Zobacz pełną wersję : Problem z tarczami EBC Brakes
siema, kipilem tarcze EBC HONDA Civic 1.6 ESi (EG5/EH9) 92-95 Turbo Groove Disc do jak sadze mojego modelu czyli EG5, nakladam tarcze na piaste i niespodzianka, wewnetrzny beben tarczy jest za maly aby wejsc na piaste, zonk, dzwoniac do tej firmy powiedziano mi ze to sa tarcze sportowe wiec sa mniejsze niz zwykle i powinienem wymieniec piaste, zaciski, wachacze, czy to naprawde konieczne ?
tarcze - http://www.potn.co.uk/-_c2918_192_307_317_p1137648.htm
moze kupilem nie takakie jakie powinienem, moze mi ktos powiedziec cos na ten temac ?
thx.
bzdura jakas. tarcza do eg5 to tarcza do eg5.
Moze byc inaczej, odpalilem katalog EBC i sa dwa wymiary tarcz 240mm i 262mm. Tak to wlasnie jest jak sie robi zakupy i nie ma gdzie sie poradzic.
240mm i 262mm
Eg5 to wymiar pierwszych a eg6 to wymiar drugich...wiec ciezko pomylic,i jesli zamowil do EG5 to maja byc do eg5 bez przerobek.. no kuzwa by tego brakowalo kupowac tarcze, a wymieniac polz awieszenie zeby je zalozyc ...
Eg5 to wymiar pierwszych a eg6 to wymiar drugich...wiec ciezko pomylic,i jesli zamowil do EG5 to maja byc do eg5 bez przerobek.. no kuzwa by tego brakowalo kupowac tarcze, a wymieniac polz awieszenie zeby je zalozyc ...
skoro tak uwazasz, katalog EBC podaje wyraznie 2 typy tarcz do tego modelu a ze ten wiekszy wymiar jest taki sam do eg6 to juz inna para kaloszy :). Gimes nie pozostaje ci nic innego jak zobaczyc ile mm ma oryginalna tarcza.
Obstawiam że dostałeś tą do eg6. Ja zanim zamówiełm tarcze to zrobiłem jej pomiar dla pewności. Wszystkim tak polecam robić chwila moment i jest sie pewnym. A tak to sytuacje wychodzą własnie takie :/. Pozatym nie wydaje mi się aby w EG5 były kiedykolwiek 262 tarcze. Przynajmniej na nie widziałem.
eg5 ma dwa rodzaje tarcz 240 i 262 mm
eg5 z abs ma 262 a bez 240 mm
ale jemu chodzi chyba o wymiar otworu centrujacego :roll: takze nie rozumiem waszych postow zwiazanych z wymiarami calej tarczy :?
chyba ze zle cos zrozumialem ;)
Chodzi o wymiar części wchodzącej na piastę, ale to ma bezpośrednie połączenie z wielkością całej tarczy. Skoro nie wchodzi, to znaczy, że dostałeś za małą tarczę - wniosek taki, że masz 262mm.
Potrzebujesz (T)GD850.
no wlasnie sprawdzilem, niestety mam 262 mm :/ chce ktos kupic nowe tarcze EBC 242 mm ? :/
a nie mozesz po prostu wymienic na wlasciwe?
240mm i 262mm
Eg5 to wymiar pierwszych a eg6 to wymiar drugich...wiec ciezko pomylic,i jesli zamowil do EG5 to maja byc do eg5 bez przerobek
bzdura ziomku! eg5 jak juz wspomniano miały dwa wymiary (http://telewizor.eu/parametry.html) tarcz a to ze wzgledu na ABS :)
dokladnie ARTX, masz racje to samo mi powiedzieli, a wymienic tego nie moge, pomijajac ze to byla wysylka i moj blad, :/ do tego przyslali mi klocki green stoof do kompletu, nie chce ktos kupic ?
dokladnie ARTX, masz racje to samo mi powiedzieli, a wymienic tego nie moge, pomijajac ze to byla wysylka i moj blad, do tego przyslali mi klocki green stoof do kompletu, nie chce ktos kupic ?
a gdzie ty żeś to kupił ??????????
kupilem ze stronki www.potn.co.uk
mogłes kupic od forumowego kolegi civic45 i nie miałbys zadnych problemów ze zwrotem, reklamacja towaru niezgodnego z umową (http://sprzedaz.konsumencka.edu.pl/formularz.html) :)
tak, tylko jest maly problem, nie mieszkam w polsce.
240mm i 262mm
Eg5 to wymiar pierwszych a eg6 to wymiar drugich...wiec ciezko pomylic,i jesli zamowil do EG5 to maja byc do eg5 bez przerobek
bzdura ziomku! eg5 jak juz wspomniano miały dwa wymiary tarcz a to ze wzgledu na ABS :)
Zwracam honor....moj blad...uswiadomilem sobie go z czasem
sajmon1100
10-12-06, 16:21
eg5 ma dwa rodzaje tarcz 240 i 262 mm
eg5 z abs ma 262 a bez 240 mm
sprostuje jeszcze jedną rzecz- wersja kanadyska civica 5 g z silnikiem d15b7 ma seryjnie tarcze 240mm/21 , a u nas sie sprzedaje tarcze 242mm/19 - wkazdym razie są to zamienne tarcze i pasuja -ot takie info jak juz o tarczach gadamy :)
242mm jest do IV. gen.
240mm jest do V.
Pozwole się podpiąć z pytaniem. A jak sprawa wygląda w drugą stronę :?: Tj. przy tarczy 239mm średnica piasty ma 136mm, natomiast przy 262mm już 152mm. Czy jest to jakiś problem przy ewentualnej zamianie z mniejszych na większe i trzeba zmieniać tarcze razem z piastami :?: A jak to jest przy tzw. Big Brake Kitach :?: :)
PS. Odnosi się to do przednich tarcz w EJ6, ale w sumie to do każdej zamiany na większe 8)
podstawa do dalszego rozwoju to piasta na hamulec 262mm. pisane z milion razy.