Zobacz pełną wersję : brak swiatel przeciwmgielnych z tylu pojazdu
bunkerites
09-10-10, 14:22
Na wstępie witam wszystkich :)
wiec mam problem z swiatlami przeciwmgielnymi z tylu..
okazuje sie ze takowych w lampach nie ma !
idac po kablach sa wtyki od stopow,kierunkow,wstecznego swiatla i pozycyjnego..
przelacznik mgielnych auto oczywiscie posiada:)
dodam ze auto fabrycznie nie posiada przeciwmgielnych przednich..
Autko honda civic HB z 2003r,silnik 1.6....typ Sport
pozdrawiam
Krzysztof1969
10-10-10, 16:33
W większości aut jest jedno światło które po włączeniau świeci na czerwono tak jest zgodnie z przepisami, więc nie wiem o jakich światłach mówisz?
Z lewej strony przełacznik 1. do przodu włączone (świeci kontrolka przeciwmgielnego )
2. jeszcze raz do przodu gaśnie.
z tyłu jest jedno chyba ,z przodu niema bo nie musi wiec nie ma z tyłu sprawdź żarówkę i po kłopocie przełącznik jest od tylnego przeciwmgielnego
bunkerites
24-10-10, 10:19
Hej....przyjrzalem sie dokladnie podlaczeniu kabli do zarowek i okazalo sie ze kabel od wstecznego byl podlaczony do mgielnych:)....
Witam! nie wiem czy Uzyskam jakąkolwiek odpowiedź ale muszę się zapytać. Moje auto to Civic 5D 96r. Nie działa mi tylne przeciwmgielne światło, nie wiem co się mogło stać, jechałem, było włączone (przycisk świecił). Po ponownym uruchomieniu silnika tego samego dnia, chciałem włączyć mgielne tylne ale przycisk już się nie podświetlił i światło faktycznie nie działało, sprawdziłem żarówkę, bezpiecznik i wszystko jest jak należy, dlatego pytam tutaj.
włącznik lub stycznik mógł si ę popsuć w zależności co masz do włączania świateł, lub przewody się gdzieś przetarły weź w dłoń miernik i sprawdź z kimś drożność przewodów przy włączonych przeciwmgielnych.
Na szczęście posiadam włącznik, więc jak znajdę czas to podmienię i zobaczę. Dzięki za odzew :)
siemka
otoz ja w swojej em 2 mam zalozone halogeny z przodu i ostatni czasy jechalem na nich i mi znikly nie swieca ale nie wiem kiedy to sie stalo
włacznik swieci lampka po wcisnięciu zapala sie
co moze byc przyczyna ???
dzieki z gory
Może przekaźnik, jest pod deską rozdzielczą z lewej strony.
Witam.
Mam pytanie. Jak się włącza tylne światło przeciwmgielne??. Czy włącza się za pomocą manetki od kierunków przekręcając taki pierścień na tej manetce ? U mnie ten pierścień przekręca się i wraca. Czy tak ma być ?:confused:
Hond civic 1.4 VII EP1
Proszę o odpowiedź bo muszę jechać na przegląd i nie wiem jak włączyć te światło.
Pozdrawiam
tak ma być raz zapalasz ,raz gasisz
Oki dzięki za odpowiedź. Co może być przyczyną że nie zapala się światło przeciwmgielne. Bezpieczniki OK, żarówka także. Gdzie mogę szukać jeszcze usterki ??. Czy oprócz bezpiecznika w kabinie jest jeszcze gdzieś inny bezpiecznik ??
Pozdrawiam
bunkerites
14-12-12, 17:46
moze masz tak jak ja mialem...zle podlaczone wtyczki :) swieci Ci sie wsteczny?
Wsteczny świeci normalnie. Co prawda brakuje mi bezpiecznika od dmuchawy nawiewu i sterowania szyb ale czy to miałby znaczenie i wpływ na światło przeciwmgielne ?:confused:
Jest tak jak napisałeś. Tak ma być. Przynajmniej w em2 tak jest. Po przekręceniu manetki powinna zapalić się lampka od świateł przeciwmgielnych na desce.
Oki dzięki za odpowiedź. Co może być przyczyną że nie zapala się światło przeciwmgielne. Bezpieczniki OK, żarówka także. Gdzie mogę szukać jeszcze usterki ??. Czy oprócz bezpiecznika w kabinie jest jeszcze gdzieś inny bezpiecznik ??
Podczas włączanie nie zapala się kontrolka na tablicy od świateł przeciwmgielnych. Czy mógł paść włącznik. Jak najprościej to sprawdzić i czy ewentualnie dużo jest roboty aby to zdemontować. Kurka brakuje mi pomysłów. Oprócz bezpiecznika nr 5 jest jeszcze jakieś inne zabezpieczenie, ewentualnie przekaźnik od tego nieszczęsnego światła
Pozdrawiam
bunkerites
15-12-12, 17:54
co do kontrolki,zapewne padla ci zaroweczka przy zegarach....
Mało prawdopodobne aby padła żaróweczka bo należy do tych rzadko używanych. A czy kolega gojko włącza najpierw światła bo przeciwmgielne działa tylko przy włączonych światłach. Jeśli tak to do sprawdzenia jest manetka ewentualnie może przetarł się gdzieś przewód idący do lampy (kolor biały).
Oczywiście światła przeciwmgielne próbowałem włączyć w rożnych kombinacjach z światłami. Zdjąłem z góry osłonę i sprawdziłem kostkę czy jest dobrze wpięta. Wszystko wygada OK. Światła, kierunki działają dobrze. Wygląda tak jakby nie dochodziła prąd do włącznika bądź nie działa włącznik. No cóż pewnie bez wizyty u elektryka sie nie obejdzie. Niby nic wielkiego a wkurza że nie działa. Wychodzę z założenie że jak coś jest to powinno działać. Wie ktoś możne jakie kable odpowiadają za światła przeciwmgielne przy manetce. I druga sprawa jakby był uszkodzony przewód idący do lampy to czy mimowolni nie powinno eis zapalać kontrolka na desce w momencie zapalania światła ??
Pozdrawiam
Witam
Problem z światłem tylnym przeciwmgielnym rozwiązany- okazało się ze brakowało bezpiecznika nr 14 w skrzynce w komorze silnika.
Dziękuje za sugestie i pozdrawiam.:D