PDA

Zobacz pełną wersję : maplight w civic 6gen 3d

misiek707
07-10-10, 23:24
Witam!

Czy ma ktoś może zrobione światełko dla kierowcy i pasażera tzw. maplight ? W 3 drzwiowkach 6 genach nie ma tego między daszkami przeciwsłonecznymi a było by miejsce by zamontować tam coś. Może od jakiegoś auta innej marki czy cos. Taki maplight bardzo by mi się przydał.

Tompro
08-10-10, 07:45
Witam!

Czy ma ktoś może zrobione światełko dla kierowcy i pasażera tzw. maplight ? W 3 drzwiowkach 6 genach nie ma tego między daszkami przeciwsłonecznymi a było by miejsce by zamontować tam coś. Może od jakiegoś auta innej marki czy cos. Taki maplight bardzo by mi się przydał.

W EK4 jest, więc powinien podejść do innego 6 gen. Ja mam maplight z EK4 w 5 gen. i też daje się ładnie wpasować.

Bob
08-10-10, 09:32
Wpasować możesz tam co chcesz, po wycięciu otworu masz tam ładnych kilka CM przestrzeni pomiędzy podsufitką a dachem. Ja miałem zamontowaną zarówno lampkę z omegi B jak i potem oryginał który tam siedzi w wersjach lepiej wyposażonych.

Rikoo
08-10-10, 10:17
przeciez sa oemy do VI gen jak co zapraszam mam takie 3 na sprzedaz

Jarutis
08-10-10, 13:01
no ja mam takowe i swieci swietnie w porownaniu do tej lampki na srodku co jest, jak wsadzisz jeszcze diody to juz calkiem luks bedzie wrzuce Ci tu fotki jak mi swieci wieczorem:)

misiek707
09-10-10, 00:03
Pokarzcie fotki waszych maplightów. Moze ktos pokazac jak w 3 dzrzwiowce ej6/9/8 wyglada oryginalny maplight?? :D kupie takowy jezeli ktos ma

spychu
09-10-10, 10:30
Jeszcze jedno może głupie pytanie.

Czy po wycięciu dziury w podsufitce na maplight'a jest jakaś wiązka do której można go podłączyć ? Czy trzeba samemu coś sztukować ?

Budziniak
09-10-10, 10:50
Musisz samemu sztukować :( do tego jeżeli nie masz szyberdachu to zajmie Ci to 5 minut to jak masz te okno na dachu to pierdzielenia jest ciut więcej. Miałem kupić od Rikoo ten maplight ale odechciało mi się zdejmować podsufitkę.

Bob
09-10-10, 12:30
Ja nie zdejmowałem, lekko odchyliłem podsufitkę w dół i kabel przeszedł no problemo (podłączałem do lampki na środku). Dla chcącego 2 godzinki roboty. Aha w civic'u nie miałem szybra, a robiłem to z kilka tygodni temu w kolejnym samochodzie, prelude gdzie był szyberdach i dostęp był o wiele lepszy, po zdjęciu uszczelki szybra na której trzymała się podsufitka było mnóstwo luzu. Ale nie wiem czy w Civic'u będzie tak samo.

Budziniak
09-10-10, 20:18
nie wiem czy w Civic'u będzie tak samo.
Gdyby było ciut cieplej to bym jutro spróbował to zdemontować ale mam cykora że coś pęknie.
Gdy nie masz szybra to za pomocą sztywnego druta przeciągasz na przód auta dwa przewody i tyle...

wydma8
11-10-10, 18:40
Macie zdjęcia tych maplightow w swoich wozach??

Budziniak
12-10-10, 18:39
Macie zdjęcia tych maplightow w swoich wozach??

http://www.jdmuniverse.com/forums/how-tos-tutorials/78751-how-install-integra-maplight-your-92-95-civic.html

Może to nie moja fura ale jakiś tam przykład masz :) a no i instrukcja montażu jak by co

misiek707
12-10-10, 20:33
Troche kiczowaty ten maplight :P

wydma8
12-10-10, 22:26
Lipny ten maplight, co myślicie o tym?:):

http://allegro.pl/ford-cougar-lampka-wewnetrzna-kabiny-i1272143504.html

Da radę w 6gen?:)

Budziniak
12-10-10, 23:30
Ciekawie wygląda tylko czemu taki kolor żeś wybrał :)
Oraz trzeba by sprawdzić czy da się wyjąc ten prostokątny element z guzikami i czy jego wymiary pozwalały by go zamontować pod sufitem

dymek
13-10-10, 20:52
Oryginał z Aso to jak ten z przodu
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?3000-D16Y7-gt-B18C-Coupe-Cyclone-Gray-Blue-Metallic&p=423398&viewfull=1#post423398
(sorki, tylko takę fotę mam). Miałem tylko ten za szyberem na środku dachu, a ten z przodu jest dołożony. Wystarczyło delikatnie wyciąć otwór (ja bez zdejmowania podsufitki wyciąłem), doprowadzić kabelek i działa. Uwaga by nie zniszczyć podsufitki.

misiek707
14-10-10, 20:00
No nareszcie jakaś poglądowa fota. Fajnie wygląda musze miec u siebie tez :)

Wojtec12345678
14-10-10, 23:11
Niezły pomysł,a tak z ciekawości,jak ktoś ma el szyberdach to wtedy sufit wygląda zupełnie inaczej...Jest możliwość dorzucenia czegoś takiego?

