Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z przegubami

dexster
14-10-10, 12:37
Witam was
Mam pytanie w sprawie kosztowej :)

Zaraz za hamulcami z przodu znajdują się takie gumy ( chyba się to nazywa przeguby )
http://motofocus.pl/artdodatki/122174220648d24e7e4ad24.jpg

Mam pęknięte i wylewa się z nich olej jakaś maż. Ile kosztuję ich wymiana i same gumy. Czy to bardzo poważna awaria i jak unikać takich awarii

DaRoN
14-10-10, 12:40
Jeśli Ci pękły i Ci się z nich smar wylewa to nie jeździj lepiej tylko prosto do mechaniora na wymianę. Wystarczy byle kałuża, troche piasku i masz po przegubach.
Gumy są wymienalne, wazne, zebyś samych przegubów nie zajeździł.

dexster
14-10-10, 12:43
tylko nie wiem od kiedy tak pomykam po Polskich drogach wczoraj jak kapcie zmieniałem to zauważyłem ten problem

skolopendra
14-10-10, 17:16
Ile kosztuję ich wymiana i same gumy

wymiana ze 40 zł dobra guma ok 30 zł

Czy to bardzo poważna awaria

tak ,wymienić należy od razu

SmIRnOff
14-10-10, 18:15
to się nazywa mancheta ( czyt. manczeta ) osłona przegubu i radze wymienić, bo jak się woda dostanie i wymyje smar to i przegub się nada tylko do wymiany.

Andrew 1130
14-10-10, 20:55
Ja bym wymienil caly przegub. Bezpieczniej i pewniej. Nie oszczedzaj na takich rzeczach - to Twoje bezpieczenstwo.

A i awarii nie unikniesz - to naturalna rzecz. Jedyne co moge Ci polecic to nie pal gum na skreconych kolach....:p

yasir_15
14-10-10, 21:39
A po co wymieniać, może dobry przegub..? Jak nie wali to ja bym go nie ruszał..Wymiana manchety OBOWIAZKOWO, tym bardziej, że pogoda działa na twoja niekorzyść.

demonobiker
15-10-10, 07:38
mnie też peękła i wymianiałęm sama manchete bez przegubu nie mam p0ojęcia ile tak jeżdziłem ale była zima i do tej pory jeżdze i przegub cichutki jak zwykle

dexster
20-10-10, 11:04
niestety poleciały przeguby całe.
koszt za stronę 140 zł + robocizna około 50 zł

Mam nadzieję ze wytrzymają na kolejne 150 tys

Co by się stało jak bym tego nie wymienił

DaRoN
20-10-10, 11:25
Nic. Zaczęły by się tak tłuc, że nie dałbyś rady jeździć. W najgorszym wypadku grozi to zablokowaniem koła. Podobnie jak rozjechane łożysko.

skolopendra
20-10-10, 11:26
Co by się stało jak bym tego nie wymienił

zepsuło by się bardziej :cool:

kupuj hdk lub nkn

Badman
17-02-11, 18:39
Opowiem Wam moją historię z wymianą tej gumy. Pojechałem od razu do warsztatu na wymianę. Na drugi dzień ruszałem z parkingu i bum... samochód nie jedzie.. Telefon do warsztatu i przysłali po mnie lawetę. Diagnoza wstępna - wypadło zabezpieczenie półoś-przegub - okazało się, że mechanik wymienił zabezpieczenie ale najprawdopodobniej na mniejsze i się rozłączyło. Dzisiaj odebrałem samochód skręcam w lewo (lewy był robiony) i słyszę niepokojące metaliczne stuki co jakiś czas jakby naprężenia w środku - dodatkowo zaczęło mi coś stukać na nierównościach w lewym kole przy jeździe na wprost (czy to może być wina przegubu??) Powiem Wam, że jak miałem zaufanie do mojej hondy po tej "robocie" je straciłem. Niby prosta czynność jak wymiana uszczelniacza przegubu a tyle niepotrzebnych nerwów straciłem przy tym. Teraz pytanie do Was:

czy przy jeździe na wprost przy dołkach będzie słychać uszkodzony przegub?
czy po założeniu tego do kupy to wszystko musi się ułożyć i stąd te stuki ?

