PDA

Zobacz pełną wersję : Profil opony

Nowakman85
07-10-10, 16:56
Witam mam zamiar kupić używane opony zimowe rok temu mialem oponki 185/60/15 i było ok tylko ze to dosc nie spotykany profil i tu mam pytanko czy podejda opony o profilu 185/65/15 a konkretnie chodzi mi czy nie bedzie ona trzec o nadkole autko to Civic 94 w sedanie a felgi 6Jx15 ET 45

TougeRicer
07-10-10, 18:09
Ogólnie przy tej wielkości i tym profilu nie powinieneś mieć problemów przy normalnym lub lekko obniżonym zawieszeniu, chyba że masz glebe...

Rodman
08-10-10, 11:23
...innym problemem przy takich oponach będzie przekłamanie wskazań liczników... zakładając, że rozmiar seryjnych opon to 185/60/14 to różnica (zwiększenie) wielkości koła z oponą 185/65/15 wyniesie aż 7,5%.... tu polecam stronkę http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html

augustflacha
08-10-10, 12:48
...innym problemem przy takich oponach będzie przekłamanie wskazań liczników... zakładając, że rozmiar seryjnych opon to 185/60/14 to różnica (zwiększenie) wielkości koła z oponą 185/65/15 wyniesie aż 7,5%.... tu polecam stronkę http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html

no niby powinno być za dużo ale ja w swoim ej9 też mam niby mieć 185/60/14 a mam letnie 175/65/15 i powinno być przekłamanie 5,4% na minusie a jak jadę z nawigacją to pokazuje idealnie prędkość a na tych jakie mają być pokazuje mniej przy 100 km/h na nawi licznik pokazywał 95....
ja bym brał te co piszesz bo nawet lepiej autko wygląda na większych kołach...ja zimówki w tym roku kupuję jako że mam stalófelgi na zimę 14' 185/65/14 , chciałem balony 185/70/14 ale to mało popularny rozmiar i oponki ciężko dostępne biere te na profilu 65....;)

Rodman
08-10-10, 13:21
no niby powinno być za dużo ale ja w swoim ej9 też mam niby mieć 185/60/14 a mam letnie 175/65/15 i powinno być przekłamanie 5,4% na minusie a jak jadę z nawigacją to pokazuje idealnie prędkość a na tych jakie mają być pokazuje mniej przy 100 km/h na nawi licznik pokazywał 95....

fakt, liczniki zawsze mają tendencje do przekłamywania na + (choć wskazaniami "zwykłej" navi za bardzo tez bym się nie sugerował) ....producenci aut dbają o to byś czuł się dobrze bo licznikowo jedziesz szybciej niż na prawdę, auto lepiej przyśpiesza, kilometry lecą szybciej niż na prawdę, więc możesz przejechać więcej kilometrów na danym paliwie... a i producent jest zadowolony, bo szybciej trafisz na przegląd... jednostkowo oczywiście jest to sprawa minimalna (3-5%), ale przy większej skali (więcej km i samochodów) i robią się z tego wymierne wartości...

wracając do tematu... profil opony oprócz wielkości koła wpływa też na komfort jazdy oraz prowadzenie auta - im wyższy profil, tym więcej gumy, co z tym idzie jest bardziej miękko... z drugiej strony im więcej gumy, tym większa bezwładność opony i gorsze prowadzenie na zakrętach... oczywiście co kto lubi, można chcieć mieć węższe opony letnie a szersze zimowe jak kolega augustflach (a właściwie to czemu tak masz?), wszystko kwestia preferencji...

augustflacha
08-10-10, 14:09
.

wracając do tematu... profil opony oprócz wielkości koła wpływa też na komfort jazdy oraz prowadzenie auta - im wyższy profil, tym więcej gumy, co z tym idzie jest bardziej miękko... z drugiej strony im więcej gumy, tym większa bezwładność opony i gorsze prowadzenie na zakrętach... oczywiście co kto lubi, można chcieć mieć węższe opony letnie a szersze zimowe jak kolega augustflach (a właściwie to czemu tak masz?), wszystko kwestia preferencji...

jeszcze tak nie mam dopiero tej zimy będę miał jak kupię oponki a to kwestia dni... od 3 zim jeździłem na 165/65/14 ale te kółka są takie małe że aż śmiesznie samochód wygląda letnie mam 175/65/15 i chciałem podobną wielkość a że 185/65/14 to popularny rozmiar to łatwiej dostać oponę w przystępnej cenie i duży wybór jest...pzdr

Nowakman85
08-10-10, 15:42
zakłamanie licznika mnie wcale nie martwi o ile takie bedzie ;) tylko mam mojra ze bedzie obcierac u Was w 6 generacji jest ok ale nie wiem jak to sie ma do 5 generacji

KOWAL ziom
08-10-10, 18:07
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?5074-CHC%CA-KUPI%C6-NOWE-FELGI tu macie napisane co i jak, wystarczy rzucić okiem tu i ówdzie...