Zobacz pełną wersję : Lampy - demontaż/regulacja
Witam
1. Czy konieczne jest odkecanie zderzaka i nadkola aby wyciągnąć przednią lampę ?
2. Czy lampy z naglika da się tak ustawić aby świeciły jak zwykłe
3. Ile śrób fizycznie mocuję lampę ( 3 ? )
4. Co zrobić kiedy lampa cały czas jest źle ustawion (świeci w dół zamiast 1,3 stopnia), silniczek regulacji działa ale lamapa na niego nie reaguje, podobnie nie raguje na platikową śrubę regulacyjną
dzięki i pozdrawiam
1. Niestety trzeba zdjąć zderzak (ok 15 min roboty)
a w tej (link niżej) książce jest opisane jak zdjąć zderzak, lampy i wiele innych rzeczy :)) http://w809.wrzuta.pl/plik/0wIfSrBCxIB/honda_civic_sam_naprawiam
Zaczynasz od ściągnięcia koła, potem nadkole, dostajesz się do śrub które łączą zderzak z błotnikiem. To samo z drugiej strony, potem trzy plastikowe zatrzaski na przodzie i dwie śruby od spodu. Jak zdejmiesz już zderzak , zostaje Ci po 4 śruby przy lampie. Pytanie 2:, pytasz o lampy wersję angielską, czy lampy wersję europejską.
Pytanie 4: Musiał widocznie wewnątrz lampy zeskoczyć taki zatrzask i nie ma możliwości regulacji.
Zaczynasz od ściągnięcia koła, potem nadkole,
Przecież nie trzeba zdejmować koła, i nadkola- wystarczy odgiąć nadkole i już są śruby:)
Nie mówię że nie masz racji, ale weź pod uwagę fakt że jak nie masz kanału albo podnośnika który podniesie Ci całe auto to przy założonym kole namęczysz się jak cholera. Nie mówiąc już o zardzewiałych śrubach które najprawdopodobniej się pozrywają.
Chyba trochę przesadzasz. W wakacje zaglądałem pod nadkola i odkręcałem lampę. Żadna śruba mocująca lampę nie była zardzewiała. Po skręceniu koła i odpięciu do połowy nadkola można odkręcić tą schowaną śrubę, oczywiście łatwiej jest na lewarku, który chyba każdy posiada.
Ja nie mówiłem o śrubie trzymającej lampę tylko zderzak. U mnie przy obniżonym zawieszeniu i 15" kołach pole manewru w tym miejscu było tak małe, że lepiej było sobie ułatwić pracę.
No przy glebie to rzeczywiście mogłeś mnieć mało miejsca. A śruby od zderzaka nie trzeba ruszać żeby dostać się do śruby reflektora,no chyba, że ktoś uprze się żeby ściągać zderzak...
eee chłopy zeby zdjąc lampy trza wyjac zderzak i belkę przednią bo inaczej lampa nie wyjdzie,a lampa ma 4 śruby :rolleyes:
DamianPietras
12-10-10, 18:47
eee chłopy zeby zdjąc lampy trza wyjac zderzak i belkę przednią bo inaczej lampa nie wyjdzie,a lampa ma 4 śruby :rolleyes:
potwierdzam operację , belke mozna ewentualnie troche podgiąć.;)
noctyfer bez żadnego zdejmowania koła. Mój na krawężniku sobie stał i zderzak na chodnik,ale trzeba trochę pomanewrować lampą jak chce się wyjąć bo belka przeszkadza,u mnie były luzowane śruby i wyszły.