Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żarówka w kierunek

geshoo
16-10-10, 11:53
...

TRAFO
16-10-10, 14:01
Mnie spotkało to samo w wer. 5D. Poszła przednia żarówka kierunkowskazu po stronie kierowcy. Wymieniałem to w Krakowie w Arherze. Koszt wymiany 30zł + żarówka ok. 50zł. Z tą godzinną zabawą przy wymianie to ściema. Mechanikowi zajęło to ok 15-20min.
Można to zrobić samemu (jest opisane w instrukcji), trzeba odpiąć 2 lub 3 spinki. Niestety spinki są tak umieszczone, że prawie na 100% się uszkodzą. Jedna oryginalna spinka to koszt 9zł (ASO).
Najlepiej poszukać tańszego serwisu który żarówkę wymieni, bo koszt wymiany może być mniejszy niż zakup nowych spinek (serwis jak urwie to oddaje za darmo nowe)
Co do żarówki... Można tam włożyć jakąkolwiek pasującą (byle się podobała i spełniała przepisy:) ) i oczywiście weszła do gniazda - o ile pamiętam to moja miała asymetryczne bolce mocujące.
Można i najlepiej przynieść swoją, bo koszt 50zł to zdzierstwo, a na Allegro takie same można kupić za 10zł, takie same to oczywiście te "srebrzone". Można tam włożyć cokolwiek, np. dużo taniej można kupić zwykłą pomarańczową, ale to już nie ma takiego wyglądu...

geshoo
25-10-10, 14:47
z racji tego ze wymienialem zarowke kierunkow w hondzie to napisze ze duzo latwiej dostac sie tam od strony nadkoli ( odkrecamy kolo, odpinamy spinki srubki dwie od spodu i odginamy nadkole ) niz demotnowac zderzak itp wlozylem osram diadem a wyglada to tak :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a23cc36ef6d55547.html

wojtek77
25-10-10, 23:17
dzisiaj miałem to robione w ASO w Białymstoku. koszt żarowki 46zł z kawałkiem, koszt wymiany - uścisnięcie ręki szefa seriwsu:)
wymiana była przez nadkole tak jak pisał geshoo z tym że bez odkręcania koła, ale kilka razy samochód był podnoszony i opuszczany na podnośniku

manticore
26-10-10, 09:00
też wymieniałem w serwisie, też dostali się tam po podniesieniu auta i przez nadkole (bez zdejmowania koła). chyba coś ok 70 pln total

geshoo
26-10-10, 18:02
no to kurde w stolicy od 140-160 aso a warsztat pana mietka okolo 100 wiec zrobilem to sam ;]