Zobacz pełną wersję : Jaki dobrać woofer?
Dzisiaj udało mi się zakupić oryginalne tweetery do mojega autka w mijejsce zaślepek lusterek wstecznych.
Ale teraz powstał problem jakie do tego dobrać woofery i zwrotnicę :
jakiej firmy, gdzie takie rzeczy sprzedają oddzielni,czy warto,
czy jednak lepiej kupić cały zestaw 2 drozny - przy budżecie powiedzmy do 500PLN.
Nie mam jeszcze koncepcji czy będę ładował do tego wzmacniacz, ale napewno nie będzie to teraz i nie przewiduję suba.
W tej chwili mam pionka 2800, ale przymierzam sie do Pionka 6800 lub z serii 55;75 BT (może sie szrpnę na P88RS - jak mnie ktoś mocno przekona) lub Alpine CDA9853R (ponc elektryczny panel jest awaryiny no i ten pasek dotykowy zamiast przycisków - jakos nie mam przekonania co do funkcjonalności i niezawodności).
Muzyka której słucham w aucie to od poważnej przez operę, regge, pop do jazzu -typu techno odpada.
Oczywiście drzwi przednie będę wyciszał i głosniki 165 mm.
Który model radio polecacie i w konfiguracji z jakimi głośnikami zabrzmi "najlepiej" wg was.
Głównie chodzi mi o opinie osób które mają lub słyszały, a nie którym się wydaje.
jakiej firmy, gdzie takie rzeczy sprzedają oddzielni,czy warto,
czy jednak lepiej kupić cały zestaw 2 drozny - przy budżecie powiedzmy do 500PLN.
vifa, power bas, hertz, helixa (ktoś nawet sprzedaje w dobrej cenie u nas)- pierwsze troche wiecje niż przewiduje Twoj budżet,
sprzedaja oddzielnie woofery i tweetery tyle że aby cos dobrego zakupic, stworzyc taki zestaw to finanse Twoje tez raczje zostana przekroczeone
2 droznych głośników bym nie proponował, raczje system (woofer, tweeter i zwrotnica)
co do głosników to poczytja tematy tutaj bo juz sporo tego było wiec powinieneś znalesc cos dla siebie
co do radio odtwarzczy sie nei wypoiwadam za bardzo ale Alpina ;)
polecam Helixa, zdecydowanie lepszy niz Hertz i nie mowie tego dlatego ze to sprzedaje tylko dlatego ze mialem i to i to w dosc ciekawej zabudowie jak na tamte czasy :) no i tweetery beda pasowaly idelanie bo oddaje to tak ja siedzialo u mnie w civicu :)
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22034
Forum już przejrzałem i to nie tylko to. Wniosek jaki mi się nasunął, to najoptymalniej byłoby taki zestaw odsłuchać ale wiadomo że to graniczy z cudem. Bynajmniej ja nie znam takiego miejsca w swojej okolicy.
Ale przede wszystkim, mnie interesuje w tej chwili czy pozostac przy oryginalnych tweeterach Hondy i dobrać do tego woofer (jaki byłby najodpowiedniejszy - może ktos tak ma) czy jednak zestaw (tu już wiem co bym wsadził - albo helix pod radio, albo PB pod wzmacniacz).
I jeszcze czy filtr górno lub dolno przepustowy w radiu to, to samo co zwrotnica?
Czy takie duperele w radyjku jak ogniskowanie dźwieku, korektor czasowy, Bass Engine w Alpinie są potrzebne, a jeżeli tak to poprosił bym o krótkie wskazówki jak z tego skorzystac i co to daje.
Oczywiście nie dążę do High End-u itp.
Muzyka której słucham w aucie to od poważnej przez operę, regge, pop do jazzu -typu techno odpada
albo PB
PB to nie jest zestawik pod opere moim zdaniem... bardziej pod muze jakies techno...pop ? Ale opery ładnie to chyba na nich nie pociagniesz ;)
najoptymalniej byłoby taki zestaw odsłuchać ale wiadomo że to graniczy z cudem. Bynajmniej ja nie znam takiego miejsca w swojej okolicy.
najlepiej pojawić sie na jakims spocie nei wiem w warszawie czy gdzi emasz blizej ludzi emaja różen audio pozakłądane i posłuchasz soebi co Ci sie podoba, lub tęz podzwon po firmach car-audio czy maja akurat ajkeis auta na miejscu w których mozna posłuchac danych głosników i tyle....