Tompro
15-10-10, 08:21
Niezły pomysł,a tak z ciekawości,jak ktoś ma el szyberdach to wtedy sufit wygląda zupełnie inaczej...Jest możliwość dorzucenia czegoś takiego?

Da się upchać, ale nie wiem jak to będzie w przypadku zwykłego szybra, bo ja mam wrzucony szklany, który miał już uchwyty montażowe pod maplight i musiałem przez to troche moją ori podsufitke od zwykłego szybra przerabiać. W przypadku zwykłego szybra maplight będzie się trzymał tylko podsufitki, więc montaż powinien się udać bez przeróbek podsufitki.

misiek707
16-10-10, 21:34
To jak jest w 6 generacji z wstawieniem tego?? Są w tym miejscu na map light jakieś kabelki i trzeba tylko podpiąć i wsadzić tą lampkę czy jakieś przeróbki prowadzenie kabli itp??

misiek707
19-10-10, 20:03
Oryginał z Aso to jak ten z przodu
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?3000-D16Y7-gt-B18C-Coupe-Cyclone-Gray-Blue-Metallic&p=423398&viewfull=1#post423398
(sorki, tylko takę fotę mam). Miałem tylko ten za szyberem na środku dachu, a ten z przodu jest dołożony. Wystarczyło delikatnie wyciąć otwór (ja bez zdejmowania podsufitki wyciąłem), doprowadzić kabelek i działa. Uwaga by nie zniszczyć podsufitki.

Jak doprowadziłeś kabel do lampki?? Ja już wyciołem otwór pod maplight pod podsufitką w ty miejscu otworki na śróbki są i elegancko przykreciłem maplighta, ale kabli nie ma i problem jak poprowadzićtam kable gdy mam szyberdach>??

misiek707
21-10-10, 21:37
No i uporałem się z map lightem już wszystko ładnie świeci. Gra muzyka :) Przewodzik poprowadziłem lewym słupkiem...

Trzeba było zdjąć ten plastikowy słupek wewnętrzny i odkręcić daszek przeciwsłoneczny i tamtędy elegancko przeszedł mi kabelek.

Radek82
10-11-10, 05:32
Misiek który maplight podłączyłeś u siebie ten oem ? Jeśli tak masz może fotki tego maplight od strony kabli bo kupiłem maplighta ale sprzedający już mnie nie uprzedził że przełącznik jest uszkodzony :(

chudypiter
13-11-10, 10:51
Jak doprowadziłeś kabel do lampki?? Ja już wyciołem otwór pod maplight pod podsufitką w ty miejscu otworki na śróbki są i elegancko przykreciłem maplighta, ale kabli nie ma i problem jak poprowadzićtam kable gdy mam szyberdach>??

Możesz zrobić zdjęcie, gdzie są fabryczne otwory na śrubki ?

misiek707
13-11-10, 13:31
Od strony kabli to tam idzie tylko kabelek + prowadzisz kabelek ( ja poprowadziłem lewym słupkiem) nalezy oslone przeciwsloneczna odkrecic zdac ten plastikowy slupek miedzy szyba a drzwiami i tamtedy elegancko poprowadzisz.

Otworów nie ma :P Po prostu odmierzasz maplighta mniej więcej symetrycznie na środku tego miesca gdzie on tam ma byc. Jak nie jesteś pewny to wytnij na początku mnieszy otwór. Wtedy zobaczysz nakrętki do których przykręcasz lampeczkę. Podsufitka ma dosyć twardą dyktę więc zaopatrzcie się w dobre narzędzie tnące :) ja nożykem do papieru ciołem ale średniawo się wycinało. Na obecnąchilę nie mam jak porobić zdęć bo mnie w domu nie ma prawie caly czas (praca)

Bob
13-11-10, 15:20
Już nic, do skasowania post.

crouch15
05-02-11, 13:47
Podbiję pod temat. Jak mam podłączyć OEM maplight? Mam taki jak ten: http://img203.imageshack.us/i/maplight002.jpg/ bez nasówki z przewodem. Do lampki przy podsufitce idą takie przewody http://img830.imageshack.us/img830/6648/lampka.jpg Przewód poprowadzony wzdłuż podsufitki od jednego otworu do drugiego. I co dalej. Spaliłem już dwa bezpieczniki:)

chudypiter
06-02-11, 11:25
JA mam podłączony tak, iż mam z lotki przeciwsłonecznej ( tzn jej mocowania na śrubkę ) poprowadzoną masę do map lighta do dwóch jego miejsc tam gdzie są otwory na śrubki. I oczywiście plusowy tam gdzie jest nasówka na zdjęciu. Może to coś pomoże http://www.jdmuniverse.com/forums/how-tos-tutorials/78751-how-install-integra-maplight-your-92-95-civic.html

crouch15
06-02-11, 11:52
A pod który kolor wpiołeś + od nasówki maplighta do środkowej lampki? Biało-czerwony czy zielono-czerwony?

