Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niskie napięcie

Konrad84
30-11-06, 10:32
Witam,
Mam pytanie, może ktoś się zna. Otóż mam transformator który z 220 V daje na 24 V, podłączone są do niego dwa elektrozawory 24V. Moje pytanie brzmi, czyjak dodam kolejne dwa elektrozawory po 24V czyli dodatkowe 48V to czy może to uszkodzić transformator? Czy nie będzie zbyt dużego poboru prądu. Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie więc proszę o wyrozumiałość.

emg
30-11-06, 12:37
kwestia czy transformator wydoli prądowo, bo napięciowo jak połączysz wszystko równolegle powinien wytrzymać

Konrad84
30-11-06, 13:22
prądowo to znaczy co? Bo zasilanie idzie z gniazdka 220 V

[ Dodano: Czw 30 Lis, 2006 ]
ja zmostkowałem to znaczy równolegle?

[ Dodano: Czw 30 Lis, 2006 ]
Zostawiłem otwarte elektrozawory na godzinę i jest wszystko ok. Normalnie będą otwierane na 15 sekund, czy myślisz że jest ok? że wytrzyma?

sailence
30-11-06, 22:38
równolegle znaczy że wszystkie plusy elektrozaworów idą do '+' głównego (trafa), a minusy do minusa trafa
o napięcie się nie martw, chodzi tylko o to czy w momencie gdy wszystkie zawory na raz będą się przełączały to czy nie popłynie zbytni prąc

sprawdzisz to tak:
- zobacz w specyfikacjach trafa jaki maksymalny prąd może pójść z wyjścia (czyli z 24V), ewentualnie będzie podana maksymalna moc (wtedy podane Waty podziel przez 24 i wyjdzie ci maksymalny prąd)
- zobacz w specyfikacjach zaworów ile ciągną prądu maksymalnie i pomnóż przez 4

jeśli prąd maksymalny trafa będzie ok 10% większy niż czterokrotna wartość prądu zaworu to nic się nie martw, trafo wytrzyma

Konrad84
30-11-06, 23:03
:o zatkało mnie, dzięki za tak konkretną odpowiedź, nawet się nie spodziewałem. Jeszcze raz dzięki.
Pozdro

emg
30-11-06, 23:23
chyba, że sterowane napięciem zmiennym z trafo to nie ma biegunowości wtedy

Konrad84
03-12-06, 22:18
Dzięki bardzo, poradziłem sobie.

Pozdro, można zamknąć.