Ale przede wszystkim, mnie interesuje w tej chwili czy pozostac przy oryginalnych tweeterach Hondy i dobrać do tego woofer
nie slysząłem orginalnych tweeterow hondy wiec nei powiem jak to gra, ale ktoś sprzedaje woofery-sinus live tylko nei wiadomo jak to sie bedzi ekomponowało z resztą,
nadal uważam że najlepije bedzie kupić nowy znaczy cały system który jest jz sprawdzony i przetestowany a nei eksperymentowac więc w tym momencie opcja kosiniakowa jest ok ;)
co do tych dupereli w radiu sa one po to aby dobrze ustawić scene dzwięku w aucie....
najlepej zakup tonsilki speed 1700 graja przuroczo i maja PRAWDZIWA zwrotnice
gdzies byl test i do ceny 1000 wyprzedzal je tylko jeden model PB
co do suba to polecam ravemastera bsw 15"
narazie nikt na niego nie narzekal jest to bardzo dobry uniwersalny glosnik w swojej cenie jednakze nizeby nadajacy sie do hh, d'n'b itp. lecz jezeli chodzi ci o jakosc to lepiej nie mozna trafic
radyjko pionka 6800 daruj sobie bo to zadna rewelacja pod wzgledem jakosci dzwieku(ma tylko pare przydatnych funkci) gra tak samo jak sony czyli nie uslyszysz roznicy
polecam alpinke jednak bez dotykowego paska gdyz spotkalem sie z opiniami ze te paski potrafia szybko psuc sie
maja PRAWDZIWA zwrotnice
nie, żebym się czepiał, ale co to jest prawdziwa zwrotnica??
i kolejne pytanie w związku z poprzednim, czy np. 6dB zwrotnica w postaci cewki lub kondensatora jest nieprawdziwa??
maja PRAWDZIWA zwrotnice
nie, żebym się czepiał, ale co to jest prawdziwa zwrotnica??
i kolejne pytanie w związku z poprzednim, czy np. 6dB zwrotnica w postaci cewki lub kondensatora jest nieprawdziwa??
Regulacja zwrotnicy: cięcie wysokich od 3kHz lub 6kHz 12dB/oct, tłumienie: 0dB lub -3dB
No to został mi zakup albo pionka 88RS albo Alpiny CDA bez paska.
A co myślicie o takim układzie aby zostawić swojego Pionka 2800 (ma ok.6 lat) + zestaw 2-way odseparowany, a do tego dokupić jakiś niezły wzmacniacz w ok. 800 PLN - JBL, Infinity, Audison
Czy nie było by to lepsze rozwiązanie jeśli chodzi jakość brzmienia i dźwieku niż wypakować kasę na wypasione radio bez wzmacniacza?
ja wlasnie tak zrobilem mniej wiecej jak Ty :) radykjo stare, pionek deh-3100, ale radzi sobie całkiem ok. do tego zestaw odseparowany PB i wzmak u-Dim, ktory w tej kasie jest chyba jednym z lepszych jak i nie najlepszym rozwiazaniem ;) moge podsumowac, ze jestem zadowolony z jakosci dzwieku :D
oczywiście że system przedni zagra o wiele lepiej pod wzmakiem niz pod samym radiem....
Witam!
Widzę, że nie słuchasz łupaniny i nie zastrzegasz, że 5oo PLN jest kwotą nie do przeskoczenia. Moim zdaniem zapomnij o wszystkich PB, Helixach, czy Hertzach (oczywiście jeżeli naprawdę zależy Ci na jakości dźwięku). Firmowe tweetery tesh sprzedaj albo dziecku do zabawy daj :)
Do gatunków muzycznych, o których wspomniałeś wyżej powinieneś skompletować system prezentujący bardzo otwarte i klarowne tony średnie, gładkie i nie narzucające się soprany oraz szybki i kontrolowany bas. Sysyem powinien także potrafić stworzyć naturalny spektakl w przestrzeni, a nie grać sobie z głośników od tak.
Jeśli chodzi o źródło poleciłbym Clariona lub Alpine w zależności od tego jaki charakter dźwięku preferujesz (byle nie z podstawowych seri). Jako reproduktory z pewnością sprawdziły by się Vify i Focale, znów w zależności jaki charakter bardziej by Ci odpowiadał. Wzmacniacz jest bezwzględnie potrzebny! Przyzwoitą (jakość/cena) ofertę ma wspomniany u-Dim. Barzo dobrze również, że chcesz wytłumić drzwi. Na to kasy nie żałuj bo dobrze wytłumione auto to dźwięk o kilka klas wyższy.
W razie szczegółowych pytań dawaj na priva lub gg (8678685)
Pozdrawiam.
Zdecydowanie polecam Vife ! Ogólnie ofertę PROA. Mam takie u siebie... konkretnie średnio-niskotonowe 16,5 cm Vifa 160 i do tego tweetery (już nie pamiętam do końca jakie, ale też z oferty Proa). Bardzo melodyjne, schodzą nisko. Wg mnie brakuje im trochę szybkości ale może to kwestia beznadziejnego wzmaka JBL który mam. Wcześniej miałem je pod starym dobrym Pionkiem klasy A i grały o wiele lepiej, ale niestety spalił się i już nie było kasy na dobre zakupy.