Zobacz pełną wersję : Kontrolka od odrzwi się pali co co zrobić ?
co mogę zrobić żeby kontrolka drzwi się nie paliła mimo ze są one zamknięte ?
Sprawdź ten włącznik od kotrolki/podświetlenia kabiny - jest na słupku pod uchwytem zamka.
Oswietlenie wnetrza sie wtedy pali?
to pewnie krancowka w drzwiach
no w takiej firmie sprawdzali i niby na wszystkich drzwiach były dobe te włączniki
Ja stawiam na wylacznik w drzwiach. Na bank ktorys jest "bolawy" :P
no ale niby sprawdzali i było wszystko si i powiedzieli ze trzeba by było tu i tam po rozbierać żeby się dowiedzieć co jest grane
tomson1192
08-10-10, 16:12
dobra ja mam na to rozwiązanie :D poprostu sprawdz ustawienie uszu przykreconych do karoseri :D poprostu po zamknięciu drzwi, one nie domykają tego przełącznika, miałem to samo u siebie, wystarczyło to ucho troche przestawić. ;)
to nie te blaszki sprawdzałem każdą z osobna,i wszystkie na krótko przykręciłem do karoserii a lampka od drzwi dalej się paliła. jakieś jeszcze pomysły ?
tomson1192
08-10-10, 21:12
chodzi o uszy od zamka drzwi (to coś o co zaczepia się zamek jak zamkniesz drzwi)
no ale to co to ma wspólnego z czujnikami ?
tomson1192
09-10-10, 08:45
a więc jeżeli masz przesunięte te oczko przykręcone do karoserii to drzwi nie odciągaja tego czujnika do końca i nie przerywają obwodu, dlatego się świeci kontrolka, najprościej to weź naklej coś grubszego na ten czujnik albo na drzwi w miejscu gdzie stykaja się z czujnikiem i zamknij drzwi i zobacz czy dalej świeci ;)
to nie te blaszki sprawdzałem każdą z osobna,i wszystkie na krótko przykręciłem do karoserii a lampka od drzwi dalej się paliła. jakieś jeszcze pomysły ?
Jak widać każdy przełącznik był sprawdzany z osobna, zakładam że "ręcznie", a nie przez otwieranie czy zamykanie drzwi. Więc może dość porad "drzwi nie dociskają przełączników". A jeśli nie był sprawdzany ręcznie to sprawdzić każdy z osobna. A tu dywagacje jakby baby dyskutowały, nie obrażając płci pięknej:
A) świeci się kontrolka
B) sprawdź przełączniki
C) to na pewno przełączniki
A) sprawdzali, to nie to
D) na bank przełączniki
A) sprawdzali, to nie to
E) sprawdź uszy
A)sprawdzałem, to nie to
Zaobserwuj czy nie dzieje się to po zamoczeniu auta (deszcz, mycie). U mnie właśnie to było przyczyną. Popadało w nocy, a żona mi się drze, że ktoś się do auta dobiera bo się w środku świeci ;).
no mówię że to nie te czujniki bo sprawdzałem i co do nich to lampka się pali kiedy obwód jest zamknięty a nie przerwany tak jak kolega kilka postów tłumacz wiec nie mam pojęcia co jeszcze może być przyczyną
widzie że nie ma nikogo na forum co by mi pomógł :( szkoda
a powie mi ktoś może pomógł by restart kompa ? to jest powiązane ? chyba nie co ?
Rozbierz te krancówki , przeczyś i nasmaruj je ,ja miałem to samo i teraz mam spokój. Ciagle mi przez 1 czujnik alarm sie włączał i nie wiedziałem co sie dzieje i dopiero po myciu solidnym sie kapłem o co chodzi. Innej opcji nie ma.
Wychodzi na to że jeden z tych przewodów masz uszkodzony. Musisz sprawdzić do czego one dochodzą i sprawdzić każdy po kolei czy któryś nie ma przerwy.
no ale powiedzcie czy jak drzwi się otwiera to obwód się zamyka i prąd dochodzi do lampki w liczniku i wtedy się za pala ? czy na odwrót ? jak się drzwi się otwiera to rozłancza ?
Tam dochodzi tylko jeden przewód - od masy. Więc raczej po otwarciu się styka i obwód jest zamknięty. Może odkręć wszystkie od drzwi i zobacz czy będzie się świecić.
odkreciłem i tak sie pali lampka
jak nie czujniki to może warto sprawdzić przewody, może któryś się przetarł i dotyka do masy zwierając styki. Może warto też znaleźć przekaźnik od światła w podsufitce i go sprawdzić czy sie nie zawiesił.
w suficie pali się cały czas jak mam otwarte drzwi i przełącznik jest na środku lampki
A jak zamkniesz drzwi to gaśnie, przy ustawieniu środkowym przełącznika?
tez mam od czasu do czasu podobny problem jak Ty, dzieje sie mi tak jak popada deszcz i mi zaleje jeden czujnik, robi zwarcie i swieci sie kontrolka ze mam otwarte drzwi a co za tym idzie swiatlo w kabinie sie swieci. jutro jak bede mial czas to rozbiore i sprawdze ten czujnik i Ci powiem czy obwod sie zamyka czy otwiera przy otwartych dzwiach bo nie pamietam jak to lecialo;)
Jeśli deszcz zalewa ci czujniki to lepiej sprawdź uszczelki. Czujniki są za wszelkimi uszczelkami i woda nie powinna się tam dostać. Jeśli dostaje się tam to i do wnętrza auta dojdzie. U mnie przy myciu Karcherem są suche! Co do świecenia się lampki ostatnio też tak miałem po konserwacji profili zamkniętych (dokładnie lewy tył). Wykręciłem, rozłożyłem go na części (2+sprężynki), przemyłem benzyną styki i działa normalnie jak nówka.
a gdzie jest ten czujnik ?
A moze tak dla odmiany czujnik pod maska co?? on jest taki bardzo podatny na takie cuda. Ja juz miałem go tak zgniłego ze poprostu sie rozleciał. Ale jest na to rada wystary go odłączyc a sie nie bedzie nic paliło przez niego. nie ma sensu go naprawiac.:p
a gdzie jest ten czujnik ?
Czujnik pod maską i bagażnika ma inną ikonkę niż drzwi. A koledze się pali kontrolka od drzwi.
tomson1192
07-11-10, 20:56
ja teraz tez mam problem z kontrolka drzwi :/ sprawdzilem wszystko mozliwe i wychodzi na to ze albo kabel w ktorej sie przetarł albo sam czujnik sie zjebal :/ najgorsze ze nie wiadomo w któych drzwiach :/
ja bym znalazł drugi koniec kabelka i sprawdził jego przewodność (odpiąć oba końce i sprawdzić czy ma przejscie i kontakt z masą). Choć nie mam pojęcia gdzie go szukać ale może po kolorach sie da dojść lub w manualu gdzie jest wpięty.
KUR.... a nie wie ktoś dokąd prowadzą te czujniki ? gdzie jest drugi koniec ?
tomson1192
08-11-10, 08:09
ze schematu wynika ze przy zegarach
no mi chodziło o ten czujnik pod maską
ma ktoś schemat podłączenia tych czujników ?