Nie chciałbym znowu stanąć bezradnie na drodze :mad:

Dextero
17-02-11, 19:05
Jak u mnie był uszkodzony przegub w prawym kole to stukało (taką serią) tylko przy skręcie w lewo. A te stuki na nierównościach przy jeździe na prost to może być luz na sworzniu wahacza.

Edit.
Na twoim miejscu bym pojechał na stację techniczną. Tam powinno wyjść co powoduje te dźwięki.

kowal162
17-02-11, 19:21
Ja ostatno wymieniałem osłone. Koszt to 30zł juz ze smarem grafitowym. Wymiana bardzo prosta jezeli auto jest na podnosniku. O dziwo moja stara osłona rozleciała sie na 2 czesci a piachu czy innych rzeczy nie bylo na przegubie ani w gumie. Przy wymianie tego tez zmienilem koncowke drazka troche sie skopalo ustaienie kierownicy ale to sie poprawi:p Moze ktos przestwaiał kierownice w 6g 5d na wieloklinie? Bylbym wdzieczny o maly opis czynnosci:)

Badman
17-02-11, 19:31
Jestem kilka dni po przeglądzie rejestracyjnym i żadnych luzów w zamieszeniu diagnosta nie stwierdził.

Civ dohc
17-02-11, 22:13
Ja ostatno wymieniałem osłone. Koszt to 30zł juz ze smarem grafitowym. Wymiana bardzo prosta jezeli auto jest na podnosniku. O dziwo moja stara osłona rozleciała sie na 2 czesci a piachu czy innych rzeczy nie bylo na przegubie ani w gumie. Przy wymianie tego tez zmienilem koncowke drazka troche sie skopalo ustaienie kierownicy ale to sie poprawi:p Moze ktos przestwaiał kierownice w 6g 5d na wieloklinie? Bylbym wdzieczny o maly opis czynnosci:)

Kolego, skoro wymieniałeś końcówkę to nie kierownicę, ale zbieżność sobie ustaw i będzie git :cool:

oklahoma
18-02-11, 09:06
Powiem Wam, że jak miałem zaufanie do mojej hondy po tej "robocie" je straciłem. Niby prosta czynność jak wymiana uszczelniacza przegubu a tyle niepotrzebnych nerwów straciłem przy tym.

To nie wina hondy ale mechaników druciarzy.

Przy wymianie tego tez zmienilem koncowke drazka troche sie skopalo ustaienie kierownicy ale to sie poprawi Moze ktos przestwaiał kierownice w 6g 5d na wieloklinie? Bylbym wdzieczny o maly opis czynnosci

Nie ruszaj koła kierownicy tylko jedź na sprawdzenie i ustawienie geometrii kół. To, że ustawisz prosto kierownice na wieloklinie nie oznacz, że koła będziesz miał prawidłowo ustawione po wymianie końcówki drążka.

kowal162
18-02-11, 16:35
Ok dzieki. Jaki koszt gemoetri i zbierznosci na stacjach jeest?

mickee
18-02-11, 17:03
Ja płaciłem 80zł.

kowal162
18-02-11, 17:37
ok. Dodam ze nie sciaga chocby milimetr po tym tylko kiera jest troche w lewo przestawiona.

skolopendra
18-02-11, 17:48
rejestracyjnym i żadnych luzów w zamieszeniu diagnosta nie stwierdził.
diagnostę to bym sobie darował ...
w aso to wiedzą gdzie patrzeć ,ale na stacji ..........

kris_nh
17-12-11, 15:36
Opowiem Wam moją historię z wymianą tej gumy. Pojechałem od razu do warsztatu na wymianę. Na drugi dzień ruszałem z parkingu i bum... samochód nie jedzie.. Telefon do warsztatu i przysłali po mnie lawetę. Diagnoza wstępna - wypadło zabezpieczenie półoś-przegub - okazało się, że mechanik wymienił zabezpieczenie ale najprawdopodobniej na mniejsze i się rozłączyło. Dzisiaj odebrałem samochód skręcam w lewo (lewy był robiony) i słyszę niepokojące metaliczne stuki co jakiś czas jakby naprężenia w środku - dodatkowo zaczęło mi coś stukać na nierównościach w lewym kole przy jeździe na wprost (czy to może być wina przegubu??) Powiem Wam, że jak miałem zaufanie do mojej hondy po tej "robocie" je straciłem. Niby prosta czynność jak wymiana uszczelniacza przegubu a tyle niepotrzebnych nerwów straciłem przy tym. Teraz pytanie do Was:

czy przy jeździe na wprost przy dołkach będzie słychać uszkodzony przegub?
czy po założeniu tego do kupy to wszystko musi się ułożyć i stąd te stuki ?

