PDA

Zobacz pełną wersję : Skaczące obroty + odcinka

mrozek1234
16-10-10, 16:29
Witam pisałem juz w dziale LPG ale nikt nie udzielił mi żadnej odpowiedzi więc pisze tutaj.
Mam problem mianowicie skaczące obroty na benzynie + tak jakby odcinka paliwa powyżej 3,5tys obr.(czyściłem już regulator wolnych obrotów) Robiłem reset kompa (błąd nr 8 cały czas wyświetla samodiagnostyka kompa ) aha dodam tyle że na gazie chodzi bez problemów tak samo check engine gaśnie i nie odcina gazu.
Co to może być bo nie mogę znaleść odpowiedzi na moj problem :/
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

skolopendra
16-10-10, 16:33
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

wywal gaz

jasiek09
16-10-10, 20:04
albo nie łączą kabelki przy tym czujniku albo padł i trzeba wymienić, najlepiej podmień jesli masz możliwość aparat zapłonowy

paweld
16-10-10, 23:07
Witam. Zakładam że instalacja LPG to 1 lub 2 generacja tzw. kuchenka. Jeżeli auto chodzi na gazie a na benzynie dzieją się dziwne rzeczy i wywala błąd czujnika połozenia tłoka (znajduje się w aparacie zapłonowym) to proponuję odłączyć kabel (prawdopodobnie kolor brązowy) który powinien być podłączony gdzieś przy kostce aparatu zapłonowego do orginalnej instalacji elektrycznej. Napewno widać ze jest dołożony a jego drugi koniec znajduje się w module sterującym LPG.

Instalacja LPG pobiera sygnał obrotów z aparatu zapłonowego, moze to zakłucać prawidłową pracę aparatu. W przypadku 1 lub 2 gen. impulsy służą do ustalenia czy silnik pracuje (w momencie przerwy w pracy gaz jest odcinany) wię po odłączeniu kabelka LPG nie działa.

Jeżeli odłączenie przywróci prawidłową pracę silnika na benzynie to pozostaje tylko wymienić modół LPG 30-80zł

Jeżeli samochód pracuje poprawnie na gazie to aparat jest na 100% OK

mrozek1234
19-10-10, 19:57
Super dzięki za wskazówki. Jak będe mieć czas to to sprawdze :)