Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z kołem pasowym.

fasteer
01-12-06, 22:09
W mojej hondzie 2.0 td znalazłem niepokojącą mnie usterkę, mianowicie koło pasowe od wału korbowego ma z boku naderwany (jakby wyłamany) kawałek brzegu koła(okolo 1 centymetra);/
wydaje mi sie ze jest to grozne bo moze urwac pasek kiedy złapie nitke i spruje do konca az rozwali zawory;/ teraz mam pytanie gdzie moge kupic kolo pasowe iile ono kosztuje? Skad takie coś moglo sie wziąsć? auto kupiłem od wujka mialo wtedy 22 tys km. wiec niebyło naprawiane ani nic...prosze o szybką odpowiedz.

ceelx
01-12-06, 23:57
gdzie moge kupic kolo pasowe
napewno serwis ale nie lic na fote albo na ic
jedz na szrot i cos dobierz.
dla spokoju moge ci powiedziec ze do sprintera kosztuje ok 200 pln po znizkach :d , a do h nie mam pojecia :roll:

gregorb
02-12-06, 15:09
W mojej hondzie 2.0 td znalazłem niepokojącą mnie usterkę, mianowicie koło pasowe od wału korbowego ma z boku naderwany (jakby wyłamany) kawałek brzegu koła(okolo 1 centymetra);/
wydaje mi sie ze jest to grozne bo moze urwac pasek kiedy złapie nitke i spruje do konca az rozwali zawory;/ teraz mam pytanie gdzie moge kupic kolo pasowe iile ono kosztuje? Skad takie coś moglo sie wziąsć? auto kupiłem od wujka mialo wtedy 22 tys km. wiec niebyło naprawiane ani nic...prosze o szybką odpowiedz.

Ja mam na sprzedanie silnik od Civic 5D na czesci lub w calosci. Jesli jestes zainteresowany to napisz wiadomosc na PW.

raf73
01-03-07, 15:31
Odpalam Hanie rano, podnosze maske patrze na koło pasowe, wszystko OK, po przejechaniu kilku, kilkanastu kilometrów gdy silnik ciepły znów podnosze maske i co widze??? koło pasowe bije na boki na biegu jałowym około 2-3 mm. Gdy dodam gazu przestaje bić?? albo tak mi się wydaje z powodu większych obrotów. Koło mam dobrze dokręcone,( jakiś miesiąc temu poluzowało się o 1 obrót przy okazji sprawdziłem klin był w porządku). I znów
odpalam Hanie rano, podnosze maske patrze na koło pasowe, wszystko OK.
Poradźcie co robić zanim mnie sz.. trafi!!!!! czy to wina zbyt mocno naciągnietych pasków klinowych?? czy zwichrowanego koła pasowego???? [/b]

Misiu
01-03-07, 15:55
Odpalam Hanie rano, podnosze maske patrze na koło pasowe, wszystko OK, po przejechaniu kilku, kilkanastu kilometrów gdy silnik ciepły znów podnosze maske i co widze??? koło pasowe bije na boki na biegu jałowym około 2-3 mm. Gdy dodam gazu przestaje bić?? albo tak mi się wydaje z powodu większych obrotów. Koło mam dobrze dokręcone,( jakiś miesiąc temu poluzowało się o 1 obrót przy okazji sprawdziłem klin był w porządku). I znów
Poradźcie co robić zanim mnie sz.. trafi!!!!! czy to wina zbyt mocno naciągnietych pasków klinowych?? czy zwichrowanego koła pasowego???? [/b]

ja ci radze jec do jakiegoś serwisu i spytaj sie co to jest

fasteer
04-04-07, 18:38

ja ci radze jec do jakiegoś serwisu i spytaj sie co to jest
No ja widze kolega Misiu to bardzo Pomocny jest<lol>

nowik1
27-05-08, 18:40
Witam

Chciałbym podpiąć sie do tematu.
Czy wiadomo dlaczego te koło tak się macha?
Mam ten sam problem i zastanawia mnie czy koło posiada "tłumik drgań" i że to właśnie ów tłumik nie jest przyczyną "machania się" koła.
Nie chciałbym wydawać zbędnie kasy na to koło jeżeli przyczyna leży po innej stronie

Pozdro i czekam na odpowiedź :)

nowik1
26-06-08, 11:55
Problem rozwiązałem. Koło nie ma tłumika drgań. Powodem okazał się lekko podrobiony wał korbowy ze względu na niedokręconą śrubę koła pasowego. Zamówiłem drugie koło z allegro i było deko lepsze + klej i mocne skręcenie. Rezultat - mniej macha się na boki chociaż dalej widać że ma 1mm bicia.