Nie chciałbym znowu stanąć bezradnie na drodze :mad:

mam pytanie?

czy takie zabezpieczenie da sie kupic?
mialem identyczna sytuacje i mi to zrobili ale powiedzial ze mam kupic to zabezpieczenie wew. i zew.
Ale w Intercars mi powiedziano ze nie mozna tego kupic samego tylko w zestawie albo z oslona przegubu albo z przegubem
Jak wyglada to zabezpieczenie, gdzie to kupic? to sie nazywa zabezpieczenie czy jakos inaczej? :)

Adyś
30-06-13, 12:29
jakiej firmy osłony przegubu polecacie? U mnie średnio wymieniam co 2 lata i toche mnie to dziwi. Na dzien dzisiejszy mam zalozone lobro . A wy jakie zakladacie?

Brylant1
30-06-13, 13:01
Ja przewaznie montuje spidan nikt narazie nie narzekal.

fiodor88
22-08-13, 07:11
Panowie odgrzeje trochę. Na dniach będę wymieniał osłonę przegubu i mam pewien problem przed zakupem. Na stronie IC są podane 4 rodzaje osłon firmy spidan i każda ma różne średnice wewn. i zewn. Jaka będzie odpowiednia dla mojego MB2 D14Z4 2000r?

Podaje link do katalogu:
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O

Marcin_G
22-08-13, 10:30
Dwie ostatnie mają te same wymiary z czego jedna jest od strony skrzyni, z tego co piszą, ale są niedostępne. Natomiast pierwsza ma wyraźnie napisane że jest do pojazdów do roku 1998, zostaje więc druga, numer 21530.

mirasek
22-08-13, 10:32
Wymiary zdjęte z półosi MB2, od strony koła ~84 mm / ~24,5 mm

Badman
22-08-13, 21:07
ja już wymieniłem ze cztery gumy i w końcu miałem dosyć a kupowałem różne od droższych po tańsze - kupiłem oryginalną z ASO za 180 zł i mam nadzieję, że będę miał spokój na następnych 10 lat. Z tego co słyszałem to podrabiane manszety są z gumy a oryginalne z jakiegoś innego tworzywa - nie wiem ile w tym prawdy.

Krakus
22-08-13, 22:18
To może tu... prośba o pomoc w rozwiązaniu takiej zagadki: gdy skręcam w prawo na max lub niewiele mniej, z okolic lewego przedniego koła słychać "metalowy turkot każdego obrotu koła". Dzieje się to tylko przy jeździe do przodu, słyszalne jest na zewnątrz, a wewnątrz przy otwartym oknie. Nagranie wykonane za oknem w wieczornej ciszy podczas doświadczalnego "kręciołka" po parkingu marketu:
http://w244.wrzuta.pl/audio/49XAy5LZwQd/nagranie023
Czy to właśnie przeguby, czy może coś innego???

fiodor88
22-08-13, 22:32
Dzięki mirasek za wymiary. Zamówię te najbardziej zbliżone do Twoich:) A macie jeszcze jakieś praktyczne porady przy wymianie? Czy trzeba odkręcać amortyzator od wahacza? Czy pierścień zabezpieczający przegub trzeba zakładać nowy(jeśli jest dołączony do osłony) czy można założyć ten co był? Sth else? :D

Mietek997
09-04-14, 10:26
Pomoże ktoś z przegubem zewnętrznym ? Chodzi mi o wymiary ile frezów ile zębów do 1,4 d14z4 99 r

krzys_o
09-04-14, 11:12
Do D14Z4 zęby zewnątrz 26, wewn 32, średnica 55, ja mam HDK HO-21 4 lata temu wymieniałem, nic się nie dzieje z nim także polecić mogę.

Mietek997
09-04-14, 14:32
Dzieki chodziło mi najbardziej o te wymiary bo jakieś trzy rodzaje mi podali w sklepie.