Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Błąd nr 4 czujnik położenia wału korbowego - pomocy!

klonu1988
06-10-10, 14:11
Witam,
rozsypało mi się łożysko w aparacie zapłonowym. Zmieniłem je na nowe razem z simerblokiem i aparat wydaje mi się, że chodzi poprawnie. Po restarcie ECU samochód odpalił za drugim razem na paliwie i wyskoczył błąd nr 4 - czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód. Na paliwie silnik kręci się tylko i wyłącznie do 3500 obrotów a później zachowuje się tak jakby się dławił i nie dostawał czy to powietrza czy paliwa. Paliwo ze statoila więc raczej to nie problem. Po przełączeniu na gaz licznik kręci się normalnie do 7000 obrotów.

Jakieś pomysły? Gdzie się znajduje ten czujnik? Czy to chodzi o te 3 czujniki w aparacie zapłonowym? Jak sprawdzić czy są zepsute? Czy poza tymi czujnikami może coś być nie tak?

Proszę o szybką pomoc.

P.S. Honda Civic 93' coupe 1.5 101koni, D15B7, EJ2

dEboo
10-10-10, 21:39
czujnik położenia wału korbowego znajduje sie w aparacie zapłonowym.....i albo coś zakłóca jego prace(mimośród na łożysku czyt. wywalone) albo uległ on uszkodzeniu. Sprawdzić to możesz oraz dowiedzieć się który to w manualu lub sam naprawiam honda civic tam jest opisane gdzie on jest dokładnie i jak go sprawdzić......oraz sprawdz podciśnienia oraz map sensor czy żyje najlepiej zamien go z działającwgo auta na chwile

klonu1988
11-10-10, 16:16
Nie poradze sobie z tym sam chyba...jest ktoś z podkarpacia kto za rozsądną cenę by mi w tym pomógł??

czujnik położenia wału korbowego znajduje sie w aparacie zapłonowym.....i albo coś zakłóca jego prace(mimośród na łożysku czyt. wywalone) albo uległ on uszkodzeniu. Sprawdzić to możesz oraz dowiedzieć się który to w manualu lub sam naprawiam honda civic tam jest opisane gdzie on jest dokładnie i jak go sprawdzić......oraz sprawdz podciśnienia oraz map sensor czy żyje najlepiej zamien go z działającwgo auta na chwile

Nie mogę znalezc tego w "Sam naprawiam"...

klonu1988
12-10-10, 11:24
Ponawiam pytanie - czy jest ktoś z podkarpacia kto by się podjął naprawy??