chudypiter
06-02-11, 12:45
Niestety nie pamiętam.

crouch15
06-02-11, 17:00
Spoko już ogarnąłem temat:)

chudypiter
06-02-11, 21:06
Przydało się coś z porad odemnie ?:D

jozek_marek
09-02-11, 21:03
Przydało się coś z porad odemnie ?:D

Bo piwo się należy... :o

A odnośnie maplight. Jak troszeczkę odbiję się od dna finansowego to będę szukał do swojego EJ maplight z "bogatego" Rovera, czyli lusterko wewnętrzne z maplightami. Dla mnie efekt jest świetny i tylko taki widzę w swoim aucie. Ewentualnie jakiś z nowszych aut, bo te OEM, które pokazaliście są brzydkie.

misiek707
09-02-11, 21:14
O jaki maplight ci chodzi , pokaz fotke tego wynalazku??

jozek_marek
09-02-11, 21:44
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2701abe7c160a773
Zdjęcie zapożyczone od Gruszka. On ma w swojej angielce takie lusterko.

misiek707
09-02-11, 23:15
i jak to wyglada na aucie?? HEH w civicu tapicerka jest koloru niebiesko-szarego a to jest CZarne wiec wygladac bedzie moim zdaniem kiczowato bo nie bedzie pasowalo do wnetrza...

jozek_marek
10-02-11, 00:41
ale to jest lusterko wewnętrzne :) od spodu ma 2 światełka. Ciężko jest znaleźć jakieś fotki, gdyż towar jest mało chodliwy.

misiek707
10-02-11, 02:06
nie czaje oco ci chodzi z tym wewnetrznym??? co to za nazwa?? haha

jozek_marek
10-02-11, 13:21
No ok, to jak się wg Ciebie nazywa te wewnętrzne lusterko?

misiek707
10-02-11, 13:30
Lusterko wsteczne, wewnetrzne jest tez w daszkach przeciwslonecznych, zaglowkach czasami :P w schowku mozesz wozic lusterko :P

Dopiero teraz zaczailem ze to w lusterku od spodu sa swiatelka. Ciekawie rozwiazane, a jak sie to mocuje? Dawaj foty amocowanego...

jozek_marek
10-02-11, 22:12
Tu masz montaż, ale w Angielce (inny typ mocowania lusterka-myślę, że do załatwienia takie mocowanie w przypadku EJ).
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4ed33cad434600eb
Tak świeci:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7db913d4fef440ad
Zdjęcia od kolegi Gruszka - mam nadzieję, ze się nie pogniewa.
Generalnie lusterko jest ciężko dostępne. Cena to w granicach 70zł. Nawet foty jest ciężko znaleźć. Chyba Konrad też takie ma bądź miał, ale fot raczej nie było.

misiek707
11-02-11, 04:37
nadal nie wiem jak to jest mocowane :)

spychu
11-02-11, 11:50
Przyklejane do szyby a nie przykręcane do dachu jak w przypadku EJ.

Więc to dopiero będzie ładnie wyglądać jak zostawi się dziury w podsufitce po mocowaniu oemowego lusterka :D

misiek707
11-02-11, 14:33
Haha ojjj spychu to się w miejsce OEM lusterka przykręci migające diody :D będzie też bajera :D

jozek_marek
11-02-11, 20:40
Więc to dopiero będzie ładnie wyglądać jak zostawi się dziury w podsufitce po mocowaniu oemowego lusterka :D

Wystarczy zostawić tylko plastikową osłonkę mocowania oemowego lusterka i nie będzie praktycznie nic widać.

spychu
12-02-11, 01:06
A wiesz jak ta OEMowa osłona jest mocowana ?

Pewnie nie bo gdybyś wiedział to byś takiej głupoty nie pisał :) Ona jest wciskana na metalową część mocowania lusterka przykręconą do dachu, więc kombinuj, kombinuj :D

Blachowkręty, poxilina, taśmex dwustronny itp pewnie dadzą radę :)

misiek707
12-02-11, 04:00
Ja bym tam naje bal silkonu czerwonego i na niego przykleil :D:D

jozek_marek
13-02-11, 02:52
A wiesz jak ta OEMowa osłona jest mocowana ?
Pewnie nie bo gdybyś wiedział to byś takiej głupoty nie pisał :) Ona jest wciskana na metalową część mocowania lusterka przykręconą do dachu, więc kombinuj, kombinuj :D

Raz zdejmowałem lusterko, ale przyznam że nie pamiętam jak jest mocowana ta osłona. Zawsze można zainwestować w jakieś lustro i obciąć z niego te mocowanie na którym jest przymocowana ta osłona.

Ja bym tam naje bal silkonu czerwonego i na niego przykleil :D:D
Czerwony to od wysokich temperatur ;) Wystarczyłby jakiś zwykły montażowy :cool: