Zobacz pełną wersję : Autko pochylone w lewą stronę
Panowie, małe pytanko. Od jakiegoś czasu jak autko jest zaparkowane i spojrzy się na nie z tyłu to sprawia wrażenie jakby było pochylone w lewą stonę (wygląda to tak jakby lewa strona była cięższa). Nie wiem, czy to coś z zawieszeniem? Jak macie jakieś pomysły, to proszę o info.
Dzięki
może jak zaparkowałaś miałaś skręcone przednie koła?? :)
Piotrek Klag
01-12-06, 14:15
Panowie, małe pytanko. Od jakiegoś czasu jak autko jest zaparkowane i spojrzy się na nie z tyłu to sprawia wrażenie jakby było pochylone w lewą stonę (wygląda to tak jakby lewa strona była cięższa). Nie wiem, czy to coś z zawieszeniem? Jak macie jakieś pomysły, to proszę o info.
Dzięki
jedź na mini przelgad - całe zawiszenie Ci w każdej stacji diagnostycznej sprawdzą za 30 zł z wykresami i bajerami.... - po co sie głowic ;-)
hahaha
nie
[ Dodano: Pią 01 Gru, 2006 ]
a co to mini przegląd?
gdzie można takowy w Poznaniu zrobić?
Piotrek Klag
01-12-06, 14:19
a co to mini przegląd?
gdzie można takowy w Poznaniu zrobić?
trobis ei tam gdzie sie robi normalne coroczne przeglady - umnie we Wrocłąwiu większosć ASo ma takowe - ja robiełm akurat wstacji diagnostyczne przy Fiacie.... a mini bo powiesz Panu że tylko zawieszaenie ma Ci obejrzeć całe.. sprwdzi hamulce, amotyzatory, tuleje, wahacze. I Ci powie co i jak... da wykresiki - wydruk kolorowy :D
W poprzedniej Hondzie mialem tak samo, nie moglem znaleźć przyczyny, wytłumaczyłem sobie ze widocznie sprężyny z lewej strony sa bardziej wygniecione (byc może poprzedni kierowca ważył 150kg i jeździł zawsze sam ;)) ), pytalem wtedy na forum i kilka osob twierdzilo ze ma podobnie.
Dzięki, chłopaki
Tymi kolorowymi wykresikami mnie przekonaliście. :)
Dzięki
tez tak mam
ale jakos bardzo mnie to nigdy nie interesowalo aby dociekac jaka jest przyczyna i mam to juz w 2 aucie wiec stwierdzile ze to ''normalne'' choc innych sa proste.
jak juz cos na to poradzisz po tych sprawdzaniach to chetnie przeczytam i usune ta krzywizne
ja tak mialem - okazalo sie ze 1 zwoj byl odpekniety w przedniej sprezynie, kumpel mial to samo...
hmmm nie iwem jak sprzodu sprezyny ale z tylu mam cale bo dopiero co tyl od vti wsadzilem przed zmiana mialem tak samo i po zmianie ma tak samo czyli lewa strona blizej ziemi
no to pozostaje jeszcze amortyzator, spojrz, czy nie cieknie z niego-czy nie jest mokry
no to pozostaje jeszcze amortyzator, spojrz, czy nie cieknie z niego-czy nie jest mokry
misiu kolorowy zmienialem sprezynki z amorkami od vti i wszystko gralo a i stary komplecik jest niecieknacy i caly
BurnOuta auto stal proste aja mam jego komlecik teraz i moje stoi krzywo tak jak stalo przed wymiana
tez stawiam na to ze ktos jedzil sam
mi tez lewa strona lekko nizej siedzi :roll:
heh... i ja mam roznice miedzy lewą i prawą stroną... :)
Byl juz kiedys temat o tym i rozniez kilka osob pisalo, ze tak ma....
Nie jest to kwestia sprężyn?
Mi tez...lewa strona siedzi niżej:)amorki sprawne sprezyny całe:) ja ogolnie po wymianie tulei to zauwazyłem (ok.3-4 miesiace)jak kupiłem auto to ogolnie tył lezał a tulei "nie było..."wiec nie moge powiedziec jak było przed!Mi rzekomo wymienili wszystkie gumki w zawieszeniu...ale nie wiem czy to jest przyczyna-jak sie spojrzy w lewe nadkole to po stronie lewej,przy progu jest taka jakby duża gumowa "tuleja"(jesli mozna to tak nazwac)z wypustkami,moze ten element jest zużyty,nie wiem....
pozdrawiam
GrzechuLSi
01-12-06, 16:41
heh ja rowniez tak mam tylko ze patrzac od przodu to od strony kierwocy skrzywiony jakby byl wiekszy ciezar po str kierwocy hmm ciekawy jestem co to. Chetnie bym poczytal jesli dojdziecie co to
heh ja rowniez tak mam tylko ze patrzac od przodu to od strony kierwocy skrzywiony jakby byl wiekszy ciezar po str kierwocy hmm ciekawy jestem co to. Chetnie bym poczytal jesli dojdziecie co to
Kiedys gdzies czytalem ze moze miec na polozenie auta nawet fakt, ze np. bardzo długo autem smigała głownie jedna osoba (kierowca) i ta strona siedzi... Ile w tym prawdy? Nie wiem...
