Zobacz pełną wersję : Urwana linka od regulacji temperatury
Witam,
dzisiaj jadąc samochodem chciałem podkręcić sobie ogrzewanie i nagle coś pstryknęło i gałka do regulacji zaczęła bardzo luźno chodzić.
Jak mogę to naprawić?
Mam Hondę Civic VII generacji, 2002 rok
może być tak ze ułamał się mechanizm, który zamienia ruch pokrętła na pociąganie i pchanie linką.
w moim przypadku klejenie nie zdało egzaminu tylko wymiana kompletu pokręteł.
Krzysztof1969
09-10-10, 10:45
Spadła linka temat był klepany poszukaj " pokrętło nawiewu"
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?81068-Pokretło-od-zimno-ciepło&highlight=pokr%EAt%B3o+ciep%B3o+zimno
Krzysztof1969
11-10-10, 08:40
No i zaczęło się u mnie układ krzywek chodzi tak ciężkoże nie mogę nawet palcem otworzyć a co dopiero za pomocą pokrętła na konsoli? Linka zprzy pokrętle się gnie i ani rusz. Przechlapanie i chyba bez rozebrania całości się nie obejdzie.
Krzysztof1969
15-10-10, 22:22
Dementuję plotki rozsiewane przez kogoś kto nie ma pojęcia o czy mówi bądz mówi o innej generacji Civica. Więc do "klapki otwierającej grzanie auta"(grzanie jest wynikiem otwarcia zaworu pod maską który puszcza rozgrzaną ciecz do nagrzewnicy nie klapka ale przyjmijmy taką nazwę), chodzi o klapkę wewnątrz zespołu nagrzewnicy nie ma możliwości dostać się od strony pasażera. Ktoś pisał że trzeba zdjąć obudowę dmuchawy ? Tylko że ta obudowa skręcana jest na około i nie da się odkręcić wszystkich śrub. Wyjęcie silnika dmuchawy bez demontażu obudowy nie jest możliwe. Chyba że da się zdjąć jakoś całość ale przy tak ograniczonej ilości miejsca odkręcenie 3 śrób jest możliwe tylko przy pomocy specjalnych narzędzi, jeśli oczywiście po odkręceniu da się to wyjąć w co szczerze wątpię. Pozostaje jedynie zdjęcie całej konsoli aby się tam dostać. Może w 6 gen się dało tutaj szkoda gadać...
Krzysztof1969
16-10-10, 18:36
Wziołem się za to dziadostwo. Postanowiłem jeszcze raz sprawdzić krzywki pod kierownicą. Wymontowałem siedzenie, zdiąłem plastiki na kierownicy te przy stacyjce. W ten sposób zrobiło się miejsce na rękę. Z dołu odkręciłem czarną blachę. Odpiąłem z niej kable. Wyjąłem konsolę środkową, popielniczkę i plastik pod popielniczką. Okręciłem skrzynie z bezpiecznikami zjechały nieco w dół. Odpiołem wtyczkę od SRS (sprytnie jest blokowana na spężynce trzeba pociągnąć obudowę i wtedy da się wypiąć). Reszty kabli nie mogłem poodpinać więc sobie dałem spokój. Wziołem krótki srubokręt i zdemontowałem krzywki-wszystkie. Trybik który napędza tą klapkę wewnątrz można wyjąć palcami i włożyć nie jest niczym blokowany. No i zacząłem ciągnąć za linkę która wychodzi na zewnątrz, coś za ciężko chodziła więc zdemontowałem obudowę filtra aby dostać się do zaworka nagrzewnicy. Odczepiłem linkę i wpompowałem olej pod pancerz za pomocą strzykawki z igłą. Odkręciłem hebel od zaworka nalałem oleju, wyczyściłem, poskładałem. Wlewałem olej pod pancerz ruszając linką ( tam jest drut nie linka) aż pojawił się z drugiej strony. Zaczęło to chodzić lżej. Krzywki wyczyściłem i nasmarowałem smarem silikonowym. Poskładałem nie da się złożyć źle. Zmontowałem resztę i działa dosyć lekko. Zobaczymy jak będzie dalej. W każdym razie rozebrać tego od strony pasażera się nie da!!
Krzysztof1969
18-10-10, 08:43
Wpadłem na jeszcze jeden prosty sposób aby pozbyć się problemów z ogrzewaniem w aucie, jeśli chodzi o nie działający poprawnie układ krzywek, gięcie się linki, czy spadanie. Ponieważ trybek który kieruje tą klapką wewnątrz da się wyjąć bez szkody dla działania reszty mechanizmu można zrobić tak. Ustawić grzanie na maksa tak zeby otworzyła się klapka wewnątrz zespołu nagrzewnicy, i wyjąć trybek. Osiągnie się to że nagrzewnica będzie otwierana tylko poprzez zaworek pod maską, praktycznie bez oporów będzie działać pokrętło w kabinie. Z resztą nie wiem po co wogóle jest ta klapka? Powietrze z zewnątrz zamykane jest elektrycznie, klimatyzacja bedzie działać mimo włączonego nagrzewania na maksa? Więc po co?
Witam.Mam ten sam problem.Posiadam Civica Sport 1.4 z 2004 roku.Za drobną opłata lub porządną dużą flaszką ktoś by mi pomógł naprawić tą regulację temperatury.Pewnie mi linka spadła lub coś w tym stylu.Jestem z Warszawy-Ursynowa ale oczywiście podjadę gdzie potrzeba.
jakieś słabe te plastiki :(
Krzysztof1969
21-10-10, 08:53
Jak podjedziesz na dolny śląsk to mogę Ci to naprawić za darmochę (teraz ok?)