PDA

Zobacz pełną wersję : ELD - Electrical Load Detector jak zaadoptować z EK3 do MB8

kamil-wawa
15-10-10, 11:47
Witam po swapie z d14 na d15z6 z ek3 do Aerodecka pozostała mi jedna sprawa do ukończenia. Chodzi mi o ELD czyli układ sterujący ładowaniem w zależności od obciążenia. I tu nasuwa się pytanie jak to zrobić. Mam ELD z Ek3 ale tam mieściło sie to gówienko w skrzynce bezpieczników pod maską. W obecnej skrzynce nie ma miejsca na ten moduł.

Tompro
16-10-10, 07:39
Witam po swapie z d14 na d15z6 z ek3 do Aerodecka pozostała mi jedna sprawa do ukończenia. Chodzi mi o ELD czyli układ sterujący ładowaniem w zależności od obciążenia. I tu nasuwa się pytanie jak to zrobić. Mam ELD z Ek3 ale tam mieściło sie to gówienko w skrzynce bezpieczników pod maską. W obecnej skrzynce nie ma miejsca na ten moduł.

Tak ogólnie to po co Ci to jak i tak nigdy nie będzie chodziło? Jeździmy cały dzień na światłach i to już ma taki pobór prądu, że ELD nie będzie przełączało trybu pracy alternatora. Jak bez tego nie pojawia Ci się check engine to olej ELD. W kompach OBD1 błąd ELD jest ukryty i normalnie się lampka nie zapali, więc w OBD2 też może być podobnie.

kamil-wawa
16-10-10, 15:05
nie zapala sie lampka - tylko przy diagnostyce blyska blad 20. W sumie jak nie jest podpięte to caly czas laduje 14.4V wiec wydaje mi się że bedzie ok.

Tompro
16-10-10, 20:33
nie zapala sie lampka - tylko przy diagnostyce blyska blad 20. W sumie jak nie jest podpięte to caly czas laduje 14.4V wiec wydaje mi się że bedzie ok.

Dokładnie, wszystko jest ok i tak będzie :)