrra", ale pamietaj, ze niektorzy robia z samochodow zabawki do sciagania sie spod swiatel, a nie praktyczne samochody do jazdy na codzien. Pierwszym problemem jest znalezienie skrzyni zamontowanej jeszcze w aucie w uzywalnym stanie, a to dopiero poczatek. Potem wkurzanie sie, ze Econo dziala do 88km/h i czesto problemy z szarpaniem przy utrzymywaniu stalej predkosci, bo ECU ma bledne dane co do aktualnego przelozenia po zmianie skrzyni. I inny problem, ale nie chce mi sie go opisywac. Wszystko na ten temat wiem ze wojego doswiadczenia, bo mam juz 4-tą skrzynię w swoim i nasłuchałem się tego i tamtego od człowieka który od 11 lat pracuje w ASO Hondy.
Jak chcesz lepsze przyspieszenie, to nie trzeba bylo kupowac silnika stworzonego do ekonomicznej jazdy :)
to w kompie sa zapisane przelozenia skrzyni? pierwsze slysze...
bednar_ek35
17-10-10, 14:39
Teg ma racje że komp ECU troche szaleje,ja u siebie mam skrzynke z d15b2 i rzeczywiście ekono działa tylko do ok 90km/h na piątym biegu.Na seryjnej skrzyni econo gasło dopiero po przekroczeniu 120km/h,ale żadny problemów z szarpaniem nie ma.
i tak jest więcej plusów niż minusów takiej przekładki, więc warto Mi na przykład na skrzyni d16z6 nie wzrosło spalanie a jeśli już to na tyle mało że wcale tego nie odczuwam Natomiast jazda po mieście jest znacznie mniej uciążliwa bo autko zrobiło się bardziej elastyczne...
siema wam moim ja tez mam d15z6 i moim zdaniem to blad wymieniac na krotsza skrzynie moim zdaniem to zaleta tego mogelu ja w swojej wymienilem dolot czyli stozek simota dedykowany do silnikow d15 kolektor 4-2-1 i wydech po calosci 2 cale zakonczony m-tech 2.25 i jest szok kiedys na 3 robila 140 teraz 150 a na 4 kiedys 180 teraz 190 :D wczesniej do 100 bylo 10,5 teraz 8.3 masakra nie zamierzam zmieniac skrzyni bo to jej zaleta to moje zdanie:)
bednar_ek35
17-10-10, 19:56
Może zle napisałem odnośnie spalania.Mi wrosło bo częsciej butuje tzn.częsciej używam odcinki.
nie zamierzam zmieniac skrzyni bo to jej zaleta
Też mam takie zdanie i pomimo wielu prób namówienia mnie na tą od d15b2 to w życiu tego nie zrobię. Nawet tą mega długą skrzynią da się bardzo dynamicznie jeździć....wiem wiem na krótkiej było by dużo lepiej ale jak bym chciał sleepera to bym kupił eg6 :rolleyes:
da sie to prawda redukujac w trasie np przy 80km/h z 5 biegu na 2 :) - nikt mi ze znajomych nie wierzy ze tak sie da niedowiarki...
wymienilem dolot czyli stozek simota dedykowany do silnikow d15 kolektor 4-2-1 i wydech po calosci 2 cale zakonczony m-tech 2.25 i jest szok kiedys na 3 robila 140 teraz 150
Zwykłe zdrowe D15Z6 na seryjnej skrzyni pojedzie nawet trochę ponad 150km/h na trójce, bo takie ma przełożenia, a Ty masz silną autosugestię ;)
da sie to prawda redukujac w trasie np przy 80km/h z 5 biegu na 2 :) - nikt mi ze znajomych nie wierzy ze tak sie da niedowiarki...
Do 2 to przesada ale aby bezpiecznie wyprzedzić to 3 wystarczy :)
Troche nie na temat ale jak ktos ma do sprzedania zdrową seryjną skrzynie z D15Z6 to prosze o kontakt na pw.Dzieki
zaczyna się moda na długie skrzynie a za niedługo będzie też na diesel swap :rolleyes: