Zobacz pełną wersję : Profil opony
Nowakman85
07-10-10, 16:56
Witam mam zamiar kupić używane opony zimowe rok temu mialem oponki 185/60/15 i było ok tylko ze to dosc nie spotykany profil i tu mam pytanko czy podejda opony o profilu 185/65/15 a konkretnie chodzi mi czy nie bedzie ona trzec o nadkole autko to Civic 94 w sedanie a felgi 6Jx15 ET 45
TougeRicer
07-10-10, 18:09
Ogólnie przy tej wielkości i tym profilu nie powinieneś mieć problemów przy normalnym lub lekko obniżonym zawieszeniu, chyba że masz glebe...
...innym problemem przy takich oponach będzie przekłamanie wskazań liczników... zakładając, że rozmiar seryjnych opon to 185/60/14 to różnica (zwiększenie) wielkości koła z oponą 185/65/15 wyniesie aż 7,5%.... tu polecam stronkę http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html
augustflacha
08-10-10, 12:48
...innym problemem przy takich oponach będzie przekłamanie wskazań liczników... zakładając, że rozmiar seryjnych opon to 185/60/14 to różnica (zwiększenie) wielkości koła z oponą 185/65/15 wyniesie aż 7,5%.... tu polecam stronkę http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html
no niby powinno być za dużo ale ja w swoim ej9 też mam niby mieć 185/60/14 a mam letnie 175/65/15 i powinno być przekłamanie 5,4% na minusie a jak jadę z nawigacją to pokazuje idealnie prędkość a na tych jakie mają być pokazuje mniej przy 100 km/h na nawi licznik pokazywał 95....
ja bym brał te co piszesz bo nawet lepiej autko wygląda na większych kołach...ja zimówki w tym roku kupuję jako że mam stalófelgi na zimę 14' 185/65/14 , chciałem balony 185/70/14 ale to mało popularny rozmiar i oponki ciężko dostępne biere te na profilu 65....;)
no niby powinno być za dużo ale ja w swoim ej9 też mam niby mieć 185/60/14 a mam letnie 175/65/15 i powinno być przekłamanie 5,4% na minusie a jak jadę z nawigacją to pokazuje idealnie prędkość a na tych jakie mają być pokazuje mniej przy 100 km/h na nawi licznik pokazywał 95....
fakt, liczniki zawsze mają tendencje do przekłamywania na + (choć wskazaniami "zwykłej" navi za bardzo tez bym się nie sugerował) ....producenci aut dbają o to byś czuł się dobrze bo licznikowo jedziesz szybciej niż na prawdę, auto lepiej przyśpiesza, kilometry lecą szybciej niż na prawdę, więc możesz przejechać więcej kilometrów na danym paliwie... a i producent jest zadowolony, bo szybciej trafisz na przegląd... jednostkowo oczywiście jest to sprawa minimalna (3-5%), ale przy większej skali (więcej km i samochodów) i robią się z tego wymierne wartości...
wracając do tematu... profil opony oprócz wielkości koła wpływa też na komfort jazdy oraz prowadzenie auta - im wyższy profil, tym więcej gumy, co z tym idzie jest bardziej miękko... z drugiej strony im więcej gumy, tym większa bezwładność opony i gorsze prowadzenie na zakrętach... oczywiście co kto lubi, można chcieć mieć węższe opony letnie a szersze zimowe jak kolega augustflach (a właściwie to czemu tak masz?), wszystko kwestia preferencji...
augustflacha
08-10-10, 14:09
.
wracając do tematu... profil opony oprócz wielkości koła wpływa też na komfort jazdy oraz prowadzenie auta - im wyższy profil, tym więcej gumy, co z tym idzie jest bardziej miękko... z drugiej strony im więcej gumy, tym większa bezwładność opony i gorsze prowadzenie na zakrętach... oczywiście co kto lubi, można chcieć mieć węższe opony letnie a szersze zimowe jak kolega augustflach (a właściwie to czemu tak masz?), wszystko kwestia preferencji...
jeszcze tak nie mam dopiero tej zimy będę miał jak kupię oponki a to kwestia dni... od 3 zim jeździłem na 165/65/14 ale te kółka są takie małe że aż śmiesznie samochód wygląda letnie mam 175/65/15 i chciałem podobną wielkość a że 185/65/14 to popularny rozmiar to łatwiej dostać oponę w przystępnej cenie i duży wybór jest...pzdr
Nowakman85
08-10-10, 15:42
zakłamanie licznika mnie wcale nie martwi o ile takie bedzie ;) tylko mam mojra ze bedzie obcierac u Was w 6 generacji jest ok ale nie wiem jak to sie ma do 5 generacji
KOWAL ziom
08-10-10, 18:07
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?5074-CHC%CA-KUPI%C6-NOWE-FELGI tu macie napisane co i jak, wystarczy rzucić okiem tu i ówdzie...