GrzechuLSi
01-12-06, 17:59
hmm byc moze bo kupilem ja od dzidka 62lata mial ja od nowosci i pewnie sam jezdzil nieiwem czy ma babe ale faktem moze byc ze pas z przedniego fotela od pasazera byl schowany pod tapicerke musialem go wyjmowac:P
ja miałem tak jak Lipek od strony kierowcy z przodu było niżej troche i się okazało jak wymieniałem sprężyne że niema jednego zwoju czyli się odpęknoł, myślałem że ktoś przedemną chciał obniżyć autko tylko zapomniał reszte sprężyn podciąć :grin: ale chyba się jednak sama skróciła :D
kupilem ja od dzidka 62lata mial ja od nowosci i pewnie sam jezdzil nieiwem czy ma babe
Jak jest dziadkiem to napewno miał babcię :lol:
Ale poważnie.
Witajcie w klubie! Mam tak samo :D Moja też leży "bardziej na lewo" Sprawdzałem obie sprężyny i nie ma pęknięć. Amorki też spoko. Mój mechanik stwierdził, że jeździł nim ponadprzeciętnej wagi kierowca... Sprężyna się "uplastyczniła" i hania leży na boku.
Ale numer! Myślałem, że tylko ja tak mam :shock:
U mmnie tez troszke lewa strona nizej siedzi:)
Moze by przelozyc sprezyny lewa na prawa :lol:
GrzechuLSi
01-12-06, 21:44
dlamnie wazniejsze od wygladu jest to czy autko tak samo bedzie sie trzymalo drogi jak na "nieskrzywionym zawieszeniu" :P
ja tez myslalem ze tylko moja niunka ma leciutkiego garba;)
dolaczam sie do statystyki - tez tak mam :)
u mnie to samo, a juz zaczynalem sie martwic ze jest cos nie tak z moja hania :grin:
Kiedys gdzies czytalem ze moze miec na polozenie auta nawet fakt, ze np. bardzo długo autem smigała głownie jedna osoba (kierowca) i ta strona siedzi... Ile w tym prawdy? Nie wiem...
z regoly tak juz jest w hc, dokladnie jak piszesz bo innego logicznego wytlumaczenia nie ma, tez tak mialem w swoim bylym :( ek4 :)
california
02-12-06, 12:40
U mnie też siedzi 2-3 cm z przodu i z tyłu. Więc to raczej nie sprężyna.
Trochę mnie to denerwuje.
Niestety na forum nikt dotychczas nie dał sensownego wytłumaczenia.
trzeba sie przyzwyczaic i tyle :)
Grzesiek_P
02-12-06, 15:06
U mnie też od strony kierowcy jest troszkę niżej.
u mnie tez, juz ktos znalazl rozwiazanie kiedys, trzeba jezdzic z duzy,m worem ziemniakow jako pasazerem:P
ale serio to ma to znaczenie dla zachowania auta podczas jazdy/skretow itp
Można napompować prawe koło mniej :lol:
Może to kwestia tego, że częściej się skreca w prawo? :lol:
Trzeba spytać czy w anglii jest odwrotnie :)
No, ale tak poważnie to rzeczywiście spory problem.
Nie spotkałem się z takim w innych markach (jeździłem corollą '90 i było ok)
Ponoć warto wyjąć obie sprężyny i je zmierzyć (jeśli to sprężyna się ugięła, to będzie krótsza) A naukowych przyczyn jak dotąd nie znamy :roll:
Ja bym wymienił sprężyny miejscami i zobaczył czy siądzie 2 strona dla odmiany. Przynajmniej wykluczy sprężyny w razie W.
Co do angli to sie kiedy na parkingu tesko przypatrze jakims hond-om i zobacze czy siedzą z 2 strony :].
hmm..to widac ze to juz taki urok hani...tak sie zastanawiam czy położenie zbiornika paliwa moze miec na to wpływ..dawno pod hanie nie zagladałem i nie pamiętam czy jest centralnie umieszczony czy wlasnie po lewej stronie...
Ja w zeszlym tygodniu zakaldalem sprezyny ktore wczesniej byly u BurnOuTa (jego auto stalo prosto) a moje stalo przed zmiana krzywo i po zmianie nadal stoi krzywo. Dodam ze zmienialem razem z amorkami.