PDA

Zobacz pełną wersję : silnik d16y7 i d16y3

slayerek
16-10-10, 13:20
Witam, mam problem, kupilem pare meisiecy temu coupe 98, od poczatku bylo mowione ze to d16y7 w rejestracji tez wbite 77kw czyli 105km, wczoraj z kumplem zmienialem przewody i swieczki (jedna swieczka przy wymianie mi pekla - zostala koncówka <zalamka>) zauwazylem ze na silniku jest oznaczenie d16y3 czyli ten 114hm. Problem jest w tym, że kolektor ssacy mam taki jak w d16y7 - pionowy a w d16y3 jest poziomy... Jak mam rozróżnić który mam silnik? mogę miec doł z y3 a gore z y7 ?? Bo nie wiem co jest grane...
Swiece i kable zaplonowe zmienialem bo czasem po odpaleniu silnik mi nie chodzil na jednym garze ( czasem chodzil normalnie ) , jesli przelaczyl sie na gaz chodzil zawsze na wszystkich...
Jeszcze jest problem bo przy wyjmowaniu swieczek starych byly troche uwalone w oleju to pierscionki i cos jeszcze ??
ps duzo roboty bedzie mial mechanik przy wyjeciu tej koncowki swieczki ktora sie polamala ??
Dzieki z góry za pomoc
Pozdrawiam

skolopendra
16-10-10, 13:22
pewno stary blok się posypał,i stąd taki mix

slayerek
16-10-10, 13:26
czyli mam przykladowo dol od y3 a cala reszte y7 ?? i wszystko normalnie powinno chodzic? mozna jakos rozroznic te silniki (jestem laikiem w tych sprawach) moze byc tak ze mam silnik caly silnik od y3 a kolektor ssacy od y7 itp ?

Ogolnei niepokoi mnei to ze czasem neichodzil jeden gar, oraz ze mi wpieprzal troche oleju i co z tymi swieczkami upackanymi ??
Problem w braniu oleju moze byc taki ze zalali mi na stacji orlen 10w 40 ;/ ?? - nikt mnei nei uswiadomil ze to gowno a to moj pierwszy samochod

skolopendra
16-10-10, 13:38
wszystko normalnie powinno chodzic?

tak

Ogolnei niepokoi mnei to ze czasem neichodzil jeden gar, oraz ze mi wpieprzal troche oleju i co z tymi swieczkam

ale to nie jest dobry objaw !
upaćkane mogą być od góry,gdy oringi w pokrywie nie trzymają