PDA

Zobacz pełną wersję : nadkola

Andrew 1130
14-10-10, 19:17
Siema forumowicze. Mam takie pytanie. Ok 1,5 roku temu wstawiali mi reperaturki tylnich nadkoli. Teraz oblukalem auto i jest troszeczke drobnych pecherzykow? Ile tak naprawde sezonow wytzymuja reperaturki nadkoli? Wiem ze to zalezy od tego jak to zrobione, ale czy to prawda jak auto poczuje palnik to juz lipa.....:(

raf73
14-10-10, 20:18
Po części faktycznie zależy to jak były zrobione czy lakier był nakładany w komorze? czy może w stodole? fakt jest też taki że reperaturki to nie oryginalna blacha i po jakimś czasie znów zacznie rdzewieć i tym samym powtórka z rozrywki!!!

yasir_15
14-10-10, 21:45
Malowanie w kabinie, a malowanie w stodole jak mówisz nie koniecznie musi być tu wyznacznikiem. Osobiście znam kilku speców ktorzy jak mówisz maluja w "stodole" czyt. nie maja profesjonalnych kabin, a lepiej maluja niż Ci posiadajacy kabiny z górnej półki. Jeśli chodzi o problem wychodzących pęcherzyków, to faktycznie może być wina źle połonej bazy. Może to być także rdza która wychodzi. Fachowiec mógł się nie przyłożyć, jeśli choć troche starej rdzy zostało gdzieś przy spawie na reperaturce,to prędzej czy później wyjdzie nie ma bata. Niestety nie do udowodnienia fachowcowi. Odpowiedź będzie jak mówi raf73 że to tylko reperaturka a nie oryginalna blacha. Niestety czeka Cie powtórka z rozrywki.

Andrew 1130
15-10-10, 05:59
Dzieki Luki tak myslalem ze tego nie udowodnie. Robilem jeszcze progi ale sa ok. Czytalem ostatnio o lutospawaniu i na to sie skusze nastepnym razem - mysle ze po zimie.

demonobiker
15-10-10, 12:26
ja tez robilem w zeszłym roku reperaturki i też szlak je trafił już wychodzą bąble i pęcherze małe

mafia35
16-10-10, 09:07
U mnie było robione migomatem parę lat temu. Rok temu po zakupie zdjąłem gumki, bo blacharz je założył na nowo (...) i zakonserwowałem a na jesieni zamontowałem nadkola. Nic się nie dzieje dzięki Bogu (ani na zewnątrz ani od środka - za boczkami).
Za boczkami dobrze jest zakonserwować np. takim Valvoline Tectyl do profili zamkniętych. Świetny środek - polecam!

reXio
16-10-10, 14:50
ja tez robilem w zeszłym roku reperaturki i też szlak je trafił już wychodzą bąble i pęcherze małe

Spartolona robota przez blacharza - opierdalacza. Nie oczysil do konca i wylazi znowu. Jak sie blacharz przylozy to nie ma prawa ruda wyjsc.

teg
16-10-10, 23:58
Niestety, takich mamy specjalistow. Trzeba to zrobic drogo w dobym zakladzie z pisemna gwarancja albo samemu. Poza tym, zaloze sie, ze tego potem nie zakonserowali, ew. czyms tylko psikneli od wewnetrznej strony. Bo i po co, klient za rok znowu pieniazki przyniesie. A jak nie, to sie zgoni na to ze hondy gnija.

demonobiker
17-10-10, 08:09
ja jestem piekielnie wkurzony kosztowało mnie to tysiaka i jeszcze odstawili fuszerke,a dodam iż reperaturki były wstawiane nowe ,partacze i tyle tak jak piszecie ylko gdzie teraz znaleźć dobrego blacharza-to chyba niemozliwe

reXio
17-10-10, 13:19
W Tarnowskich Górach :) Wiem, ze masz troche ale mam kolesia - znajomy - nie ma komory i dlubie w garazu. Mi nadkola robil 5 lat temu. Do dzis igla. Z byle gownem do niego jezdze i ani razu sie nie przejechalem. Paru kumpli tez u niego juz auto robili i sa zadowoleni.

Dissnej
18-10-10, 13:54
A bliżej Krakowa znacie jakiegoś fachowca?

demonobiker
19-10-10, 19:23
do tarnowskich gór nie mam wcale daleko:)

Andrew 1130
20-10-10, 23:43
A ja w koncu teraz w weekend oskrobalem te bable do blachy , dalem podklad i punktowo pedzelkiem zabezpieczylem. Mam nadzieje ze jeszcze troszke wytrzymaja....

czara
21-10-10, 10:13
W Tarnowskich Górach :) Wiem, ze masz troche ale mam kolesia - znajomy - nie ma komory i dlubie w garazu. Mi nadkola robil 5 lat temu. Do dzis igla. Z byle gownem do niego jezdze i ani razu sie nie przejechalem. Paru kumpli tez u niego juz auto robili i sa zadowoleni.

Rexio nie zapominaj ze Ty nie jeździsz w deszczu i w zimę autko stoi w cieplutkim garażu hehehe ale fakt, dobrze zrobione reperaturki powinny wytrzymać co najmniej 3-4 lata ja mam już 2 rok auto non stop pod chmurka i odpukać ani śladu rudego ścierwa:)

mafia35
21-10-10, 13:40
Tu by się przydały reperaturki z laminatu. Ostatnio takie widziałem na alledrogo do V gen'a. Cos okolo 50 plnów kosztowały za szt. Co do swoich rantów to wszystko jest ok. Odkręcałem nadkola i nic się pod nimi nie dzieje.

reXio
21-10-10, 14:46
Rexio nie zapominaj ze Ty nie jeździsz w deszczu i w zimę autko stoi w cieplutkim garażu hehehe ale fakt, dobrze zrobione reperaturki powinny wytrzymać co najmniej 3-4 lata ja mam już 2 rok auto non stop pod chmurka i odpukać ani śladu rudego ścierwa:)

Ale przejezdzilem na tym jedna zime i to dosc sroga i nie wyszlo totalnie nic! Byla to tylko jedna zima. Teraz juz Hania ma spokoj od deszczow i sniegow :cool:

OT: sprezyny sa w cip*e ! Dobry dil zrobilem :P a balem sie tego montowac strasznie.